Fűtőpanel vélemények és tapasztalatok: fogyasztás, rezsi

2021.09.20 13:52
Fűtőpanel vélemények és tapasztalatok: fogyasztás, rezsi

Az interneten megtalálható fűtőpanel vélemények között rengeteg tévhit kering.

A vélemények között találkozhatunk:

  • kazán problémákkal
  • elektromos radiátor véleményekkel,
  • elektromos fűtés havi költségeinek számolásával,
  • egyedi rezsi költségekkel
  • elektromos konvektor véleményekkel,
  • személyes elektromos fűtés tapasztalatokkal és problémákkal,
  • vagy a leggyakoribb gyártók, pl.: Adax, Glamox fűtőpanel vagy Nobo panel tapasztalatokkal

Cikkünkben eloszlatjuk a tévhiteket, és segítünk nagyjából meghatározni, hogy körülbelül mire lehet számítani egy fűtőpanel fogyasztásánál, mekkora is egy fűtőpanel fogyasztása, milyen tényezőktől függ és hogyan csökkenthető.

Fűtőpanel fogyasztása

Arra már az elektromos fűtésről szóló cikkünkben is kitértünk, hogy egyre több a passzívház, emiatt az elektromos fűtés egyre inkább előtérbe kerül a geotermikus vagy hőszivattyús fűtési eljárások mellett.

elektromos fűtés rezsi, havi költsége

Már önmagában a fűtőpanelek telepítésével is sokat spórolhatunk, hiszen nem kerül annyiba, mint a gáz bekötése otthonunkba és nem jár semmilyen extra procedúrával. 

Az elektromos fűtés rezsijét és havi költségét több lépésben érdemes meghatározni.

Az első lépés a fűteni kívánt helyiségeknél a fűtőpanelek helyes méretezése, a megfelelő teljesítmények meghatározása, hiszen nem szabad alulméretezni a fűtőpanelt az adott helyiségben, mert akkor folyamatosan működik a készülék, és még a kívánt hőfokot sem éri el. 

A második lépésnél a termosztát beállításával meghatározzuk, hogy hány órát fog menni naponta a fűtőtest, ezzel pedig lényegében már elkezdhetünk kalkulálni a fogyasztást illetően. Ám ennek a kiszámolása nem olyan egyszerű, hiszen függ a ház hőszigetelési tulajdonságaitól, vagyis hőmegtartási képességétől, a felhasználó szokásaitól, hogy hány fokban érzi jól magát, hogy milyen hideg a kinti hőmérséklet, mennyire zordak, vagy enyhék a telek a környezetében.

A fűtőpanelt mindig a leghidegebb lehetséges hőmérséklethez érdemes állítani, tehát a téli leghidegebb napokhoz, -10 vagy akár -20 °C-hoz. Ebben a hőmérsékletben kell felfűtenie a lakást vagy házat olyannyira, hogy komfortosan érezzük magunkat. Ez a komfortszint megintcsak egyénenként változó, hiszen míg a kisgyermekes családok, idősebb korosztály inkább a melegebb klímát szeretik az otthonukban, addig más jobban szereti a hűvösebb időt.

Maga a fűtőpanel fogyasztása és működése annak működési mechanizmusától függ. Manapság nagyon gyakoriak például a norvég fűtőpanelek, ám ezek általában nem inverteresek. Ez azt jelenti, hogy nem lehet szabályozni a teljesítményüket – csupán az üzemi idővel lehet a működést koordinálni, hogy mikor, meddig hány fokon üzemel. 

A norvég fűtőpanel vélemények ezt a hiányosságot szokták a leggyakrabban kiemelni, mint hátrány, pedig ez nem számít olyan nagy problémának. Az ugyanis nem probléma, hogy nem tudjuk lejjebb venni a teljesítményét, hiszen hamarabb fűti fel a helyiséget, ezáltal kevesebbet kell működnie, amivel akár még spórolhatunk is. 

Sokkal fontosabb előny például, hogy a termosztát milyen érzékeny és mekkora a hiszterézise, tehát mikor kapcsolja be a fűtőpanelt és meddig engedi futni. 

