Elektromos fűtés használatával egy modern otthon kialakításáért

2021.09.15 15:45
Elektromos fűtés használatával egy modern otthon kialakításáért

Az elektromos fűtések már sokkal korszerűbbek és hatékonyabbak klasszikus típusaiknál. Financiális szempontból, de praktikus okokból is az egyik legjobb választásnak bizonyulnak költséghatékony és egyszerű kiépítésük miatt. Egy családi ház vagy lakás tervezésekor három alaptípusukat érdemes számításba venni, attól függően, hogy a személyre szabottság mit kíván.

Most összegyűjtöttük, hogy melyek azok az információk, amiket célszerű tudni az elektromos fűtési rendszerek fajtáiról általánosságban, illetve külön-külön is. Elektromos konvektor, fűtőpanel vagy radiátor? Tervezzük meg közösen, hogy mi lesz számodra a legkézenfekvőbb alternatíva!

Az elektromos fűtés előnyei

Ahogy arra már utaltunk, az elektromos fűtőkészülékeknek számos előnyével számolni lehet. A legfőbb érvek között meg kell említeni, hogy nincs szükség az egész lakás szétbontására a be– és felszerelésükhöz, így a beruházási költségek nem lesznek magasak. Tisztításuk mellett sem lehet szó nélkül elmenni, mert nem igényelnek külön szakembert, elég évente kiporszívózni őket. Működésüket tekintve pedig az egyik legbiztonságosabb megoldásnak számítanak, ugyanis esetükben a gázrobbanás vagy a szén-monoxid-mérgezés szóba sem jöhet.

Ezen túl szuper lehetőségnek számítanak akkor is, amikor:

  • gyermekvállalás miatt egy csöndes és egyben nagyon biztonságos felszereltségű szobára van szükség. Mivel az elektromos fűtőtestek nagy precizitással szabályozzák a hőt, így a babának garantáltan nem lesz diszkomfort érzése.
  • nincs lehetőség kémény kiépítésére. Egy elektromos fűtőtestnek nincs szüksége másra csak a megfelelő elhelyezésre és egy konnektorra. 
  • egyes helyiségek nem napi használatra lettek kiépítve, de olykor ott is jól jön egy kis meleg levegő. Legyen szó műhelyről, garázsról vagy egy weekend házról, így mindenképp jól jársz majd!
  • a fűtést napelemmel is kombinálni szeretnéd. Az iparágon belül nem sok olyan típusú fűtőtest van jelen, ami ugyanerre a párosításra lehetőséget ad.
  • egyébként kandallóval vagy cserépkályhával fűtesz. Ebben az esetben az esti órák vacogva telnek, hacsak nincsenek alternatív fűtési megoldások. Ugyanez igaz azokra az átmeneti időszakokra is, amikor már nincs elég meleg, de még túl hideg sem a fűtési szezonhoz.
  • a berendezéssel szereted jól kihasználni az otthonod tereit, hiszen az elektromos fűtőeszközök nem foglalnak el nagy helyeket és felületeket, de közben mégis biztosítják a megfelelő melegséget.

Az elektromos fűtési rendszerek alaptípusai

1) A legkényelmesebb fűtési eljárás: elektromos radiátor

Az elektromos fűtések fajtái közül, a maximális és egyben optimális hőérzetet a radiátorok segítségével lehet elérni a leghatékonyabban. A szakvélemény és a tények ugyanis azt mondják, hogy azzal, hogy a radiátorok a megtermelt hőt folyadékkal vagy nagy tömeggel rendelkező fémekkel elraktározzák, képesek a fűtés lekapcsolása után is egyenletesen sugározni a meleg levegőt.

A hőt egyszerre infravörös sugárzással és levegőáramlással (= más néven konvekcióval) biztosítják. Praktikus megoldásnak számítanak, gyakran kombinálják őket gyors hőleadást szolgáltató elemekkel, mint amilyennek a fűtőkábel és az intelligens fűtőfilm is számít. A ház/lakás minden pontján tökéletesen funkcionálnak, a legtöbb egyedi igényt képesek teljes mértékben kielégíteni. 

2) Infrasugárzással a jobb komfortérzetért: elektromos fűtőpanel

Az elektromos fűtőpanelekre elsősorban az infrafűtés jellemző, még akkor is, hogyha a meleg levegővel történő hőáramlás is ugyanúgy végbemegy. Különlegességüknek számít tehát, hogy a hőleadást nem kizárólag levegőáramlás által végzik el, hanem sugárzás útján is.

Így gyakorlatilag nemcsak maga az ember, de a ház/lakás falai, és a bennük található bútorok is olyannyira felmelegednek, hogy képesek folyamatosan visszasugározni a megfelelő hőmennyiséget. Ennek köszönhetően az elektromos infrapanel fűtések könnyedén növelik a komfortérzetet, és a nagyobb belmagassággal rendelkező tereket is tökéletesen felfűtik. Fontos tudni, hogy amellett, hogy falra szerelhetők, ha az ízlés úgy kívánja, akkor akár derék magasságig is felhelyezhetők.

3) A személyre szabható fűtőtest: elektromos konvektor

Talán nem okoz nagy meglepetést, de az elektromos konvektorok konvekciós alapon működnek, azaz a hideg és a meleg levegő fajsúlyában fellelhető különbséget használják fel a megfelelő hőfok eléréséhez. Röviden és érthetően ez annyit jelent, hogy a hideg levegő a fűtőtest alsó nyílásain beáramlik, amit végül a szerkezet bordázata melegít fel. Ennek köszönhetően megindul a konvekció, a levegő pedig pillanatok alatt eléri az optimális melegséget.

Egyik legnagyobb előnyük, hogy nagyon sok típusuk elérhető a piacon, így az egyedi igényekre is személyre szabott megoldásként szolgálhatnak. A korábbiaktól eltérően az elektromos konvektorok nem sugározzák a hőt, de szerencsére ugyanolyan hatékonysággal meg tudják teremteni a kívánt, kellemes és meleg közeget. 

Széleskörű kínálat, Dimat minőség

Az elektromos fűtőeszközök tárháza ennyiben még nem merül ki. Ugyanebbe a kategóriába sorolhatók még azok a típusú melegítők is, amik speciálisan járulnak hozzá a hőszabályozáshoz. Mire gondolunk pontosan?

Például az elektromos fűtőszőnyegekre, amiknek segítségével egy korszerű padlófűtési rendszert lehet kialakítani a hideg burkolatok melegítésére, vagy a kültéri elektromos fűtőhálókra, amik viszont a gépkocsibejárók fűtését szolgálják. Egy szó mint száz, számtalan lehetőség a rendelkezésedre áll, hogyha szeretnéd még kényelmesebbé varázsolni az életed.

Mielőtt bármibe belevágnál, érdemes szakember véleményét is kikérned a témában, hiszen minden ház és lakás sajátos körülményekkel bír. A Dimat csapata készséggel segít az elektromos fűtőtestek közötti eligazodásában, és további, személyre szabott tippekkel is hozzájárul az otthonod korszerűsítéséhez – lássuk, nálad melyik lesz a befutó!