Padlófűtés-rétegrend: a népszerű fűtési rendszer felépítése

2023.01.18 12:46
Padlófűtés-rétegrend: a népszerű fűtési rendszer felépítése

A padlófűtés napjaink egyik legnépszerűbb fűtési alternatívája. Arról nem is beszélve, hogy a jövőben még inkább elterjedt rendszerré válhat. Egyenletessége, hatékonysága, és esztétikus mivolta miatt egyaránt meghódíthatja a piacot. Ebben a bejegyzésben a padlófűtés-rétegrend felépítését vesszük górcső alá, illetve a telepítés lépéseiről is beszámolunk.

A padlófűtésről általánosságban

A padlófűtés alapvetően egy új megoldást jelent, viszont már a Római Birodalomban is felfedezték a technológiában rejlő lehetőségeket. Mondani sem kell, azóta mennyit fejlődött a technika. A 21. században pedig már az egyik leginnovatívabb megoldás az összes fűtési alternatíva közül.

A működés alapja, hogy az aljzatbetonban elhelyezett csővezetékeken keresztül a rendszer az áramló meleg víznek köszönhetően képes fűteni az adott helyiséget. Ellentétben a radiátorral, vagy konvektorral, amelyek csak egy pontból sugároznak. 

Gyakori tévhit, hogy a padlófűtés a szálló por miatt nem egészséges. Ez nem teljesen valós csupán már abból az egyszerű technológiai okból kifolyólag sem, hogy a rendszer nem lebegteti a port, hanem sugárzásos alapon működik. Összességében tehát nem lehet azt mondani, hogy káros, vagy károsabb lenne bármelyik másik fűtési rendszernél.

Az elektromos padlófűtés előnyei

A sugárzó hőátadás alapon működő fűtési típusok egyértelműen a jövő fenntartható rendszereit jelentik. Az elektromos padlófűtés minden szempontból hosszú távú megoldást jelent. Nézzük az előnyeit:

  • Egyenletes fűtés: nem egy pontból, hanem az egész felületen fűt.
  • Sugárzásos működés: az ember testét belülről melegíti.
  • Esztétikus: nem látszik, nem veszi el a helyet, szó szerint észre sem vesszük, hogy ott van, mégis érezzük.
  • Komfortos: a sugárzásos működésnek köszönhetően a meleget szó szerint egyből a bőrünkön keresztül érezhetjük.
  • Könnyű telepítés: a fűtőszőnyegeket szinte bármilyen felületre lehet fektetni, maga a kivitelezés pedig egyszerű, gyors, és költséghatékony.

Az elektromos fűtési megoldások pedig környezetbarát, fenntartható, mégis hatékony alternatívákat jelentenek, ezért új ház kiépítésekor, vagy felújításkor már alapból érdemes elgondolkodni a felületfűtési rendszer telepítésén, valamint napelemek felhelyezésén, ami által csekkmentessé tehetjük a házat. Aki szereti a radiátort, vagy konvektort, annak sem kell csüggedni, hiszen már azok is elérhetők elektromos formában.

Elektromos padlófűtés-rétegrend felépítése

Nézzük is meg részletesen, hogyan épül fel maga a rendszer. A padlófűtés-rétegrend azokat az elemeket, és rétegeket jelenti, amelyeket a szakemberek egymásra építenek. Lényegében magát az egész telepítési folyamatot értjük alatta. Szerkezetileg pedig fontos, hogy egyik lépés se maradjon ki.

Alapok

Amikor az ember építkezik, természetesen az első lépés az alapok biztosítása. Enélkül nehéz felhúzni egy házat. Így van ez a padlófűtés kialakítása során is. Nagy figyelmet kell fordítani rá, hogy hova kerül a padlófűtés. A tervezés során célszerű felmérni a különböző igényeket, lehetőségeket. Tehetünk beton alá is fűtőkábelt, vagy már meglévő betonfelületre fűtőszőnyeget a végleges burkolat típusától függően. Ha megvannak az alapok, jöhet a többi lépés.

