Energiatakarékos elektromos fűtés 2022-ben

2023.01.23 11:57
Energiatakarékos elektromos fűtés 2022-ben

A fűtést megoldani a téli, hidegebb időszakokban alapvetően sem könnyű. Tovább tetézi a helyzetet az új rezsitörvény, és az egyre csak emelkedő költségek. Joggal merül fel a kérdés a háztartások életében, hogyan húzzák meg a nadrágszíjat? Fogyasszanak kevesebb energiát, spóroljanak, vagy keressenek új fűtési alternatívát? A jó hír, hogy van megoldás. Még jobb, hogy ebben a bejegyzésben el is mondjuk.

Új rezsiszabályok 2022-től: emelkedő költségek

Mint ismert, az új rezsiszabályok értelmében csak az átlagfogyasztás mértékéig nem kell többet fizetni a felhasznált energia után. Ez jelentősen megnehezíti a magyar háztartások életét. Vissza kell venni a fogyasztásból, búcsút inteni az eddigi kényelemnek. Természetesen nem éppen hosszú távon tartható megoldás mindez, és nem is túl praktikus. Célszerű ezért más oldalról megközelíteni a kérdést.

Energiatakarékos fűtési megoldások

Energiatakarékos fűtési megoldások

A kialakult helyzet többek között a fűtési rendszereket is erősen érinti. Magyarországon a családi házakban felhasznált energia körülbelül háromnegyed része fűtésre megy el. Ennek legfőbb oka a korszerűtlen, régi épületállomány, illetve a hagyományos, egyre inkább elavult fűtési eszközök használata.

Érdemes tehát elgondolkodni rajta, hogy a magyar ingatlanokban egyébként is jellemző, elavult rendszereket egy újabb, modern fűtési alternatívára cseréljük. Persze ez nem mindig olyan egyszerű, de építkezés és felújítás előtt mindenképpen ajánlott megfontolni, főként az elektromos fűtés bevezetését.

Az elektromos fűtéssel a havi fogyasztás mértéke akár jelentősen csökkenthető. A kiadásokon például akár 5-6%-ot is lehet spórolni, ha a termosztáton egy fokot lefelé állítunk. Meghatározó tényező azonban a hőszigetelés, illetve az épület elhelyezkedése is.

Mi az az elektromos fűtés?

Az elektromos fűtés egy olyan rendszert jelent, ami az otthon fűtéséhez fő energiaforrásként villamos energiát használ. Egyre inkább alacsony szén-dioxid-kibocsátással bír, hiszen több megújuló forrás, a szél- és napenergia segítségével működnek. Felváltva a gáz- és szénerőműveket.

Az elektromos fűtőtestek precízen szabályozzák a hőt, ezáltal magas komfortérzetet biztosítanak. Feladatukat szinte „láthatatlanul", csendben végzik. Az automatizációnak, illetve távoli vezérlésnek köszönhetően akkor és úgy fűtünk, ahogy csak szeretnénk. A fűtőtesteket pedig akár napelemmel is kombinálhatjuk.

A jó hír, hogy az elektromos fűtés telepítéséhez nem feltétlenül kell szétverni az egész lakást. Egyszerűen, könnyen felszerelhető fűtési alternatívákat is választhatunk. Másfelől egyéb előnyökkel is bír, például nem kell félni a szén-monoxid-mérgezéstől, vagy a gázrobbanástól tartani.

Az okos, intelligens vezérléssel működő elektromos fűtés távolról is könnyen, azonnal irányítható, de automatizációval szinte teljesen önműködő üzemmódban is konfigurál.

Elektromos fűtés

Az energiatakarékos elektromos fűtés fajtái

Az elektromos fűtésnek számos típusa létezik. Választhatunk olyat, ami szó szerint nem is látszik a telepítést követően. Ilyenek az ún. felületfűtési technológiák:

  • Padlófűtés: az egyik legnépszerűbb megoldás kényelmi szempontból, hiszen az egyenletes hősugárzásnak hála rendkívüli komfortérzet érhető el úgy, hogy szó szerint nem is látjuk magát a rendszert, ahonnan a meleg jön. A rendszer alapját a gyors hőleadást szolgáltató elemek biztosítják. Ilyen például a fűtőkábel, vagy a különböző típusú fűtőszőnyegek. Az elektromos fűtőszőnyegek, illetve a fűtőhálók számos előnyt biztosítanak felhasználásukat tekintve.

