Blog

A rezsiköltségek minimalizálása mindig is központi témának számított. Hiszen ki akar magas árakat befizetni, ha bizonyos praktikákkal alacsony szinten tartható a számlák végösszege. A 2022-es rezsiszabályok azonban már egyes háztartások konkrét megélhetését is veszélyeztethetik. A nadrágszíj meghúzása, és a spórolás mellett azonban az is jó taktika lehet, ha egyszerűen korszerű, modern eszközöket használunk. Ebben a bejegyzésben főként a fűtéssel kapcsolatos megoldásokat mutatjuk be, de kitérünk a szigetelés fontosságára is.

A fűtést megoldani a téli, hidegebb időszakokban alapvetően sem könnyű. Tovább tetézi a helyzetet az új rezsitörvény, és az egyre csak emelkedő költségek. Joggal merül fel a kérdés a háztartások életében, hogyan húzzák meg a nadrágszíjat? Fogyasszanak kevesebb energiát, spóroljanak, vagy keressenek új fűtési alternatívát? A jó hír, hogy van megoldás. Még jobb, hogy ebben a bejegyzésben el is mondjuk.

Az elektromos fűtés nemcsak a jövő, hanem a jelen technológiája is. A fűtőpanelek pedig a legkorszerűbb megoldások közé tartoznak. Napjainkban elsősorban a skandináv, azon belül is a norvég típusok bírnak vezető szereppel. Köszönhetően az egyszerű, mégis hatékony működésnek. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mi minden is jellemzi a norvég fűtőpanelt, illetve általánosságban miért éri meg elektromos fűtésre váltani.

Az ideális szobahőmérséklet nemcsak a mindennapi kényelem, hanem az egészség megőrzése szempontjából is fontos. A különböző helyiségekben, évszakokoktól és akár kortól függően érdemes törekedni rá, hogy az optimális szinten tartsuk a hőfokot. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, az adott helyzetben hogyan és milyen eszközökkel, módszerekkel érhető el a megfelelő szobahőmérséklet.

A nagy terű épületek, műhelyek, csarnokok fűtése olykor komoly kihívást jelentenek –  gondolhatnánk. A jó hír, hogy manapság ez az állítás már nem teljesen igaz. Több olyan innovatív, hatékony technológia létezik, amelyik jó alternatívát kínál a problémára. Ilyenek a sugárzó fűtések, az elektromos megoldások, vagy egyéb technikák. Ebben a bejegyzésben pedig bemutatjuk, hogyan oldható meg legjobban a műhelyfűtés kérdése.

A wifi fűtőpanel napjaink egyik leghatékonyabb fűtési megoldása. Nem véletlen, hogy népszerűsége már az elmúlt években egyre nagyobb méreteket ölt. A különböző elektromos típusok, mint például a norvég fűtőpanel pedig a jövőben is sokak életét teheti komfortosabbá, kényelmesebbé. Az okospanelek ugyanis távolról, okostelefonról is könnyen vezérelhetőek. Ebben a bejegyzésben pedig áttekintjük a wifi fűtőpanellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, avagy mi fán terem a 21. század egyik leghatásosabb fűtési alternatívája.

Zavarja, hogy nem tud kiülni az ismerőseivel az udvarra, ha kicsit szelesebb, hidegebb idő van? Nem jönnek a vendégek, vagy nincs elég kapacitás az étterem benti részén? Nem gond, napjainkban a teraszfűtés segítségével már kevésbé kell az időjáráshoz alkalmazkodni. Érdemes továbbá környezetbarát, gazdaságos megoldásokat választani. Ebben a bejegyzésben a teraszfűtéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve a kültéri hősugárzók működéséről számolunk be.

A padlófűtés napjaink egyik legnépszerűbb fűtési alternatívája. Arról nem is beszélve, hogy a jövőben még inkább elterjedt rendszerré válhat. Egyenletessége, hatékonysága, és esztétikus mivolta miatt egyaránt meghódíthatja a piacot. Ebben a bejegyzésben a padlófűtés-rétegrend felépítését vesszük górcső alá, illetve a telepítés lépéseiről is beszámolunk.

