Érvek a fűtőfilm, avagy a fűtőfólia telepítése mellett

2021.09.23 13:47
Érvek a fűtőfilm, avagy a fűtőfólia telepítése mellett

Ha egy lakás vagy családi ház megtervezésekor, korszerűsítésekor szóba kerül az összkomfort kialakítása, a fűtőfólia telepítése sem maradhat ki a repertoárból. Mit jelent ez pontosan? Miért számít annyira hatékony, egyszerű és egyben nagyszerű lehetőségnek? Most minden kérdésedre választ adunk!

A felületfűtés, mint korszerű megoldás

A komfortos otthonteremtésnek szerves részét képezi, hogy megtaláljuk azokat a számunkra legjobbnak ígérkező lehetőségeket, amikkel képesek vagyunk a lakás/ház optimális hőmérsékletének beállítására. Napjainkban számos korszerű megoldás között válogathatunk, és szerencsére a hagyományos fűtési rendszerek mellett még korszerűbb alternatívákat is számításba vehetünk. Utóbbihoz tartoznak a fűtések elektromos típusai és a felületfűtésként ismert fűtőfilm-telepítés is.

A fűtőfilmeket másnéven fűtőfóliáknak is nevezhetjük. Ahogyan azt az előbb már írtuk, elsősorban felületfűtésként, leggyakrabban pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő padlófűtésként értelmezhetjük. A modern és korszerű kialakításon túl, sikerének hátterében több minden is meghúzódik, de a közismertség leginkább működési elvének köszönhető.

Neked is ismerős az a helyzet, amikor egy hideg időszakban olyan helyre (falfelület) mellé állsz, amit a napsugarak gondosan átmelegítettek? Érezted már, hogy ilyenkor mennyivel jobban érzed magad? Ha igen a válasz, akkor gyakorlatilag nem is kell tovább menni az értelmezés során, ugyanis a felületfűtés épp ugyanezt a pozitív behatást váltja ki, azaz a hőérzettel machinál.

A felmelegített felületek a hőt a hősugárzás elvén adják át, ezért az ilyen rendszereket minden esetben a nagy fűtőfelület és az alacsony felületi hőmérséklet jellemzi. Ebből már könnyedén meg lehet tippelni, hogy miben is rejlik a fűtőfilmek hatékonyságának kulcsa. 

A fűtőfilmek tulajdonságairól általánosságban

A fűtőfilmek az idő előrehaladtával egyre korszerűbbé váltak, napjainkban már több generációjukat is megkülönböztethetjük. A legeredményesebbek tulajdonságairól azt érdemes tudni, hogy korábbi verzióikhoz képest már sokkal nagyobb választékban elérhetőek, mint korábbi magasabb teljesítményben csak egy méretben elérhető társaik. Beszerelése könnyű és gyors művelet, és tekintve, hogy szélessége nem több a 0,4 mm-es vastagságnál, laminált parketta alatti felületfűtésként szuperül funkcionál. Öt alkotóeleme van:

 1. a zárófólia,
 2. a carbon fűtőszál,
 3. a rézvezető,
 4. az ezüst vezető/ ezüst háló,
 5. és az alapfólia.

Az egyetlen aranyszabály, amit érdemes vele kapcsolatban megjegyezni, hogy minden esetben szilárd burkolat mögé kell felhelyezni, a fűtőfólia laminált parketta alá való termék, tehát kimondottan ennél a burkolat típusnál gondolkozhatunk benne. Ennek oka, hogy a film először mindig ezt a réteget melegíti fel, ami később a hőt egyenletesen szétsugározza a szoba többi pontjába. Épp ezért a fűtőfilmeket olykor a sugárzó fűtés definícióval is azonosítják. 

A fűtőfilmes rendszer és az infrafűtés jelentése

Ahogyan az elektromos fűtéstípusok definíciói között is könnyű elveszni, úgy a fűtőfilmes rendszert is gyakorta összekeverik az infrafűtés fogalmával. Ilyenkor általában az érdeklődő az infrafilmmel ellátott padlófűtésre gondol, miközben az infrafűtésnek számtalan fajtája van. Ebbe a kategóriába tartoznak például az infrapanelek, a sötétsugárzók, de az infra hősugárzók is. A keveredést az okozza, hogy az infra fűtőfilm való igaz, szintén infrasugárzással működik, csak ahogyan azt korábban is írtuk, az előtte lévő szilárd burkolatnak adja le a hőt, ami egy kiegészítő megoldás, nem pedig egy külön infrafűtésnek nevezhető konstrukció

A fűtőfilm telepítés legfőbb érvei

Közvetetten már rámutattunk az elektromos fűtőfóliák legkiemelkedőbb tulajdonságaira, de érdemes egy csokorba szedve is szembesülni a mellette szóló pozitív érvekkel. A fűtőfilm jó választás, hogyha:

  • Ha a legkomfortosabb alternatívát keresed. Ez a rendszer pont azt a hőmérsékletet képes előállítani, ami biológiailag a leginkább megfelelőnek számít az emberi szervezetre nézve.  
  • széleskörű megoldásra vágysz. önmagukban is biztosítani tudják azt a meleget, ami mellé nincs szükség egyéb hősugárzó rendszer kiépítésére. Ebből következik, hogy önmagában és kiegészítésként is több lehetőséget képes nyújtani. 
  • megújuló energiával kombinálható lehetőségre van szükséged. A fűtőfilm köztudottan az a fűtésfajta, ami könnyedén kombinálható a tudatos otthon/életforma kialakításához szükséges lépésekkel. Hosszú távon nem kis mértékű költséghatékonyságot eredményez.
  • fontos a rövid felfűtési idő. A fűtőháló egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt képes felmelegedni, ami különösen jól esik az embernek egy hirtelen lehűlés alkalmával. Persze, ezt vehetjük hátránynak is, mert ez a gyorsaság oda-vissza működik, azaz legalább ugyanebben a tempóban képes kihűlni is, de egy jól megválasztott programozásnak a termosztátnak ez nem jelenthet különösebb problémát. 

 

Széleskörű kínálat, 10 év garancia

Most már minden hasznos információt megkaptál a fűtőfilmek telepítésével kapcsolatban. Ha kedvet kaptál a beszerelésükhöz, és szívesen növelnéd otthonod kényelmét ezekkel a modern készülékekkel, keresd a számodra legjobb lehetőséget! A széleskörű kínálatért és a 10 éves biztosítással rendelkező garantált minőségért bátran keresd fel webshopunkat, és akkor se illetődj meg, hogyha további kérdések merülnek fel benned! Kollégáink készséggel veszik fel a kapcsolatot veled, bármilyen jellegű eligazításra is van szükséged!