Termékajánló
Látogató számláló
0
6
5
4
3
8
2
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fizetési megoldás
TOP termékek

Védőeszközök

Főkategória >Védőeszközök
Sorrend:
4 termék felel meg a feltételeknek
Összehasonlítás
Összehasonlítás
Összehasonlítás
Összehasonlítás
Szájmaszkok típusai: Orvosi szájmaszkok, N95, FFP2 és FFP3 maszkok – Mi a különbség?

 A Kínában kitörő koronavírus járvány miatt természetes módon az emberek elkezdtek félni. Ilyen helyzetben nyújthat védelmet egy szájmaszk, főleg ha valamilyen emberekkel teli helyre kell mennünk. A piacon több fajta maszk is kapható, de mi köztük a különbség?

 

Szájmaszk és légzőmaszk különbségei

 

Szájmaszk felhasználása:

  • a maszkok lazán fedik az orrot és a szájat
  • egyirányú védelemre tervezték, nem a viselőjét, hanem a környezetét védi a szájon át távozó testnedvektől
  • műtét közben viselik, hogy megakadályozzák a köhögést, tüsszentést stb
  • a hiedelemmel ellentétben a maszkok NEM védik a használót
  • a maszkok túlnyomó többségének nincs biztonsági osztályozása (például NIOSH vagy EN).

 

Légzőmaszk felhasználása

  • a légzőmaszkok szorosan illeszkedő maszkok
  • kétirányú védelemre tervezték a belélegzett levegőt szűri
  • ezek a maszkok védik a viselőjét (a maszk megfelelő viselése esetén) a biztonsági besorolás mértékéig
  • van eldobható, félálarc vagy teljes álarc fajtája is

 

Légzésvédő szabványok

A műtéti maszkok semmiképpen sem felesleges, azonban nem ideálisak egy levegőben terjedő virus ellen, mivel nem szűrik ki a levegőben lévő részecskéket, így a vírusokat sem. Ahhoz, hogy kijelenthessük egy maszkról, hogy hasznos egy virus ellen, meg kell felelnie bizonyos szabványoknak.

Az Egyesült Államok Betegségkontroll-központja (CDC) a Covid-19 és a SARS-útmutatóban az N95 légzőkészülék-szabványra hivatkozik, mint javasolt védőfelszerelés. Ebből arra lehet következtetni, hogy az N95, vagy annál jobb védőfelszerelés megfelelő a koronavírus ellen.

 

N95, FFP2 és FFP3 maszkok

Az N95 egy amerikai standard, az európai szabvány az FFP (filtering face piece). A szűrőkapacítást úgy határozták meg, hogy az adott típus hány százalékát szűri ki a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéknek.

Légzőkészülék szabvány

Szűrőkapacitás

FFP1

80 %

FFP2

94 %

N95

95 %

FFP3

99 %

N100

99,97 %

 

Ebből látható, hogy az N95-nek az FFP2, az N100-nak pedig az FFP3 felel meg. Az N95/N100 és az FFP2/FFP3 között nincs lényegi különbség. legalább 94 % és 99 % között szűri meg a részecskéket.

 

Mekkora a koronavírus mérete?

Egy újabb cikk szerint a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron között van. A légzőkészülékek pedig a 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskéket szűri meg. Belátható, hogy a koronavírus kisebb, mint a szűrés mérete. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a légzőkészülékek nem képesek kiszűrni a kisebb részecskéket. Paddy Robertson írt egy nagyszerű cikket erről a témáról, hivatkozva a kutatásokra, amelyek kimutatták, hogy a tesztelt légzőkészülékek 0,007 mikronos tartományban is tudtak szűrni. Például a 3M 8812 légzőkészülék (FFP1 besorolása) képes volt szűrni a 0,007 mikron vagy annál nagyobb részecskék 96,6% -át. Ezenkívül a 3M kiadványa olyan kutatásokat tárgyal, amelyek azt mutatják, hogy az N95 maszkok hatékonyan szűrhetik meg akár 0,05 mikronos részecskéket is.

 

A szájmaszkok akkor nem használnak semmit?

Ez így nem igaz. Noha a légzőkészülékek az ideálisak, a sebészeti maszkok továbbra is hasznos feladatokat látnak el a vírusvédelem kapcsán. Egy tanulmány szerint átlagosan óránként 15-ször érintjük meg az arcunkat. Mivel a maszk az arcon helyezkedik el, így megakadályozza, hogy a szánkhoz vagy az orrunkhoz nyúljunk, így csökkentve a megfertőződés kockázatát.

Megállapíthatjuk, hogy a maszkok igenis fontos szerepet töltenek be a vírusok elleni védelemben.

 

A védőszemüvegek használata szükséges?

Noha a koronavírus nem tud behatolni bőrön keresztül, minden szabadon lévő nyálkahártyán viszont igen, így a szemen keresztül is. Ez az oka annak, hogy az egészségügyi szakemberek gyakran szemmaszkot viselnek, amikor a fertőzött betegekkel érintkeznek. Ugyanakkor a vírusok szemen keresztül való bejutásának kockázata valószínűleg alacsonyabb, mint szájon át, ami folyamatosan levegőt küld a tüdőbe. A szem védelme érdekében tehát hasznos lehet védőszemüveg használata.

