Elektromos fűtés

2020.05.20 01:07
Elektromos fűtés

Az egyik legjobb alternatív fűtési megoldás az elektromos fűtés

Az építőipar jelentős fejlődésével előtérbe kerültek az energiatakarékos házak, amelyek fűtésigénye nagyon alacsony, így háttérbe szorulnak a bonyolult hőszivattyús vagy geotermikus fűtési rendszerek. Ezekhez a drága, és folyamatos karbantartást igénylő fűtésekhez képest a korszerű elektromos fűtések lényegesen egyszerűbbek, és a beruházási költségük is töredéke a csővezetékes rendszerekhez képest. Az igazi perspektíva tehát az új és a felújítandó házaknál és lakásoknál is az elektromos fűtés. A modern megoldása már akár napelemes energia ellátással is kivitelezhető. Akár a régi rendszer teljes kiváltására, vagy kiegészítő fűtésre is alkalmas.

Mi az előnye?

Ennek az alternatív fűtési megoldásnak az egyik legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy elsődleges fűtésként használva nem szükséges az otthonunkba, vagy irodánkba, műhelyünkbe bekötni például a gázt. Ezzel máris rengeteget spóroltunk. Mivel nincsenek mozgó alkatrészei, nem igényel rendszeres karbantartási munkálatokat. Felújítás esetén sem szükséges nagy bontási munkálatokat betervezni. Az elektromos fűtés alig 4 milliméteres vékonyságának köszönhetően nem igényel nagy területet, akár csemperagasztóba is telepíthető, így közvetlen a hidegburkolatot is melegíti.

Fogyasztás

A hagyományos villanyfűtésekhez viszonyítva az intelligens vezérlésű elektromos fűtés alkalmazásával nagyjából a felére csökkenthető a fűtési költség. Az egyenletes, alulról érkező meleg, már alacsonyabb hőmérsékleten is kellemes, komfortos hőérzetet biztosít. Magas belmagasságú, régi építésű helyiségekbe is kiváló, hiszen nem szükséges kifűteni a magas, mennyezethez közeli réteget. Az egyik legnagyobb előnye, hogy tiszta, zajtalan és elektroszmog mentes.

Telepítés

Az elektromos fűtés kivitelezése meglehetősen gyors és hatékony. Tapasztalt szakemberek egy átlagos családi háznál néhány munkanap alatt elvégezhetik a szerelési munkálatokat. A projekt nem jár hatalmas zajjal vagy porral. Bővíteni szükséges viszont az elektromos hálózatot, és az aljzat hőszigetelésre is érdemes jobban odafigyelni, hogy a fűtőkábel a lehető legnagyobb hatékonysággal működjön majd. Fontos a megfelelő burkolat kiválasztása, ugyanis az egyes burkolatoknál a hőáteresztő képesség eltérő, és ez nagyban befolyásolja a fűtésünk költségét és a komfortérzetünket. Amennyiben laminált parkettát választunk, akkor csak olyat szabad, amelyet a gyártó engedélyez. A parkettának valamivel kisebb a hőátbocsátási képessége, mint a hidegburkolatnak számító padlólapnak. A jobb szigetelés következtében, kevesebb hőt ad át a környezetének. Érdemes olyan fali termosztátot alkalmazni, amely a padló hőmérsékletét is megméri, ezzel elkerülhető a túl magas hőmérsékletű felület veszélye.

Elektromos fűtés előnyei:

  • A rendszer telepítése rendkívül gyors – egy 170m² alapterületű projektnél maximum 1-2 munkanap alatt kivitelezhető.
  • Az elektromos padlófűtés nem igényel bontást. Felújításkor akár a meglévő burkolatokra is ráhelyezhető, és mindössze pár mm helyet foglal, így a küszöbszint emelkedése nélkül telepíthető.
  • Nincs kémény, vagyis nem szükséges a gáz bevezetése, és így szükségtelen a kémény megépítése is.
  • Kis helyigény, vagyis kazánház vagy egyéb gépészeti helyiség kialakítása nélkül telepíthető.
  • Nincs mozgó alkatrész, szivattyú vagy más gépészeti elem, ami rendszeres karbantartást igényelne.
  • Kellemes és egyenletes a hőleadás. Minden helyiség a saját funkciója szerinti hőmérsékletre fűthető, nem lép fel a túlfűtöttség jelensége.
  • Az elektromos fűtés esztétikai szempontból is igen előnyös, ugyanis nem befolyásolja a bútorozást, és nem szárítja a levegőt, valamint nem keringteti a port.