Rámpafűtés: biztonság és kényelem hóban-fagyban is

2021.11.18 17:08
Rámpafűtés: biztonság és kényelem hóban-fagyban is

Az időjárásról azt az egyet biztosan elmondhatjuk, hogy egyre szélsőségesebb. Akármilyen változások is zajlanak, az utóbbi évek statisztikái számottevően különböznek a korábbi évtizedekétől - intenzív hőhullámok, hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék okozta áradások, szokatlan időpontokban jelentkező komoly havazások, illetve az északi-sarki légtömegek gyors betörése miatt akár 20 fokos, vagy még súlyosabb lehűlések egyetlen nap leforgása alatt.

De mit kezdhetünk ezzel mi, átlagemberek a hétköznapokban? Az egyetlen lehetőségünk, hogy átgondoljuk, melyik szélsőséges időjárási jelenség milyen formában veszélyezteti otthonunkat, életmódunkat.

Az elektromos fűtési rendszerek előnye, hogy gyorsan, biztosan és tisztán dolgoznak, nem kell hozzá “fűtőanyag”, az áramot házhoz hozza a szolgáltató. De nem csak beltéri fűtésre, hanem kültéren is használhatjuk az elektromos megoldásokat, ha garantálni szeretnénk, hogy hirtelen fagyás, ónos eső és vastag havazás esetén is biztonságosan tudjunk mozogni, indulni és érkezni, akár autóval, kerékpárral vagy gyalog.

A rámpafűtéssel a váratlan hidegek sem okoznak fennakadást a reggeli elindulásban - vagy éppen a hazaérkezéskor. A közeljövő egyik fő kihívása az lesz, hogyan tudjuk otthonunk kényelmét a változó világban is biztosítai. Az elektromos rendszerek rugalmassága és megbízhatósága szerencsére sokféle módon tud segítséget nyújtani. 

Hogy működik az elektromos rámpafűtés?

Akár aszfaltozott bekötőutat, kocsibeállót, akár térkövezett részeket is teljesen fagymentessé lehet tenni, méghozzá extra időigényes és megterhelő beruházások nélkül.

A Likewarm Iceguard fűtőszőnyeg különböző burkolatok alá (aszfalt, térkő, beton), különböző méretekben, egy vagy három fázisról üzemeltetve a külső csapadékérzékelős termosztátja révén automatikusan működésbe lép. Csak akkor fűt, amikor szükséges - de akkor nagyon jól jön! A fűtőkábel áram-védőkapcsolóval csatlakozik az elektromos hálózathoz, ami hatékony érintésvédelmet biztosít. 

A Likewarm Iceguard forradalmi újítása, hogy egyaránt használható aszfalt és térkő alatt is. A fűtőszőnyegek teljesítménye 300 Watt/m², és elérhető 230V és 400V-os kivitelben is. Ne feledjük, hogy csak akkor működnek, amikor tényleg szükség van rájuk!

A technológia egyszerűsége és strapabírósága miatt nem kevesebb, mint 10 év garanciával kínáljuk a fűtőszőnyegeket, de a gyakorlatban vélhetően több évtizedig is gond nélkül üzemelnek.

Kinek ajánlhatók a kültéri fűtésrendszerek?

A kültéri fűtés még sokaknak talán a luxuskategóriát juttatja az eszébe, pedig ez a technológia már régen nem a dúsgazdagok játékszere, és valószínűleg a következő években sokkal elterjedtebb lesz. A telepítés költsége egyszeri, a fogyasztás nem jelentős, viszont szó szerint akár fél évszázados távlatban segíti az ingatlant a hó és a fagy támadásai ellen! Az otthoni káresemények nagy része a lejegesedett gépkocsibeállók és járdák miatt történik - ezekkel a rendszerekkel viszont nem kell aggódni emiatt. Miért kockáztatnánk autónk, vagy saját magunk épségét, ha van rá elegáns megoldás?

Ráadásul a fűtött részeken lapátolni sem kell, illetve nem egyszerre olvad le a felület egészéről a fagy, amikor enyhül az időjárás. Számtalan előny, gyakorlatilag hátrányok nélkül.

