Elektromos konvektor: mikor számít jó választásnak?

2021.09.23 11:26
Elektromos konvektor: mikor számít jó választásnak?

A megfelelő hőmérséklet biztosítása az otthonkialakítás egyik legfontosabb és priorizált feladata kell, hogy legyen, hisz a komfortérzet elengedhetetlen eleme. Napjainkban több lehetőségünk is adódik, hogyha ki szeretnénk választani a számunkra leginkább optimális fűtőberendezés típusát, amik között nem szabad elfeledkezni az elektromos fajtákról sem.

Annak ellenére, hogy rezsi szempontból még sokan ódzkodnak a modern, elektromos fűtésektől, népszerűségük mégis időről időre növekszik. Hamar kiderül ugyanis, hogy a korábban táplált aggodalmak irrelevánsak, hogyha kicsit is jobban beleássuk magunkat ebbe a témakörbe. Az egyik legjobb lehetőségként most ismerd meg az elektromos konvektorok hátterét, és tudd meg, mikor lesz számodra a legjobb választás!

Az elektromos fűtés előnyeitől az elektromos konvektor működéséig

Elektromos fűtésről akkor beszélünk, amikor egy fűtési készülék az elektromos áram hővé alakításával működik. Ezt egy speciális, kifejezetten arra fejlesztett egységgel képes elérni, ilyennek számít az ellenállás huzal vagy a fűtőbetét. A hőleadás szempontjából a modern berendezések három nagy típusát érdemes megkülönböztetni: az elektromos fűtőpanelt, az elektromos radiátort és az elektromos konvektort. Utóbbi kettőt gyakran szinonimaként emlegetik, de valójában két különböző eszköztípusról van szó.

De még mielőtt tovább mennénk, tisztázzuk, hogy általánosságban mikor érdemes elektromos fűtésre váltani! A szakemberek elsősorban az olyan helyzetekben ajánlják ezt a lehetőséget, amikor a cél a kisebb alapterületű (körülbelül 30-50 m2) lakás gazdaságos felfűtése. Ilyenkor egy cserépkályha vagy egy központi fűtésrendszer kiépítése hatalmas anyagi veszteség lehet, gyakorlatilag feleslegesen.

Abban az esetben is kifejezetten előnyös még elektromos készülék be– és felszerelésén gondolkodni, amikor nincs lehetőség a kémény kiépítésére vagy amikor az otthonunknak csak egyes helyiségeit szeretnénk melegen tartani. Emellett gyakori és átgondolt lépés az is, hogyha az ideiglenesen igénybe vett weekend házakat és nyaralókat, illetve az úgynevezett toldalékhelyiségeket – mint például garázs, sufni –, látjuk el elektromos fűtőegységekkel. 

Ezekben az esetekben tehát már biztos, hogy jó választásnak bizonyulnak a modern kialakítású melegítő eszközök, de azt a tényt, hogy végezetül a három típus közül melyik lesz a befutó, mindig a lakás vagy a ház személyre szabottsága határozza meg.

Az elektromos konvektor működési elve, avagy otthonmeleg elérése a levegő áramoltatásával

Az elektromos fűtés fajtái között a radiátort emlegetik a legjobb választásként, de ez a kijelentés nem minden esetben helytálló. Való igaz, hogy egy olyan kiváló árammal működő terméktípusról van szó, ami képes felvenni a versenyt a klasszikus fűtőtestek hatékonyságával, de ez még nem ad okot arra, hogy ilyen általános érvényű kijelentéseket tegyünk. Pont azért nem, mert egyes esetekben sokkal jobb és kifizetődőbb választás lesz az elektromos konvektor beépítése.

A konvektorok elektromos verziói abban térnek el versenytársaik működésétől, hogy kizárólag levegőáramlással (másnéven konvekcióval) melegítik fel az arra kiválasztott helyiségeket. Ezzel szemben egy infra-fűtőpanel a napsugárzás hősugárzó hatását utánozza, míg egy radiátor vagy infrapanel ötvözi a másik kettő funkcióját, azaz egyaránt fűt konvekcióval és hősugárzással.