Elektromos fűtés és napelem. Mi a közös bennük? Mindkettő a jövőt jelenti. A hagyományos fűtési alternatívák helyett pedig nemcsak kényelmi és hatékonysági szempontból, hanem gazdaságilag is jól járhatunk. Az elektromos fűtés napelemmel való kombinálása már most az egyik legjobb fűtési megoldás. A közeljövőben pedig mindez aligha fog megváltozni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, az elektromos fűtési alternatívákat, illetve a napelemes rendszereket. Arra is kitérünk, mindez hogyan valósítható meg gyorsan és költséghatékonyan a háztartásban.

A mennyezeti infrapanel igazi 21. századi fűtési megoldás. Egyszerűen és gyorsan telepíthető, hatékony rendszer. A mennyezetfűtés infrapanelekkel kombinálva pedig egy teljesen más hőérzetet biztosít a többi alternatívánál. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, miért is éri meg ezt a korszerű lehetőséget választani.

Egy háztartás fűtését megtervezni nem egyszerű feladat. Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen alternatívát válasszunk vagy éppen mekkora radiátor kell az adott helyiségbe. Az sem mindegy, hova helyezzük el. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a radiátor beépítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetve beszámolunk az elektromos fűtési megoldásokkal járó előnyökről és fontos tudnivalókról.

A kiegészítő fűtés több okból is indokolttá válhat a háztartásban. Például, ha csak esti órákra hűl le egy kicsit az otthonunk, még nem érdemes emiatt meglévő fűtési rendszerünket üzembe helyezni, ilyenkor jól jöhet egy gyors rásegítés arra a pár órás időintervallumra. Vagy a meglévő rendszerünk mellé szükség van egy kis rásegítésre, mert nem olyan hatékony, hogy minden helyiségben biztosítsa az ideális hőfokot. Ilyenkor pedig jó megoldást jelent, ha bővítjük a kapacitást. Napjainkban pedig leginkább az elektromos megoldások felé érdemes venni az irányt. Ebben a bejegyzésben pedig bemutatjuk az elektromos kiegészítő fűtés fajtáit és a különböző választási lehetőségek előnyeit.

Az elektromos fűtés sokféle módon könnyítheti meg az életünket, kültéren és beltéren egyaránt. Kültéren részben az önszabályzó fűtőkábeleknek köszönhetően.

Melegburkolatnak nevezzük az olyan padlókat, amelyek jobban tartják a hőt, felületük hasonló marad a szoba léghőmérsékletéhez, magyarul a nem jó hővezető burkolatok - laminált padló, szalagparketta, padlószőnyeg, vinyl padló, pvc padló - és így magasabb komfortérzettel járnak.

Lényegében minden ami nem kő, nem csempe, az melegburkolat. 

A legfontosabb szempont, hogy a burkolat jól vezesse a hőt, ne szigeteljen, hiszen ha fűtést teszünk alá, akkor a hőt átvezetni szeretnénk, nem elzárni magunktól. Szóval ha fűteni akarjuk a padlót, akkor a hővezetőképesség a fontos.

A lábazati szigetelés királya az XPS, csakhogy ez az anyag nem véletlenül vált többcélú, sokféle felhasználási módú, általános szigetelési megoldássá is. A házak homlokzati szigetelésénél hagyományosan használatos EPS mellett ezt a rétegtípust szokás használni a lábazati falrésznél, ahol a nedvesség távoltartása különösen fontos.

Az XPS felhasználási köre azonban tovább szélesedett. Az XPS lap méretek gyakorlatilag tetszés szerint alakíthatók. Éppen ezért kiváló megoldás például a fürdőszoba beltéri szigetelésére, legyen szó a vizesblokkok burkolati elemei alatti rétegrendekről, vagy a padló megfelelő szigeteléséről.