További alternatívát képeznek a hagyományos fűtési rendszerekre hajazó termékek, lényegében “felújított”, modern köntösben:

  • Elektromos radiátor: az optimális hőmérséklet eléréséhez az egyik legkiválóbb módszer az elektromos radiátor, hiszen a megtermelt hőt folyadékkal, vagy nagy tömeggel rendelkező fémekkel elraktározzák, így képesek a fűtés lekapcsolása után is egyenletesen meleg levegőt sugározni például ilyen az elektromos törölközőszárító radiátor is.
  • Elektromos konvektor: a konvekciós alapon működő típusok a hideg- és a meleg levegő fajsúlyában fellelhető különbséget használják fel az ideális hőfok eléréséhez. A hideg levegő tehát a fűtőtest alsó nyílásain áramlik be, amit végül a szerkezetben található fűtőbetét melegít fel. A fűtőbetét egy kerámiaházban lévő speciális ötvözet, melynek hőmérséklete alacsony, nem izzik, általa a levegő melegítve távozik a fűtőtestből. Ennek köszönhetően indul meg a konvekció, majd a levegő gyorsan eléri az optimális melegséget.
  • Infra fűtőtestek: az elektromos fűtőtestek körében jellemző az infrafűtés, és egyik különlegességük, hogy a hőleadást nem csak a levegőáramlás, hanem sugárzás által is végzik. Ezzel a lakásban, szobában tartózkodó emberek mellett a falak, tárgyak is képesek visszasugorázni a megfelelő hőmennyiséget.

A választási lehetőségeket tekintve tehát van meríték. Más kérdés, hogy nehéz laikus szemmel megállapítani, melyik is lenne a legjobb alternatíva az adott körülmények között. Érdemes ezért szakember segítségét is kikérni, mielőtt belevágunk. Többségében azonban az elektromos fűtőpanelek lehetnek azok, amelyeket gyorsan, rövid idő alatt, minimális zűrzavarral telepíthetünk.

Elektromos fűtőpanel

Mennyit spórolhatunk a villany- és elektromos fűtéssel?

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy a havi fogyasztás mértéke mekkora mértékben csökkenthető. Elektromos fűtéssel a kiadásokon akár 5-6%-ot is lehet spórolni, ha a termosztáton egy fokot lefelé állítunk és használjuk a termosztát adta programozási lehetőségeket, valamint az olyan funkciókat, mint ablaknyitás érzékelés. Ne feledjük azonban, hogy a fűtési költség jelentős részben az épület hőtartó képességétől, és a fűtési rendszer típusától függ. Ezért a spórolást főként épületfizikai fejlesztésekkel tudjuk eszközölni. Ide tartozik az épület szigetelése - homlokzat-, födém-, aljzatszigetelés- valamint a nyílászárók típusa. A ház megfelelő szigetelése (minden irányban) kb. 30 %-al, a nyílászárók cseréje pedig további kb. 20 %-al csökkentheti hó végén a költségeinket.

A hagyományos típusú villanyfűtéssel szemben az intelligens vezérlésű elektromos fűtéssel akár komolyabb mértékben is csökkenthető a fűtési költség. A termosztát, a wifis csatlakozás, és az intelligens funkciók az energiatakarékosság kulcsát jelenthetik.

Legjobb, legtakarékosabb elektromos fűtési rendszerek: élen a norvégok

A legjobb rendszerek, típusok között elsősorban a skandináv, azon belül is a norvég modellekkel érdemes megismerkedni. Az Adax, a Beha, a Glamox a piac vezető szereplőinek számítanak, de a francia Soprano is felvette a kesztyűt az elmúlt években. A norvég fűtőpanel működéséről, előnyeiről egy másik bejegyzésben részletesebben is írtunk.

Norvég fűtőpanel

Energiatakarékos elektromos fűtés telepítése

Az elektromos fűtés telepítése tehát egyfajta befektetés a jövőbe. Ára nem két forint, de idővel megtérül. Napjaink elszabaduló árai, növekvő rezsiköltségei mellett pedig alighanem nagy szükség van az energiafelhasználás újragondolására. Éppen ezért építkezőknek, felújítóknak kifejezetten ajánljuk, hogy vegyék figyelembe az új rendszerekkel járó előnyöket. Nemcsak kényelmi, vagy hatékonysági, hanem anyagi vonzata miatt is.

Amennyiben új rendszer felokosítását tervezné, vagy leváltaná hagyományos fűtését, kérje ki szakembereink segítségét. A Dimat Fűtéstechnika Kft. csapata készséggel segít az elektromos fűtőtestek közötti eligazodásban, illetve akár a telepítésben is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kalkuláljon egyedi árat!