Lépésálló hungarocell (polisztirol tábla)

Padlófűtés-rétegrend kialakítása során a lépésálló hungarocell, vagyis az EPS hőszigetelő táblák az ajánlottak. Ez azért fontos, mert a padlófűtés a többi rendszerrel ellentétben onnan sugároz, ahol járunk-kelünk. Legalább 10 cm vastagságú réteggel célszerű számolni, a hőszigetelő táblákat pedig kötésben felhelyezni. Az elhelyezése 5 cm polisztirol, technológia fólia, vasháló és 5 cm betonréteg.

Építőlemez

Ha például egy felújítás során utólagos padlófűtési rendszer kialakításában gondolkodunk, ám a meglévő beton felület nem rendelkezik aljzat szigeteléssel, könnyen orvosolni tudjuk Dimat építőlemezzel. Az építőlemez lapok középső része XPS-ből készül, annyi különbséggel, hogy a két oldalán üvegszövet háló van felragasztva egy titkos speciális ragasztóanyaggal, ezáltal a termék olyan kemény lesz, mint egy betonlap, de olyan könnyű mint egy tollpárna. 6, 10, 20, 30, 40, 50 mm vastagságban elérhetőek az építőlemez táblák, melyet csemperagasztóba ágyaznak, szükség esetén még csavarokkal rögzítik.

Dilatációs hézagok kialakítása

A dilatáció problémájának megszüntetése szintén nélkülözhetetlen. A hőtágulás miatt ugyanis a test térfogata fizikai elváltozáson megy keresztül. Ahhoz, hogy ezt megszüntessék, ún. dilatációs hézagokat kell kialakítani. Belső tereknél jellemzően 25-30 m2 a megfelelő távolság a rések között. Fontos, hogy a peremeknél dilatációs peremszigetelsét is alkalmazzunk.

Fűtőháló, fűtőszőnyeg lefektetése hidegburkolat alá

A fűtőháló az aljzatra rögzíthető, padlókiegyenlítőbe elhelyezhető. A járólap csak ezt követően kerülhet rá a lefektetett fűtőszőnyegre.

Fűtőszőnyeg lefektetése melegburkolat alá

A megfelelő rétegrend betartásával közvetlenül is lehet telepíteni alumínium fűtőszőnyeget a laminált burkolat alá. Ez esetben egy 5 mm vastagságú hőtükrös secura xps padlóalátét lemezt kell leteríteni , majd erre fektetni az alumínium fűtőszőnyeget.

 

Összegző

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden egyes lépés betartása elengedhetetlen. A leírtakból is látható, hogy a rétegrend is olyan elemeket takar, amelyek kizárólag egymásra épülve tudnak megvalósulni, hatékonyan működni. Így pedig a végére összeáll az egész rendszer egy kerek egésszé. 

Padlófűtés otthonra, avagy az innovatív fűtési rendszer telepítése

A padlófűtés-rétegrend felépítése tehát komplex feladat. Óva intenénk bárkit, hogy házilag próbálja meg véghez vinni a folyamatot. Ezzel sokkal nagyobb károkat lehet okozni, mintha szakembereket bíznánk meg. Főként a padlófűtés esetén, ami költséghatékony, hosszú távon megtérülő megoldás. 

A Dimat Fűtéstechnika Kft. csapata minden egyes ügyfélnél feltérképezi az egyedi igényeket, lehetőségeket. A cél érdekében a következő lépések valósulnak meg:

  • Felmérés és tanácsadás: megnézzük, alkalmas-e egyáltalán technikailag a körülmények. Ha igen, felmérjük az igényeket, ez alapján testre szabható fűtési megoldást tervezhetünk. A tanácsadás pedig ingyenes.
  • Árajánlat készítés: segítünk a telepítés minden lépésében, így felmérjük, a teljes folyamat mennyibe fog kerülni az adott körülmények mellett. Így pedig semmilyen rejtett, vagy felesleges költséggel nem kell számolni.
  • Megrendelés és telepítés: amennyiben minden adott, jöhet a telepítése megszervezése. Igény esetén, a telepítésszervezési szolgáltatásnak köszönhetően napok alatt tudunk megbízható szakembert küldeni.

Padlófűtést szeretnék!