Hazánkban évtizedeken át a gáz, fa és a szén volt az elsődleges fűtési alapanyag, de ma már változatosabb a kép. Az alábbiakban áttektintjük a főbb fűtéstípusokat.

Az elektromos törölközőszárítóval kapcsolatban talán a legfontosabb tudnivaló, hogy a fürdőszobák többségében teljesértékű fűtési megoldásként is megfelelő! Ehhez természetesen figyelembe kell venni itt is a fűtés tervezésekor használt szempontokat. Valójában tehát egy olyan elektromos radiátorról beszélünk, aminek olyan a kialakítása, hogy jól lehet rá törölközőket (vagy éppen szárítanivaló ruhaneműket) aggatni.

A Dimat kínálatában is fellelhető Thermor elektromos törölközőszárító működése azonban különbözik a többi elektromos fűtési megoldástól. 

A fűtési rendszerek tervezésével kapcsolatban elég sok tévhit, félinformáció kering a világban. A technológiai fejlődés minden téren gyorsul, ez alól természetesen nem kivétel a fűtési célú energetika sem. Mindegy, hogy fával fűtünk vagy geotermikus energiával, a fejlődés az összes energiatípusra, mindenféle kazánra és vezérlőrendszerre érvényes.

A padlófűtés különleges élményt visz a hétköznapokba

A meleg padló által okozott kényelemérzet nagyszerűségét senkinek nem kell elmagyarázni. Annak ellenére, igaz ez hogy viszonylag kevesen élvezhetik még ezt az élmény a mindennapokban. Ugyanis ha nem is tapasztaljuk meg, nagyon jól el tudjuk képzelni. De miért van ez?

 

Sokezer éve hű társa az embernek a kutya, de a kutyaházat sosem fűtötték, gondolhatnánk. Na de akkor miért is engedjük be a házba a kedvencünket, amikor fogcsikorgatóvá válik a hideg? És ha a lakásban él velünk, miért ne gondoskodnánk egy fűtött zugról a számára is? A kutyaház fűtése ma már egyszerűen és gazdaságosan megoldható, és komoly élettani előnyei is vannak.

Hogyan működik az infrafűtés?

Az infra fűtés lényege, hogy sugárzási elven működik, mint a Nap. Az infra fűtőtestek az infravörös, vagyis a látható fénynél alacsonyabb hullámhosszú sugárzást bocsájtanak ki. Ez azt jelenti, hogy nem a levegő a közvetítő közeg, tehát nem számít, hogy a szobában milyen hőmérsékletű a levegő, vagy hogy hogyan áramlik. A sugarak, ahogy elérnek bármilyen szilárd testet, elkezdik hevíteni azt. Az infrafűtés tehát nem a szobánk levegőjét hevíti, hanem rögtön a testünk belsejében érezzük a hőt, illetve a berendezési tárgyak veszik át azt először. 

Az egyes fűtési rendszerek kiválasztásakor rendszerint szóba kerülnek az anyagiak, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a hűvös és hideg évszakokat milyen mértékben tudjuk költséghatékonyan megúszni. Rezsi szempontból a klasszikusnak mondható konvekciós rendszerek pénctárcabarátabb lehetőségnek tűnnek az elektromos fűtéstípusokhoz képest, de valójában az összes esetet a termosztát típusa és használata fogja meghatározni.

Egy jó minőségű hőmérsékletszabályzó eszközzel ugyanis nemcsak az otthon melegét tudod optimálisra szabni, de ésszerű használatával akár képessé válhatsz a számlák összegének lefaragására is. 

A modern fürdőszobában, napjainkban, olyan kényelem és komfort érhető el az elektromos fűtés egyre széleskörűbb megjelenésével, ami néhány éve még luxuskategóriának számított. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan érdemes optimálisan fűteni egy fürdőszobát, és hogyan érdemes választani a rendelkezésre álló sokféle eszköz és megoldás közül.

