Érvek a fűtőfilm, avagy a fűtőfólia telepítése mellett

2021.09.23 13:47
Érvek a fűtőfilm, avagy a fűtőfólia telepítése mellett

Ha egy lakás vagy családi ház megtervezésekor, korszerűsítésekor szóba kerül az összkomfort kialakítása, a fűtőfólia telepítése sem maradhat ki a repertoárból. Mit jelent ez pontosan? Miért számít annyira hatékony, egyszerű és egyben nagyszerű lehetőségnek? Most minden kérdésedre választ adunk!

A felületfűtés, mint korszerű megoldás

A komfortos otthonteremtésnek szerves részét képezi, hogy megtaláljuk azokat a számunkra legjobbnak ígérkező lehetőségeket, amikkel képesek vagyunk a lakás/ház optimális hőmérsékletének beállítására. Napjainkban számos korszerű megoldás között válogathatunk, és szerencsére a hagyományos fűtési rendszerek mellett még korszerűbb alternatívákat is számításba vehetünk. Utóbbihoz tartoznak a fűtések elektromos típusai és a felületfűtésként ismert fűtőfilm-telepítés is.

A fűtőfilmeket másnéven fűtőfóliáknak is nevezhetjük. Ahogyan azt az előbb már írtuk, elsősorban felületfűtésként, leggyakrabban pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő padlófűtésként értelmezhetjük. A modern és korszerű kialakításon túl, sikerének hátterében több minden is meghúzódik, de a közismertség leginkább működési elvének köszönhető.

Neked is ismerős az a helyzet, amikor egy hideg időszakban olyan helyre (falfelület) mellé állsz, amit a napsugarak gondosan átmelegítettek? Érezted már, hogy ilyenkor mennyivel jobban érzed magad? Ha igen a válasz, akkor gyakorlatilag nem is kell tovább menni az értelmezés során, ugyanis a felületfűtés épp ugyanezt a pozitív behatást váltja ki, azaz a hőérzettel machinál.

A felmelegített felületek a hőt a hősugárzás elvén adják át, ezért az ilyen rendszereket minden esetben a nagy fűtőfelület és az alacsony felületi hőmérséklet jellemzi. Ebből már könnyedén meg lehet tippelni, hogy miben is rejlik a fűtőhálók hatékonyságának kulcsa. 

A fűtőfilmek tulajdonságairól általánosságban

A fűtőfilmek az idő előrehaladtával egyre korszerűbbé váltak, napjainkban már több generációjukat is megkülönböztethetjük. A legeredményesebbek tulajdonságairól azt érdemes tudni, hogy korábbi verzióikhoz képest már sokkal intenzívebben ellen tudnak állni a mechanikai behatásoknak. Ez javarészt annak köszönhető, hogy felépítésében a fűtőfilm kapott egy sokkal erősebb és vastagabb PET fóliát, így már nem kell a túlmelegedés problémájától tartani.

Beszerelése könnyű és gyors művelet, és tekintve, hogy szélessége nem több a 0,4 mm-es vastagságnál, szinte mindent típusú felületfűtésként szuperül funkcionál. Öt alkotóeleme van:

 1. a zárófólia,
 2. a carbon fűtőszál,
 3. a rézvezető,
 4. az ezüst vezető/ ezüst háló,
 5. és az alapfólia.

Az egyetlen aranyszabály, amit érdemes vele kapcsolatban megjegyezni, hogy minden esetben szilárd burkolat mögé kell felhelyezni (ami a teljesség igénye nélkül lehet gipszkarton vagy laminált padló is). Ennek oka, hogy a film először mindig ezt a réteget melegíti fel, ami később a hőt egyenletesen szétsugározza a szoba többi pontjába. Épp ezért a fűtőfilmeket – azon belül is az infrapaneleket –, olykor a sugárzó fűtés definícióval is azonosítják. 

A fűtőfilmes rendszer és az infrafűtés jelentése

Ahogyan az elektromos fűtéstípusok definíciói között is könnyű elveszni, úgy a fűtőfilmes rendszert is gyakorta összekeverik az infrafűtés fogalmával. Ilyenkor általában az érdeklődő az infrafilmmel ellátott padlófűtésre gondol, miközben az infrafűtésnek számtalan fajtája van. Ebbe a kategóriába tartoznak például az infrapanelek, a sötétsugárzók, de az infra hősugárzók is. A keveredést az okozza, hogy az infra fűtőfilm való igaz, szintén infrasugárzással működik, csak ahogyan azt korábban is írtuk, az előtte lévő szilárd burkolatnak adja le a hőt, ami egy kiegészítő megoldás, nem pedig egy külön infrafűtésnek nevezhető konstrukció

A fűtőfilm telepítés legfőbb érvei

Közvetetten már rámutattunk az elektromos fűtőfóliák legkiemelkedőbb tulajdonságaira, de érdemes egy csokorba szedve is szembesülni a mellette szóló pozitív érvekkel. A fűtőfilm jó választás, hogyha:

  • egy “egészséges” alternatívát keresel. Ez a rendszer pont azt a hőmérsékletet képes előállítani, ami biológiailag a leginkább megfelelőnek számít az emberi szervezetre nézve. Emellett pedig még igazoltan antibakteriális hatással is bír.
  • széleskörű megoldásra vágysz. Kisebb szobák esetén (gondolunk itt egy WC-helyiségre vagy az apróbb fürdőszobákra) önmagunkban is biztosítani tudják azt a meleget, ami mellé nincs szükség egyéb hősugárzó rendszer kiépítésére. Ebből következik, hogy önmagában és kiegészítésként is több lehetőséget képes nyújtani. 
  • megújuló energiával kombinálható lehetőségre van szükséged. A fűtőfilm köztudottan az a fűtésfajta, ami könnyedén kombinálható a tudatos otthon/életforma kialakításához szükséges lépésekkel. Hosszú távon nem kis mértékű költséghatékonyságot eredményez.
  • fontos a rövid felfűtési idő. A fűtőháló egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt képes felmelegedni, ami különösen jól esik az embernek egy hirtelen lehűlés alkalmával. Persze, ezt vehetjük hátránynak is, mert ez a gyorsaság oda-vissza működik, azaz legalább ugyanebben a tempóban képes kihűlni is, de egy jól megválasztott hely esetén ez nem jelenthet különösebb problémát. 

 

Széleskörű kínálat, 10 év garancia

Most már minden hasznos információt megkaptál a fűtőfilmek telepítésével kapcsolatban. Ha kedvet kaptál a beszerelésükhöz, és szívesen növelnéd otthonod kényelmét ezekkel a modern készülékekkel, keresd a számodra legjobb lehetőséget! A széleskörű kínálatért és a 10 éves biztosítással rendelkező garantált minőségért bátran keresd fel webshopunkat, kérj árajánlatot és akkor se illetődj meg, hogyha további kérdések merülnek fel benned! Kollégáink készséggel veszik fel a kapcsolatot veled, bármilyen jellegű eligazításra is van szükséged!