A kültéri fűtés mindenki számára megfontolandó lehet, ahol a saját tulajdonú ingatlannál vannak nyitott helyeken kocsibeállók, és szilárd burkolatú kertkapcsolat.

Hol lehet érdemes kültéren fűteni?

Az elektromos fűtőeszközök haszna csak a nagy zimankó idején mutatkozik meg, de akkor nagyon. Szerencsére máskor nem is fogyasztanak, csak akkor lépnek működésbe, amikor ideje “oldani a hangulatot”. Ezzel komoly balesetveszélyt hárítanak el, és jelentősen növelik a komfortot. 

Íme néhány példa arra, hogy a Dimat ügyfelei hol és hogyan használják a kültéri fűtőkábeleket és fűtőszőnyegeket:

- garázsbehajtóknál, különösen a meredek emelkedőkön

- kapu előtti felhajtókon

- bekötő szakaszokon, keréknyom szélességben

- járdák és akár lépcsők esetében, hogy mindig könnyedén meg lehessen közelíteni a kertkaput

- teraszok, kerti pihenők alatt és az odavezető térköves ösvényen

- ház körüli, eresz alatti részek fagyvédelme céljából

- csövek, ereszcsatornák 

- kültéri itatók

- öntözőrendszerek 

Milyen elemekből áll egy kültéri fűtésrendszer?

 Az elektromos fűtésrendszerek előnyei közé tartozik és gyorsabb, könnyebb telepítés, a csekély karbantartási igény. Ez igaz a kültéri közlekedő felületek fűtésére is.

A kültéri fűtési rendszerek az alábbi elemekből és alkatrészekből állnak össze:

Fűtőszőnyeg

A Likewarm Iceguard termékeit ajánljuk. Rögzítőelem nélkül, gyorsan telepíthető. Külső köpenye tűzálló (halogénmentes). 230 vagy 400 Volt feszültséggel működnek. A Iceguard alap szélessége 60 centiméter, többféle hosszúságú kiszerelésben kapható.

Vezérlő termosztát

A termosztát “mondja meg” a fűtőszőnyegnek, hogy ideje működésbe lépni. Nem csupán a hőmérsékletet figyeli (hiszen száraz hideg idő is lehetséges), hanem a nedvességtartalmat is! Így a hó- és jégmentesítő rendszert csak abban az esetben indítja el, ha az időjárás azt valóban megköveteli.

Szenzorcsövek

A nedvesség érzékeléséhez természetesen szükséges a fűtendő felszínre megfelelő szenzorokat telepíteni. A szenzor a termosztáthoz csatlakozik, és így a beérkező információknak megfelelően kapcsol be és ki a felszín fűtése.

DIMAT cső- és csatornafűtési rendszerek

A kültéri fűtések egyik speciális esete az, amikor nem a burkolatokat akarjuk jégmentesen tartani, hanem a különböző csöveket és csatornákat - ezzel nagyon komoly szerkezeti fagykárokat előzhetünk meg, nem beszélve a dugulás okozta kellemetlenségekről. 

A DIMAT önszabályzó fűtőkábeleken belül futó két vezeték között párhuzamos áramkörök alakulnak ki, ennek köszönhetően a kábelt bárhol el lehet vágni anélkül, hogy megszakítanánk az áramkört. Ezzel végtelenül egyszerű és tetszőlegesen testreszabható a telepítés.

Rögzíthetjük a fűtendő felületen egyenes vonalban, spirál alakban, mindig a szükséges méretre vágva. A felszíni megoldásokhoz hasonlóan javasolt a termosztát beépítése, így csak akkor fogyaszt áramot a rendszer, amikor elhárítja a fagyveszélyt, bár 10-16 watt/méteres fogyasztása nem igazán terheli meg a kasszát.

 

Kérdésed van a legkorszerűbb kültéri elektromos fűtési megoldásokról?

A DIMAT szakértői szívesen állnak rendelkezésedre a számodra legmegfelelőbb kültéri fűtési megoldás kiválasztásában. Hívj, vagy írj nekünk a fejlécben látható elérhetőségeinken!