Elektromos fűtés rezsi szempontból: megéri beruházni?

2021.09.16 10:46
Elektromos fűtés rezsi szempontból: megéri beruházni?

Az elektromos fűtési rendszerek sok szempontból jó választásnak minősülnek, legyen szó hatékonyságról, kiépítésről, biztonságról. Amikor viszont szóba kerülnek az anyagiak, sokan meghátrálnak, mondván, hogy a klasszikus gázkonvektorok fogyasztásához képest a villanyfűtések rezsije magasabb.

Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy ilyen jellegű kijelentések megtévesztőek lehetnek. Egy fűtési hálózat kiépítésének és fenntartásának ugyanis mindig az összköltsége lesz mérvadó aszerint, hogy kinek és milyen beruházás éri meg, nem csupán a havi díj. Épp ezért most általánosságban összeszedtük a témakör legalapvetőbb gondolatait, amik már egyedi szinten is segítenek az eligazodásban és mérlegelésben.

A jó kiindulási pont: egy fűtési rendszer hosszú távra szól

“Mennyibe kerül? Mennyit fogyaszt?” – az elektromos fűtéssel való megismerkedés során ezek a kérdések hangzanak el leggyakrabban. Teljesen érthető okokból, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy számolni tudjon a kiadásaival úgy, hogy mindeközben az egyéb életkörülményeit is fenn tudja tartani a saját színvonalának megfelelően. A válaszadás azonban  már korántsem ilyen egyszerű, hiszen egy körülbelüli összeg és egy viszonyítási alap is megtévesztő lehet, hogyha nem személyre szabottan mérjük fel, és vizsgáljuk meg a lakás vagy családi ház paramétereit

A havi fogyasztásnak több meghatározó tényezője is van, többek között: 

  • a termosztáthasználat: miszerint, ha akár egy fokot is lefelé állítunk az eszközön, átlagban 5-6 %-kal csökkentjük a kiadásaink költségét.
  • a külső hőmérséklet: hiszen ha például egy téli időszakban sokkal hidegebb van kint, mint bent, akkor energiából is többre van szükség a szobák felfűtéséhez, avagy a hőmérséklet szinten tartásához.
  • a hőszigetelés: azaz, hogy van-e egyáltalán. Ezt azért különösen fontos figyelembe venni, mert két ugyanolyan nagysággal, építőanyaggal készült ház fogyasztása merőben más lehet hőszigeteléssel vagy anélkül.
  • a lakás elhelyezkedése: ikerházban, társasházban szóba jöhet, hogy a lakást körbefűti a többi, így nincs szükség akkora energiamennyiségre, mint egy különálló ház esetén. 

Ahogyan az látható, sok olyan egyedi és speciális tulajdonság befolyásolja a költségvetést, amit kizárólag külön-külön lehet pontosan meghatározni. Ennek ellenére nem titok, hogy egy elektromos radiátor fogyasztása miatt mélyebben zsebre kell nyúlni, hiszen az áram drágább, mint a gáz. A kettő közti értékkülönbség ráadásul olyan jelentős, hogy az egyik a másiknak akár a háromszorosa is lehet. Tudjuk jól, hogy ez elsőre ijesztően hangzik, de ha picit is olvasunk a sorok között, hamar rájövünk, hogy hosszú távon mégsem olyan biztos, hogy a hagyományos fűtésrendszerek jobban megérik.

