Kényelmes és gazdaságos fűtési megoldások a fürdőszobában

2022.02.01 11:52
Kényelmes és gazdaságos fűtési megoldások a fürdőszobában

A modern fürdőszobában, napjainkban, olyan kényelem és komfort érhető el az elektromos fűtés egyre széleskörűbb megjelenésével, ami néhány éve még luxuskategóriának számított. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan érdemes optimálisan fűteni egy fürdőszobát, és hogyan érdemes választani a rendelkezésre álló sokféle eszköz és megoldás közül.

A fürdőszobával kapcsolatban különösen fontos kettéválasztani a fűtés funkcióját. A fürdőszobai fűtés esetén meg kell különböztetni a helység megfelelő hőmérsékletének beállítását és a megfelelőnek észlelt komfortérzet elérését. A két dolog különbözik, mégis összefügg - a hőmérséklet beállításában szükség van arra, hogy a fürdőszoba ne legyen tartósan hűvösebb mint a szomszédos helyiségek, és kellemes legyen benne tartózkodni - de végső soron a komfortérzet fogja eldönteni, hogy mennyire érezzük magunkat kellemesen a fürdőhelyiségben.

A fürdőszoba hőmérséklete

A fürdőszoba elektromos fűtésénél alapvetően 45-50 watt per köbméter fűtésigénnyel lehet számolni, tehát ilyen kapacitású fűtési megoldást érdemes választani. De ezt a körülmények nagyban befolyásolják.

Ha a fürdőszoba jelentősen hűvösebb a lakás többi részénél, az sosem optimális, mert az egész ingatlant összességében hűtheti, huzatot okoz, a nedvesség lassan párolog el és penészedést okoz, a lecsapódó pára károsíthatja a bútorokat. Ez függ a fürdő elhelyezkedésétől, a helyiség méretétől, és a szigetelés minőségétől.

Ha a fürdőszobánk jellemzően több fokkal hűvösebb a szomszédos helyiségnél, akkor a fürdőszoba gyors felfűtésére van szükség akkor, amikor használni akarjuk, majd a pára gyors eltávolítására.

A fűtési megoldás kiválasztásakor tehát egyfelől mérlegeljük az elérni kívánt hőmérséklet beállításához szükséges energiaigényt. Ezt az alábbi tényezők befolyásolják:

- a fürdőszoba alapterülete: ha közelebb vannak a falak, arányosan könnyebb a felfűtés

- elhelyezkedés: a sarokra eső fürdőt hűtik a külső falak, ez növeli az energiaigényt

- a külső falak szigetelésének minősége pozitívan és negatívan hat a fűtési igényre

Sokan teszik fel maguknak a kérdést: “Milyen elektromos fűtést válasszak?” A válasz megnyugtató: a sokféle megoldásból mindegyik célravezető lehet. 

Íme az alapvető fürdőszobai fűtés fajták:


Fűtőpanelek

Akár szükség van gyors felfűtésre, akár a a fürdőszoba folyamatosan ugyanolyan hőmérsékleten tartása a cél, a fűtőpanel megbízható megoldás. 

A fűtőpanel gazdaságos, könnyű felszerelni, működtethető konnektorról is, tökéletesen zajtalan.

A panelek elhelyezésénél figyelni kell arra, hogy ne blokkolja őket semmi, ne legyen előttük akadály. 

A Dimat kínálatában a kipróbált és népszerű norvég márkák szerepelnek: az Adax, a Glamox, a Beha és a Soprano panelek számos lakásban teljesítenek már szolgálatot, nagy megelégedésre, itt bővebben megismerheti őket. A Glamox márkacsalád kifejezetten fürdőszobai használatra fejlesztett ki egyedi típust.

Ha általánosságban szeretné jobban megismerni, hogy miért a fűtőpanelek jelentik a XXI. század eddigi legjobb fűtési megoldását a lakossági felhasználási esetek többségében, akkor olvassa el az alapvető fűtőpanel információkat itt

 

Padlófűtési megoldások a fürdőszobában

A felújítás részeként érdemes lehet a fürdőszobában padlófűtést elhelyezni a padló burkolata alá. Erre a célra fűtőhálós megoldás jöhet szóba hidegburkolat alá. Előnye, hogy a padló melegítésével komfortos járni rajta, kilépni rá a fürdőkádból vagy a zuhany alól, illetve, hogy így nem foglalnak helyet a panelek a falon.

Ha a padló a leghűvösebb felület, az azért is problémás, mert akkor ott fog a pára lecsapódni. Ez ugyanúgy penészképződéssel járhat, ami egészségügyi kockázatokat is jelenthet. 

A padló megfelelő hőszigetelése mellett ezért különösen hasznos a korszerű padlófűtés. A padló felszínének temperálása fokozza a komfortérzetet, csökkenti az egyéb fűtési megoldások energiaigényét.

Az elektromos padlófűtés óriási előnye, hogy nem igényel bontást, és csak néhány milliméter vastag. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, ezért szinte lehetetlen, hogy karbantartási igénye legyen. E kedvező feltételek miatt jól kombinálható a megfelelő padlószigetelési megoldásokkal, ami csökkenti az energiaigényt a kellemes hőmérséklet optimális eloszlású fenntartása mellett. Akármilyen fűtési technológiával jól kombinálható. Akár cserépkályha, akár elektromos radiátorok vagy fűtőpanelek biztosítják a helyiségek hőfokát, egy megfelelő szigeteléssel kombinált elektromos padlófűtési rendszer kellemes és gazdaságos megoldást biztosít.

Törölközőszárítók: az optimális megoldás?

Egyre népszerűbbek az elektromos törülközőszárító fűtötestek, és jó okkal. Természetesen kellemesen felfűti a törülközőt, ami a fürdőszobai komfortérzet miatt rendkívül fontos. Ahogy az elején említettük, a fürdőszoba alap hőmérséklete még nem minden: ha magas a komfortosság, akkor a helység lehet akár kissé hűvösebb is, nem fog annyit számítani.

Csakhogy a törülközőt melegító fűtőtestek rácsos kialakítása és fali elhelyezése sok esetben főfűtési megoldásként is elegendő lehet, egy kisebb alapterületű, vagy korszerű, újépítésű, kiváló szigeteléssel rendelkező ingatlan esetén.

 

Két trükk a még magasabb komfortérzetért a fürdőben

Ha már idáig elolvasta cikkünket, megajándékozzuk két speciális fürdőszobai tippel, ami nem a fűtési berendezésekhez kapcsolódik!

 

  1. Használjon meleg fényeket!

 

Az utóbbi években kiderült, hogy a melegebb színű beltéri fénynek jobbak az élettani hatásai, mint a fehér fénynek, ezért a LED-ek korában is kezd visszatérni a régi izzók sárgásabb, aranyszínű fényvilága. A fürdőszobában a komfortérzetünknek kifejezetten jót tesz ez a melegebb fény! Sok fürdőnek eleve hűsítőbb, fehéres, kékes színvilága van, ilyenkor különösen sokat tehet hozzá az élményhez egy sárgásabb fényforrás. Csak pszichológia, de működik!

 

  1. Szereljen fel szélesebb zuhanyrózsát!

 

A fürdőszoba komfortjában magának a fürdésnek a komfortja az egyik legfontosabb elem! Ha fentről egyszerre az egész testünkre záporozik a melegvíz, az lazító, stresszoldó élmény, nincs “forgolódás”, egyszerre melegszünk át. Ezzel a kilépés után is rögtön egy kicsit jobb komfortérzettel indítunk - és a fürdőben igazából ez a lényeges.