Ennek értelmében a konvektor működési elve egyszerű: egy sugárban kibocsátja a meleget, ami elkezd felfelé szállni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hideg levegő az eszköz alsó nyílásain beáramlik, míg a bordázott részein felmelegszik, ami végül a kivezető réseken távozik. Ezáltal a hőt a levegő kezdi közvetíteni, ami a konvekciónak köszönhetően hamar és könnyedén el is jut a helyiség legtöbb pontjára. Mondhatnánk úgy is, hogy az eszköz szellőzőrácsán felfelé szálló meleg levegő, és a készülék alján beáramló hideg levegő mozgásba hozza a helyiség levegőjét, ami ezáltal cirkulálni kezd.

A konvektorok kizárólag eszerint képesek működésbe lépni, ezért ha kikapcsoljuk őket, akkor a levegőáramlás, ezáltal pedig a meleg levegő biztosítása is abbamarad. Így ez a fűtőtest ott sokkal jobb választásnak bizonyul, ahol gyorsan és pillanatok alatt szeretnénk meleget előállítani a maximális komfort érdekében például egy kicsi fürdőszoba esetén –, vagy a kifejezetten nagy belmagassággal rendelkező helyiségekben (lásd régi polgári lakások).

A hagyományos fűtés beüzemelésével szemben

Amíg a hagyományos fűtés beüzemelése nagyon hasonlít a karácsonyfaégő kicsomagolásához – azaz közben nem épp a szívderítő gondolatok járnak át minket –, addig az elektromos konvektorok működésbe hozása gyors, könnyű és egyszerű. Ilyenkor ugyanis nincs másra szükség, mint a készülék elektromos hálózattal történő összekötésére, ami után a teendőnk csupán annyi, hogy megtaláljuk az eszköz optimális helyét mind esztétikai, mind funkcionális szempontból – ilyen esetben persze sokat számít, hogy a falra szerelhető vagy az álló változatát választjuk. 

Erre figyelj oda az elektromos konvektor kiválasztásakor!

  1. A termosztát típusára: az elektromos konvektorok többféle termosztáttal is kaphatók és rendelhetők: elérhető mechanikus, elektronikus és programozható verziójuk. A teljeskörű személyre szabottsághoz és a jó döntéshez kérd szakember véleményét, de ha lehet egy javaslatunk, akkor arra sarkallunk, hogy az elektronikus irányba kacsintgass! Hogy miért? Mert ezek a típusok 0,1 Celsius fokos pontossággal képesek önmaguktól ki– és bekapcsolni, az előre beprogramozott értékek alapján.  
  2. A technológiára: vannak még a piacon olyan elektromos konvektorok, amik fűtőszállal fűtenek, de ezek már kevésbé korszerűek. Hogyha szeretnéd elkerülni a fűtőszál izzásából és a por égetéséből adódó kellemetlen szagokat, válaszd a fűtőbetéttel ellátott verziókat!
  3. A márkára: elég egy minimális utánajárás, és máris azonnal látni fogod, hogy az elektromos konvektorok között mik számítanak a legjobb típusoknak. Azt tanácsoljuk, hogyha már belevágsz, ne spórolj rajta, mert hatalmas különbség van az olcsóbb és drágább fajták között!
  4. A szükséges teljesítményre és az áramfogyasztásra: ahhoz, hogy egy elektromos fűtőtest mindenképp megérje számodra, pontosan tudnod kell, hogy saját otthonod milyen paraméterekkel bír, illetve, hogy hol és milyen rendszerességgel szeretnél befűteni. Csak és kizárólag ezek értelmében vásárolj terméket, mert a hatékonyság, de az ár-érték arány szempontjából is így tudod igazán optimalizálni a döntésed!