A fürdőszobával kapcsolatban különösen fontos kettéválasztani a fűtés funkcióját. A fürdőszobai fűtés esetén meg kell különböztetni a helység megfelelő hőmérsékletének beállítását és a megfelelőnek észlelt komfortérzet elérését. A két dolog különbözik, mégis összefügg - a hőmérséklet beállításában szükség van arra, hogy a fürdőszoba ne legyen tartósan hűvösebb mint a szomszédos helyiségek, és kellemes legyen benne tartózkodni - de végső soron a komfortérzet fogja eldönteni, hogy mennyire érezzük magunkat kellemesen a fürdőhelyiségben.

A padlófűtés nem mai találmány, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbben csak napjainkban kezdik el igazán felismerni jótékony hatását. Értjük ezalatt a még komfortosabb élettér kialakítását vagy az otthon harmóniáját, tehát minden olyan pozitív befolyást, aminek köszönhetően még kellemesebb a saját közegben eltöltött idő.

A népszerűség és a megnövekedett igény vélhetően összekapcsolódik az elektromos padlófűtés-rendszerek megjelenésével, amik már bőven túlmutatnak hagyományos típusaik “tudásán” és jellegzetességén. Jelenleg már több fajta elektromos fűtési megoldás létezik  laminált parketta alá közvetlen burkolat fűtés kategóriában. 

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret nyertek maguknak az elektromos fűtőpanelek, korántsem véletlenül. Hatékonyságuk, korszerűségük számos szempontból megmutatkozik, hiszen jól kombinálhatók egyéb készülékekkel, esztétikusak, zajmentesek, és nem utolsó sorban üzemeltetésük és karbantartásuk sem igényel különösebb erőfeszítést. 

Az elektromos falfűtés biztosítja a komfortos, meleg otthont. Előnyének számít időtállósága, praktikussága és az egyszerű telepítés. A cikkben részletesen is összefoglaltuk, hogy miért célszerű felszerelned vele az otthonod. 

Az időjárásról azt az egyet biztosan elmondhatjuk, hogy egyre szélsőségesebb. Akármilyen változások is zajlanak, az utóbbi évek statisztikái számottevően különböznek a korábbi évtizedekétől - intenzív hőhullámok, hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék okozta áradások, szokatlan időpontokban jelentkező komoly havazások, illetve az északi-sarki légtömegek gyors betörése miatt akár 20 fokos, vagy még súlyosabb lehűlések egyetlen nap leforgása alatt.

De mit kezdhetünk ezzel mi, átlagemberek a hétköznapokban? Az egyetlen lehetőségünk, hogy átgondoljuk, melyik szélsőséges időjárási jelenség milyen formában veszélyezteti otthonunkat, életmódunkat.

Többféle mód van arra, hogy visszahozzuk a kora őszi, későtavaszi hangulatokat akár a hosszú téli hónapokba is. A legjobb megoldásokhoz pedig vagyonokat sem kell kifizetni, a kényelmi fűtés ma már megfizethető luxus. A legújabb elektromos fűtési eszközök a készülékek alapárában és az energiaigényből keletkező költség terén is versenyképesek a gázos hősugárzókkal, hőérzetben és kényelemben pedig teljesen új élményeket is rejthetnek.

Természetesen nem csak az elektromos teraszfűtés az, amire ilyenkor gondolni kell - a kiüléshez elengedhetetlen kényelem és komfort megteremtésén kívül vannak olyan gyakorlatias megoldások is, mint a kinti járdák, járólapok, kerti utak jégtelenítéséről gondoskodó fűtőszálak, vagy a kocsibeálló környékének fagymentesen tartása, hogy ne éppen otthon érjen bennünket egy elkerülhető baleset.

Ha egy lakás vagy családi ház megtervezésekor, korszerűsítésekor szóba kerül az összkomfort kialakítása, a fűtőfólia telepítése sem maradhat ki a repertoárból. Mit jelent ez pontosan? Miért számít annyira hatékony, egyszerű és egyben nagyszerű lehetőségnek? Most minden kérdésedre választ adunk!