Az elektromos fűtés előnye: alacsony fenntartási– és beruházási költség

Most hosszasan írhatnánk arról, hogy ki és milyen módon kalkulál, illetve hogyan vélekedik a témában, de így hamar heves parázsviták közepén találnánk magunkat. Utaltunk már rá, de valóban nem létezik általános igazság, csupán tények, amiket a személyes igényeink szerint priorizálhatunk. Ha így nézzük mindenkinek más lesz a jó, viszont egy valamit mindvégig tartsunk szem előtt: egy jó fűtési rendszer hosszú távra szól, a financiális vonzata pedig nem kizárólag a rezsiből áll

Fontos, hogy az otthonunk tekintetében – és pláne anyagi szempontból – ne csak hónapról hónapra gondolkozzunk, hanem számításba vegyük az egyéb felmerülő kiadásokat is. Igaz ugyan, hogy a gáz ára napjainkban jóval alacsonyabb, mint az áramé, de a fűtési költségen túl, az elektromos konstrukcióknak olyan előnyeivel számolhatunk, amik tartósan igenis pénztárcabaráttá és kifizetődővé válnak. 

Példának okán, belegondoltál már valaha abba, hogy egy hagyományos gázkonvektor korszerűsítési eljárása évente milyen összegeket mozgat meg? Eszedbe jutott esetleg, hogy egy új ház építésekor – de akár egy lakás felújításakor is –, milyen kiadásokkal jár pluszban a falak helyreállítása, a csövezés, az engedélyeztetés vagy a kémény karbantartása? Ha összesítesz, akkor minden bizonnyal nem egy pár ezer forintos, hanem hamar több milliós tétellel találod szemben magad. 

A csavar a történetben az elektromos fűtőtestek legnagyobb előnye, ami nem más, mint a beruházási– és fenntartási költségük. Egyik sem rúg olyan magasra, hogy végeredményben gáz helyett ne érje meg villannyal fűteni, hiszen

  1. az eszközök megvásárlása után nincs szükség a falak szétbontására, maximum egy elektromos hálózatbővítésre vagy egy-két plusz konnektora.
  2. el lehet felejteni a kéménykarbantartást, miközben a rendszer tisztításához sincs szükség szakemberre – elég egy nagy adag kitartás és egy jól működő porszívó.
  3. azzal, hogy nincs kémény, égéstermék sem keletkezik, aminek köszönhetően az engedélyeztetés költséghatékonyabb.
  4. beépítésük nagyon egyszerű, ezért ha valaki kicsit is ügyes, az nem jelent mást, mint további spórolási lehetőséget.
  5. ha bárkinek szándékában áll a jövő útjára lépni – és a fűtési teljesítményt napelemrendszerrel maximalizálni –, arra kizárólag az elektromos fűtési megoldásokkal lesz lehetősége. Ez ugyan nem kis beruházás, de idővel megtérül. 

Az elektromos fűtés nem a rezsi miatt éri meg

A címben azt kérdeztük, vajon megéri-e beruházni egy elektromos fűtési rendszerre – a válasz pedig? Attól függ! Ha alapos előzetes tervezés történik, akkor lehet igazán villanyfűtésben gondolkodni. Viszont ha egy kályha vagy kandalló mellé keresünk kiegészítő eszközt, illetve egy “ideiglenes” helyiségbe (nyaraló, garázs stb.) szeretnénk alternatívát találni, akkor a villanyfűtés jó alternatíva lehet.

Akik előnyben részesítik a korszerű technológiákat, és anyagiakban is hosszú távon gondolkodnak, rendelkeznek napelemes rendszerrel, tervezik napelemes rendszer kiépítését, azoknak célszerű megismerkedni a különféle elektromos fűtési rendszerekkel. A választék hatalmas, az elektromos fűtőpanelektől és az elektromos infrapaneletől, az elektromos padlófűtésen át, a telefonról vezérelhető wifis termosztátig számos lehetőség az ember rendelkezésére áll, amik között könnyű elveszni.

A jó döntéshez ezért elengedhetetlen egy releváns, személyre szabott szakmai vélemény, ami egyaránt reflektál a praktikus megoldásokra és a megvalósítás anyagi vonzatára. Ha szeretnél konkrétumokat vagy további kérdések merültek fel benned, bátran keresd fel kollégáinkat, akik készséggel állnak a rendelkezésedre, vagy kérj árajánlatot a weboldalon!