Kutyaház fűtés - mert a “kutyaidő” is lehet kellemes!

2022.02.07 10:30
Kutyaház fűtés - mert a “kutyaidő” is lehet kellemes!

 

Sokezer éve hű társa az embernek a kutya, de a kutyaházat sosem fűtötték, gondolhatnánk. Na de akkor miért is engedjük be a házba a kedvencünket, amikor fogcsikorgatóvá válik a hideg? És ha a lakásban él velünk, miért ne gondoskodnánk egy fűtött zugról a számára is? A kutyaház fűtése ma már egyszerűen és gazdaságosan megoldható, és komoly élettani előnyei is vannak.

 

A fűthető kutyaház, vagy ha már itt tartunk, a kültéri macskaház esetében hasonló dolgokat kell átgondolni, mint az emberi használatra tervezett ingatlanok esetében:

  1. A kutyaház legyen szigetelt

Először is, az alap egy jól szigetelt ház (zug, ól, stb) legyen, mert a kutyák esetében is a szélvédettség a legfontosabb. A kutyaól fűtés értelmetlen, ha a girbegurba, korhadt deszkák résein átsüvít a zimankó.

  1. A kutyaház ne legyen túlfűtött

Semmiképp ne veszítsük szem elől a tényt, hogy kutyáról van szó, bármennyire is családtagnak számít. A kutyáknak teljesen mások a hőmérsékleti igényei, mint egy embernek. Jellemzően sokkal jobban tolerálják a szélsőségeket, bár természetesen a fajták között ebben azért adódnak értelemszerű különbségek. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák többségének tökéletesen megfelel az 5-15 fok közötti hőmérséklet, és ezt azért egy kis kutyaházban igen csekély energiabefektetéssel elő lehet állítani, megfelelő elektromos fűtőeszközökkel.

A kutyának se tesz jót, ha az időjárási viszonyokhoz képest túlzottan eltérő hőmérsékletet teremtünk saját kis otthonában! Ahogy a hőségből a húszfokos légkondizott irodába érkezni vagy a nyári melegre fűtött otthonból kiszaladni a mínusz húszba átvenni a pizzát. Ez az emberek számára is veszélyes, megfázást okozhat és ez igaz a kutyánkra is. Természetesen meghálálják a törődést, de ne tartsuk őket a természetüktől nagyon eltérő körülmények között! Egy túlfűtött házikó márpedig ilyen körülménynek számít.

  1. Egy okos, szerény kutyaház melegítő megoldás a legjobb a kutyának és a gazdának is

A kutyák tényleg “bírják” a hideget, de ne gondoljuk, hogy élvezik is. Az a magányos gubbasztás, az összelihegett, összemocorgott kis melegecske megtartása kemény munka. A kutya ilyenkor órákon át akár meg sem mozdul, és szó szerint “meredten” várja, hogy enyhüljön kicsit az időjárás végre. Ez nem tesz túl jót egy olyan állatnak, aminek a mozgás alapvető szükséglete. A kutyáknak nem természetes viselkedés órákon át szinte meg sem moccanni. 

Ezért egy enyhe meleget adó megoldással stresszmentes lesz a tél a kutya számára, de nem fog megfázni sem, ha elhagyja a helyét.

  1. Korszerű megoldással olcsón és hatékonyan védhetjük meg kutyánkat az időjárás viszontagságaitól

Számos termék tökéletes választás lehet. Belülről melegít, nem túl meleg, nem izzaszt, és kifejezetten egészséges. 

Az egyik megoldás lehet a fűtőfólia felszerelése oldalfalra lemez réteggel leborítva, természetesen termosztát használatával. Mindenképp oldalfalra javasoljuk a  felhelyezést, hiszen a kedvencünk nem tudja mondani, ha túl meleg a padló alatta, az oldalfaltól viszont távolabb tud menni.

Egy másik egyszerű megoldás lehet kis teljesítményű fűtőtest felszerelése a házikóba, a bele épített termosztát segítségével csak a kívánt hőfokra állítjuk. 

Ezek az eszközök konnektorból egyszerűen működtethetők, nincs szerelési igényük és nem tudnak egykönnyen tönkremenni, kifejezetten jó megoldást jelentenek állataink kényelmének biztosítására is.