A fürdőszoba az otthonunk egyik legintimebb helyisége, amiben jó, hogyha minden szempontból komfortosan érezzük magunkat. A álomlakás vagy álomház megtervezésekor ezért is olyan fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a kialakítására, és különös figyelmet szenteljünk a részleteire is.

Az elektromos törölközőszárítók beszerelését érdemes minden esetben mérlegelni, hiszen praktikumaik tökéletesen hozzájárulnak a harmonikus atmoszférateremtéshez: dizájnjukkal kiegészítik az összképet, a forró zuhany után biztosítják a kellemes, meleg törölközőt, nagyobb teljesítményű típusaik pedig komplex fűtési funkciókat is ellátnak.

A megfelelő hőmérséklet biztosítása az otthonkialakítás egyik legfontosabb és priorizált feladata kell, hogy legyen, hisz a komfortérzet elengedhetetlen eleme. Napjainkban több lehetőségünk is adódik, hogyha ki szeretnénk választani a számunkra leginkább optimális fűtőberendezés típusát, amik között nem szabad elfeledkezni az elektromos fajtákról sem.

Annak ellenére, hogy rezsi szempontból még sokan ódzkodnak a modern, elektromos fűtésektől, népszerűségük mégis időről időre növekszik. Hamar kiderül ugyanis, hogy a korábban táplált aggodalmak sok esetben irrelevánsak, hogyha kicsit is jobban beleássuk magunkat ebbe a témakörbe. Az egyik legjobb lehetőségként most ismerd meg az elektromos konvektorok hátterét, és tudd meg, mikor lesz számodra a legjobb választás!

A hideg telek egyik legnagyobb költségét a fűtésszámla adja.

A fűtésrendszer elavultsága pedig csak tovább tetézi a bajt, hiszen három problémát is okozhat:

  1. Nem tudnak felmelegedni a házfalak
  2. Egyes helyiségekben fagyos lesz a levegő, míg máshol elviselhetetlen lesz a meleg
  3. A fűtés költsége pedig az egekbe szökhet

Erre az egyik legjobb megoldást a padlófűtés nyújtja!

Cikkünkben bemutatjuk ezt az igen hatékony és népszerű alternatívát, eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket a padlófűtés rendszerekről, bemutatjuk az egyes fajtáit, rávilágítunk a kialakítás és kiépítés során fenyegető legnagyobb veszélyekre – emellett pedig bemutatjuk egyrészről azt, hogy más fűtésrendszerekhez képest körülbelül mennyivel olcsóbb a padlófűtés ára, másrészről pedig azt, hogy hol érdemes hozzá beszerezni a különböző termékeket.

Az interneten megtalálható fűtőpanel vélemények között rengeteg tévhit kering.

A vélemények között találkozhatunk:

  • kazán problémákkal
  • elektromos radiátor véleményekkel,
  • elektromos fűtés havi költségeinek számolásával,
  • egyedi rezsi költségekkel
  • elektromos konvektor véleményekkel,
  • személyes elektromos fűtés tapasztalatokkal és problémákkal,
  • vagy a leggyakoribb gyártók, pl.: Adax, Glamox fűtőpanel vagy Nobo panel tapasztalatokkal

Cikkünkben eloszlatjuk a tévhiteket, és segítünk nagyjából meghatározni, hogy körülbelül mire lehet számítani egy fűtőpanel fogyasztásánál, mekkora is egy fűtőpanel fogyasztása, milyen tényezőktől függ és hogyan csökkenthető.

Az elektromos fűtőpanelek a legkorszerűbb fűtési rendszerek közé tartoznak. A kiépítésük és felszerelésük nagyon egyszerű és rendkívül gyors, mint a skandináv bútorok összeszerelése, akár néhány óra alatt lehetséges. Kiemelkedően intelligens vezérlésüknek köszönhetően pedig a villanyfűtés kategóriájában meglepően gazdaságosak. Ízléses designjuk pedig a lakás díszévé teszi őket.

