Padlófűtés rendszer: Ára, kialakítása és kiépítése (2021)

2021.09.23 11:13
Padlófűtés rendszer: Ára, kialakítása és kiépítése (2021)

A hideg telek egyik legnagyobb költségét a fűtésszámla adja.

A fűtésrendszer elavultsága pedig csak tovább tetézi a bajt, hiszen három problémát is okozhat:

 1. Nem tudnak felmelegedni a házfalak
 2. Egyes helyiségekben fagyos lesz a levegő, míg máshol elviselhetetlen lesz a meleg
 3. A fűtés költsége pedig az egekbe szökhet

Erre az egyik legjobb megoldást a padlófűtés nyújtja!

Cikkünkben bemutatjuk ezt az igen hatékony és népszerű alternatívát, eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket a padlófűtés rendszerekről, bemutatjuk az egyes fajtáit, rávilágítunk a kialakítás és kiépítés során fenyegető legnagyobb veszélyekre – emellett pedig bemutatjuk egyrészről azt, hogy más fűtésrendszerekhez képest körülbelül mennyivel olcsóbb a padlófűtés ára, másrészről pedig azt, hogy hol érdemes hozzá beszerezni a különböző termékeket.

Mit érdemes tudni a padlón keresztül történő fűtésről?

Ma már egyáltalán nem számít új technológiának a padlófűtés, hiszen már az ókori Rómában is ezt használták. 

Sokszor felmerül a kérdés, miszerint egészségtelen-e a padlón keresztül történő fűtés?

Az általános vélekedés – tévesen – az, hogy a padlófűtés a levegőbe nyomja a port. Ez onna ered, hogy a 30-40 évvel ezelőtti kezdetleges padlófűtés rendszerek túl meleg üzemi hőfokon működtek, emiatt nem volt precíz a hőleadás, és keverték a port. 

A mai modern rendszerek esetében viszont ez a megállapítás már helytelen, hiszen maga a hő sugárzással terjed, ezáltal nem áramoltatja a levegőt, így a padlón vagy a levegőben található port sem.

A padlófűtés rendszereket érintő másik gyakori kritika az, hogy sosem tudja felmelegíteni a házat, mert túl lassú a működése és nem elég hatékony.

Az valóban igaz, hogy lassabban melegíti fel a helyiséget, de pontosan ez az egyik legnagyobb előnye is, hiszen a felmelegedett szerkezet jóval lassabban hűl ki, mint más fűtőrendszerek – még akkor is, ha a hőtermelő már rég ki van kapcsolva.

Ahhoz, hogy elkerüljük a ház kihűlését, fontos, hogy hagyjuk magától működni  a rendszert, és ne engedjük, hogy 3-4 °C-nál nagyobb kilengés történjen az általunk preferált hőmérsékletben.

A kritika másik része, miszerint kevésbé hatékony, mint más rendszerek, azért nem igaz, mert a padló jóval nagyobb fűtőfelülettel rendelkezik, mint például egy radiátor, ezáltal pedig kisebb energia felhasználásával is ugyanakkora hőmennyiséget képes leadni.

A padlófűtés talán legnagyobb előnye az, hogy a rétegződő hőmérséklet helyett egyenletesen oszlatja el a hőt az előbb említett sugárzásnak hála, amennyiben pedig a radiátorhoz hasonlóan rétegessé válik miatta a levegő, akkor is az emberi test számára optimális módon történik a hő eloszlása – a lábnál meleg, míg a fej felé haladva egyre hűvösebb lesz. Ez sajnos más fűtési rendszerekről nem mondható el, hiszen a meleg felfelé száll, ezáltal ott lesz a legmelegebb, ahol a legkevésbé igényeljük.

A komfortérzetünket pedig tovább növeli, hogy a meleget nem a levegőnek, hanem közvetlenül nekünk adja át a padlóburkolat.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy a radiátor eltűnésével jóval igényesebb kinézete lehet házunknak, emellett pedig helytakarékosság szempontjából is jobban járunk a padlófűtés kiépítésével, hiszen a radiátor nem csak, hogy sok helyet foglal, de be is korlátozza a lehetőségeket: nem tudunk tőle bútort tenni a falhoz, de még a radiátor közelébe sem, mert félő, hogy a hő hatására kár keletkezik benne.

padlófűtés rendszer

A padlófűtés előnyei:

 • hatékonyan és gazdaságosan fűti fel a helyiséget,
 • könnyen és egyszerűen telepíthető,
 • nincs elszálló meleg levegő,
 • nincs keringetett por,
 • nincs szükség magas üzemi hőmérsékletre sem,
 • egyenletesen oszlatja el a hőt,
 • jelentősen növeli az ingatlan piaci értékét is,
 • nincs karbantartási költség,
 • helyigénye minimális,
 • nem foglal helyet a berendezés elől,
 • fagyra nem érzékeny,
 • nem szárít, nem párásít,
 • működése tiszta, zajtalan és pormentes,
 • egyszerű szerelhetőség,
 • komplex rendszerek
 • energiatakarékos

A padlófűtés tehát az egyik leghatékonyabb fűtési forma, amely egyáltalán nem egészségtelenebb, környezetszennyezőbb vagy drágább, mint más fűtési módok.