A régi termosztátok — még a digitális időszak előtt — nem voltak túl érzékenyek és pontosak, ezért gyakori volt a túl- vagy alulfűtés.

elektromos fűtés tapasztalatok

Az újabb termosztátoknál ez a probléma már nem áll fenn, amennyiben tehát a termosztát 22,5 °C-ra van állítva, akkor a legtöbb fajta — például a norvég fűtőpanelek is — már 22 °C-nál bekapcsolnak, majd 23 °C-nál leáll a működésük.

elektromos fűtés vélemények

Természetesen az is fontos, hogy a termosztát hol található, milyen gyorsan érzékeli a hőmérséklet-változást, és mennyire pontosan képes megbecsülni azt.

További faktor még a kinti hőmérséklet, illetve a szomszédok jelenléte. Hidegben természetesen jóval többet kell fűtenünk, míg ha a szomszédok — akár minden oldalról — fűtik a lakásunkat, akkor jóval kevesebb fűtésre van szükség. Minél több falunk érintkezik tehát a külső térrel, annál több lesz a fűtési költség és a rezsi.

fűtőpanel fogyasztása

Mindezen faktorokat összevetve, a különböző fűtőpanel véleményeket és tapasztalatokat is figyelembe véve, illetve saját tapasztalatainkat is felhasználva azt mondhatjuk, hogy átlagosan 4-8 óra működéssel érdemes számolni naponta. Természetesen ez a fűtési időszak hónapjaira vonatkozik, hiszen nyáron nem indokolt a fűtés bekapcsolása.

A harmadik lépésben az energia árát kell meghatároznunk, ami szintén attól függ, hogy mi magunk termeljük meg (pl.: napkollektorokkal), vagy a közszolgáltatótól vásároljuk.

Utóbbi esetében körülbelül 40 forintos KWh árral érdemes számolni. Ám ha egyre több eszközünk és berendezésünk működik árammal, célszerű napenergiában gondolkodnunk hosszútávon.

fűtőpanel fogyasztása

A harmadik lépéssel bezárólag gyakorlatilag megkaptuk azt a három adatot, amire szükségünk van ahhoz, hogy meghatározzuk az elektromos fűtés havi költségét.

Tippek a gazdaságosabb üzemeltetéshez – Fűtőpanel vélemények és tapasztalatok 

Sokan vannak, akik télen síelnek, snowboardoznak vagy hegyet másznnak, tehát akár hosszú hetekre is elhagyják otthonukat.

Náluk gyakori hiba, hogy teljesen lekapcsolják a fűtést, majd egy kihűlt, fagyos házba érkeznek vissza.

Ennek több veszélye is van, a fagyveszély mellett a költségcsökkentés miatt sem előnyös, hiszen a kihűlt falakat sokkal nehezebb visszafűteni, mintha melegen tartanánk őket. Utóbbihoz egyáltalán nincs szükség arra, hogy úgy fűtsük a lakást / házat, mintha otthon lennénk, egyszerűen csak egy olyan hőmérsékletet állítunk be a termosztáton, ami alacsonyabb működési költség mellett sem engedi kihűlni a falakat. Ez körülbelül 15-18 °C.

Plusz megfontolandó tipp, hogy a termosztátot ténylegesen az egyéni igényeinkhez programozzuk be, használjuk a készülék adta lehetőségeket, pl a napi periódus beállításokat, ne legyen feleslegesen magasabb hőfokra állítva, programozás nélkül, hiszen egy fok változtatás a termosztáton jelentős fogyasztás változást eredményezhet. Mindenek előtt a legfontosabb a fűtőtestek megfelelő méretezése, ehhez pedig bátran kérje segítségünket, kollégáink szívesen kiszámolják Önnek, mire van pontosan szüksége.

Amennyiben ezeket a javaslatokat megfogadjuk, már csak egy számunkra ideális fűtőpanelre van szükségünk, amit a saját igényeinknek megfelelően választhatunk, mind kinézetben, mind hatékonyságban.

Az Adax fűtőpanel vélemények, Beha panel tapasztalatok, a Glamox fűtőpanel vélemények és úgy általánosságban véve a norvég fűtőpanel vélemények mind-mind pozitívak, amelyekhez szinte minden eszközt, kiegészítőt és segítséget megtalál a Dimat webáruházban!