Ha nem is az emberiséggel, de a villanyfűtéssel egyidős a kérdés: milyen fűtést válasszak? Általános vélemény, hogy az elektromos fűtés ára jóval több, mint a gázfűtés ára. Posztunkból kiderül, hogy ennél összetettebb a válasz. Olyannyira, hogy egy költséghatékony elektromos fűtésrendszer egy jól szigetelt épület esetén jobban megérheti, mint a gázfűtés.

Az elektromos fűtési rendszerek sok szempontból jó választásnak minősülnek, legyen szó hatékonyságról, kiépítésről, biztonságról. Amikor viszont szóba kerülnek az anyagiak, sokan meghátrálnak, mondván, hogy a klasszikus gázkonvektorok fogyasztásához képest a villanyfűtések rezsije magasabb.

Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy ilyen jellegű kijelentések megtévesztőek lehetnek. Egy fűtési hálózat kiépítésének és fenntartásának ugyanis mindig az összköltsége lesz mérvadó aszerint, hogy kinek és milyen beruházás éri meg, nem csupán a havi díj. Épp ezért most általánosságban összeszedtük a témakör legalapvetőbb gondolatait, amik már egyedi szinten is segítenek az eligazodásban és mérlegelésben.

Az elektromos fűtések már sokkal korszerűbbek és hatékonyabbak klasszikus típusaiknál. Financiális szempontból, de praktikus okokból is az egyik legjobb választásnak bizonyulnak költséghatékony és egyszerű kiépítésük miatt. Egy családi ház vagy lakás tervezésekor három alaptípusukat érdemes számításba venni, attól függően, hogy a személyre szabottság mit kíván.

Most összegyűjtöttük, hogy melyek azok az információk, amiket célszerű tudni az elektromos fűtési rendszerek fajtáiról általánosságban, illetve külön-külön is. Elektromos konvektor, fűtőpanel vagy radiátor? Tervezzük meg közösen, hogy mi lesz számodra a legkézenfekvőbb alternatíva!

A hőszigetelés egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami egy örömteli fejlemény. A hetvenes-nyolcvanas évek építési technológiája jellemzően nem koncentrált a szigetelés optimalizálására, más szempontok uralkodtak akkor még. Ugyanakkor időközben a technológia is fejlődött és az energetikához kapcsolatos hozzáállásunk is megváltozott.

Az egyik fontos változás, hogy a megújuló energia miatt egyre többféle módon tudunk elektromos áramhoz jutni, és ezzel párhuzamban, egyre több a probléma a fosszilis energiahordozók kitermelésével.

 

Az egyik legjobb alternatív fűtési megoldás az elektromos fűtés

Az építőipar jelentős fejlődésével előtérbe kerültek az energiatakarékos házak, amelyek fűtésigénye nagyon alacsony, így háttérbe szorulnak a bonyolult hőszivattyús vagy geotermikus fűtési rendszerek. Ezekhez a drága, és folyamatos karbantartást igénylő fűtésekhez képest a korszerű elektromos fűtések lényegesen egyszerűbbek, és a beruházási költségük is töredéke a csővezetékes rendszerekhez képest. Az igazi perspektíva tehát az új és a felújítandó házaknál és lakásoknál is az elektromos fűtés. A modern megoldása már akár napelemes energia ellátással is kivitelezhető. Akár a régi rendszer teljes kiváltására, vagy kiegészítő fűtésre is alkalmas.

A padlófűtés már nem luxus

Szerte a világon egyre népszerűbbé válik az elektromos padlófűtés. A padlófűtés legnagyobb előnye az egyenletesség, vagyis az adott helyiségben az egész padlón keresztül adja át a meleget. A komfortérzetünket növeli, hogy a meleget nem a levegőnek, hanem közvetlenül nekünk adja át a padlóburkolat. Az elektromos padlófűtés nagy előnye, hogy a fűtőszőnyegeket szinte bármilyen felületre le lehet fektetni, kezdve a szerelőbetontól a már meglévő burkolatig. A padlófűtés kivitelezése végtelenül egyszerű, gyors és még költséghatékony is.