Emellett az újgenerációs, megújuló energiaforrások felhasználását is betervezhetjük vele, hiszen a jövőben például napelemmel is párosíthatjuk a padlófűtést.

Padlófűtés kialakítása, kiépítése

Kétféle padlófűtést különböztethetünk meg:

 1. Vízkeringetésű rendszer
 2. Elektromos rendszer

A vízkeringetésű padlófűtés során a burkolat alá fűtőcsöveket fektetnek, amiben a rendszer meleg vizet áramoltat.

Kialakítása történhet nedves, illetve száraz technológiával is – utóbbinál nincs szilárdulási idő, ami meggyorsítja a kiépítési folyamatot.

A másik technológia az elektromos padlófűtés, amelynek nagy előnye, hogy a fűtőszőnyegeket szinte bármilyen felületre le lehet fektetni, a szerelőbetontól kezdve a már meglévő burkolatig. A padlófűtés kivitelezése végtelenül egyszerű, gyors és még költséghatékony is.

Az elektromos rendszer más technológia alapján működik, mint a vízkeringetésű, és két alcsoportra érdemes bontani: Aljzatbetonba kerül beépítésre hőtároló fűtésként, vagy kész aljzat felületre közvetlen burkolat fűtésként.

Előbbi esetében fűtőkábelt telepítenek az aljzatbeton alá utóbbi esetben a fűtőfilmet, fűtőszőnyeget magára az aljzatbetonra fektetik.

Sőt, ma már létezik olyan csúcstechnológiás fűtőszőnyeg is, ami néhány milliméteres vékonyságának köszönhetően akár csemperagasztóba is telepíthető! 

Ezekből kifolyólag már az építkezés megkezdése előtt érdemes eldönteni, hogy a padlófűtés mellett tesszük le a voksunkat, majd az építészeti és gépészeti terv kialakításánál is belekalkulálni.

Természetesen a felújítások és korszerűsítés során is megtörténhet a padlófűtés kiépítése, de ekkor szinte biztos, hogy fel kell szedni a padlóburkolatokat. Viszont az elektromos padlófűtést akár meglévő padlóburkolatra is lehet telepíteni.

Amennyiben a ház beépített bútorokkal bővül, célszerű már a padlófűtés tervezésekor figyelembe venni a beépített bútorok elhelyezkedését. Például elektromos padlófűtés esetén nem ajánlott beépített bútorok alá telepíteni. 

Az építkezés során a gépészeti terv mellett a különböző alapanyagok is fontosak, amelyek minősége és beszerzési helye erőteljesen befolyásolja a padlófűtés árát.

Padlófűtés ár

A padlófűtés árát mindig két módon érdemes kiszámolni:

 • Kiépítési költség
 • Üzemeltetési költség

Az elektromos padlófűtés szakszerű működéséhez szükséges minden helyiségben  egy fali termosztát felszerelése is, amely a padló hőmérsékletét érzékeli, és általa be tudjuk programozni fűtésünket életvitelünknek megfelelően.

padlófűtés ár

Emellett a burkolat minősége és fajtája sem mindegy, hiszen például a hidegburkolat (pl.: gresslap, kerámia, csiszolt beton, stb.) sokkal jobban tartja meg a hőt, mint például egy parketta vagy laminált padló. Minél vastagabb parkettáról beszélünk ugyanis, annál rosszabb a padlófűtés hatásfoka.

Ám ez nem jelenti azt, hogy melegburkolat alá nem ajánlatos.

Melegburkolatú helyiségek esetén önálló vagy kiegészítő fűtéseként is alkalmazható, az elektromos padlófűtés ugyanis kiváló megoldás konyhák, nappalik, hálószobák és előszobák nagyobb padlófelületén is, de minden olyan helyiségbe jó lehet, ahol a bútorzat aránya megfelelő. 

A melegburkolat kiválasztásakor azonban fontos, hogy előbb meggyőződjünk arról, hogy az adott burkolat alá valóban telepíthető-e az elektromos padlófűtés. Ezt a burkolatot gyártó cégek is feltüntetik a terméken.

Legalább 10-20%-kal hatékonyabb egy jól megtervezett padlófűtéses rendszer, ami 1-2 év alatt még nem, de 5-10 év alatt már jelentősen kedvezőbb rezsiszámlát fog eredményezni, mint más fűtési módok.

Padlófűtés házilag

A rendszer alapvetően nem tud elromlani, amennyiben szakemberek hozzájárulásával történik a szerelés. 

Bár a padlófűtés házilag is kialakítható, de ezt nem ajánljuk, ugyanis a szakszerűtlen kialakítás hosszútávon jóval nagyobb költségeket eredményezhet, mint egy szakember professzionális munkájának megfizetése.

Ennek legfőbb oka az, hogy a szerelési munkálatok után méréspróba következik, amely során minden probléma megmutatja magát a szakember számára, a kellemetlenségek pedig ekkor még rendkívül könnyen javíthatóak – így nem lesz szükség a padló utólagos felverésére. 

Kérjen ajánlatot cégünktől, amely már több, mint 25.000 ügyfél fűtőrendszerét modernizálta és tette hatékonyabbá.