 

 

Mit tehetünk még, hogy ne kapjuk el a koronavírust?

1) Rendszeres kézmosás

- A CDC(Centers for Disease Control and Prevention) rendszeres kézmosást javasol szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig.

- Étkezések előtt mindenképp mossunk kezet.

- A rendszeres kézmosás kiszárítja a kezet, ami szélsőséges esetben kiszolgáltatottá tehet minket a fertőzéseknek. Ennek enyhítése érdekében rendszeresen használjon glicerin alapú hidratálót.

- Egy tanulmány kimutatta, hogy óránként átlagosan 15-ször érintjük meg az arcunkat. Ezt a viselkedést nehéz megváltoztatni, de ha tisztán tartjuk a kezünket, akkor csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

 

2) Alkoholos kézfertőtlenítők használata

- A CDC javaslata szerint ha nem lehet megoldani a szappanos kézmosást, akkor használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, aminek legalább 60% az alkohol tartalma. A gél felvitele után a legjobb hatás érdekében hagyjuk megszáradni.

 

3) Mobiltelefonok fertőtlenítése

- A mobiltelefonunkat rengeteget használjuk egy nap, így logikus lehet ezek fertőtlenítése is. Ezt antibakteriális törlőkendőkkel tehetjük meg. Természetesen ezzel nem csak telefonokat, hanem egyéb használati tárgyainkat is fertőtleníthetjük.

 

4) Erősítsük immunrendszerünket!

Néhány jó tanács, hogy maradjunk egészségesek:

- Elegendő alvás

A jó minőségű, megfelelő hosszúságú alvás rendkívül fontos. A megfelelő alvás mennyisége emberenként változó, de körülbelül 7-8 óra. A kialvatlanság megnöveli a megbetegedés kockázatát. Egy 2004-es tanulmány szerint az alváshiány jelentős hatást gyakorol az immunválaszra, így az alvást az immunrendszer létfontosságú részének kell tekinteni. Így mindenképp próbáljunk meg eleget aludni!

- Edzés

Próbáljunk meg rendszeresen edzeni, de túlzásba ne vigyük! Egy 2007-es tanulmány szerint a mérsékelt testmozgásnak védőfunkciója van, azonban a megerőltető ismételt edzés immundiszfunkcióhoz vezethet.

- D-vitamin

A D-vitamin pozitív hatásai:

- A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében

- A D-vitamin hiánya hajlamosabbá tehet minket a fertőzésekre

- A D-vitamin véd az akut légúti megbetegedésektől

 

Jelenleg érvényben lévő rendelkezések a koronavírus miatt:

A most kihirdetett intézkedések:

1) A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.

2) Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúi jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.

3) Hatósági házi karantén A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

4) A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

5) Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.

6) Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

7) Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,

8) A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztjük.

9) A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

10) Magyarország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.

11) A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

12) A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

 

További információk:

https://koronavirus.gov.hu/

 

A házilag készített szájmaszk megfelelő védelmet biztosít?

Sajnos az a helyzet, hogy a házilag készített maszkok NEM nyújtanak megfelelő védelmet az influenza ellen. Az ilyen házilag gyártott maszkok nem felelnek meg semmilyen szabványnak, nem illeszkednek precízen az arcra, így használatuk nem javasolt.

A maszkoknak alapvetően két típusa van: az orvosi szájmaszk, ami nem a viselőjét védi meg a fertőzésektől, hanem a környezetét. A másik típus a tanúsítványokkal rendelkező FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkok. Ezek a maszkok már alkalmasak lehetnek a levegőben terjedő vírusok kiszűrésére. 100%-os védelmet ez sem nyújt, de ezzel nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Ezek a típusú maszkok a viselőjét védik.

A házilag készített maszkoknak az is a hátránya, hogy biztonságérzetet kelt, így könnyebben megy a viselője emberek közé, és teszi ki magát a fertőzés veszélyének. 

Azt javasoljuk, hogy mindenki próbáljon minél többet otthonában maradni. Ha mindenképp emberek közé kell mennie, hordjon valamilyen minősítéssel rendelkező FFP1-es, FFP2-es vagy FFP3-as szájmaszkot!

 

A mosható szájmaszkok

A mosható szájmaszkok megkérdőjelezhetetlen előnye a többi maszkkal szemben, hogy újra felhasználhatóak. A maszkok ára az utóbbi pár hétben jelentősen megemelkedett, országszerte hiánycikkek, ezért lehet előnyös egy mosható darab beszerzése, így viszonylag olcsóbban megoldhatjuk a védelmünket.

A szájmaszkot 4 óra használat után feltétlenül vegyük le és sterilizáljuk, fertőtlenítő főzést végezzük el, szárítsuk meg, utána újra felhelyezhető.

Természetesen ez a fajta maszk sem rendelkezik minősítéssel, így aki nagyobb védelmet szeretne, annak az FFP1-es, FFP2-es vagy FFP3-as szájmaszkok beszerzésén érdemes gondolkodni.