Elektromos padlófűtés laminált padló alá? Ma már erre is van lehetőség!

2022.02.01 10:59
Elektromos padlófűtés laminált padló alá? Ma már erre is van lehetőség!

A padlófűtés nem mai találmány, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbben csak napjainkban kezdik el igazán felismerni jótékony hatását. Értjük ezalatt a még komfortosabb élettér kialakítását vagy az otthon harmóniáját, tehát minden olyan pozitív befolyást, aminek köszönhetően még kellemesebb a saját közegben eltöltött idő.

A népszerűség és a megnövekedett igény vélhetően összekapcsolódik az elektromos padlófűtés-rendszerek megjelenésével, amik már bőven túlmutatnak hagyományos típusaik “tudásán” és jellegzetességén. Jelenleg már több fajta elektromos fűtési megoldás létezik  laminált parketta alá közvetlen burkolat fűtés kategóriában. 

Az elektromos padlófűtésekről számos tévhit kering, amelyek javarészt a költséghatékonyságát illetve az eredményes működését kérdőjelezik meg. Habár financiális szempontból valóban nem az első pár évben – és még csak nem is a rendszer kiépítésekor fogod megtapasztalni –, hogy miért volt jó választás, hosszú távon mégis kifizetődik.

Egyrészt azért, mert ha az elektromos padlófűtéseknél probléma jelentkezik, az túlnyomórészt a hő szabályozását koordináló termosztát meghibásodását jelzi (tehát nincs szükség egy komplett hálózat átépítésére), másrészt, mert a hősugárzással működő rendszer az üzemeltetés költséghatékonyságát feltételezi.

Ennek oka, hogy nagy fűtőfelülettel rendelkezik, aminek köszönhetően sokkal arányosabban és egyenletesebben oszlatja el a hőt a szobában, mint például egy klasszikus kiépítésű radiátor. Így nem beszélhetünk sem olyanról, hogy rétegződött hőmérséklet, arról meg pláne nem, hogy ne lenne hatékony a fűtőszőnyegek, fűtőfilmek/fűtőfóliák megvásárlása. A sugárzó hőnek ugyanis van még egy olyan pozitív tulajdonsága, miszerint nem a levegőt melegíti, hanem a helyiségben lévő tárgyakat és embereket, ami miatt bárki jóval komfortosabban érezheti magát a padlófűtéses szobában, hála az optimálisabb hőérzetnek. 

Egy szó, mint száz, hiába a sok kételkedés, az elektromos padlófűtések önmagukban, de kiegészítő fűtési típusként is képesek eredményesen helytállni! 

Az elektromos padlófűtés további pozitívumai:

  • könnyed és egyszerű telepítés/szerelhetőség
  • por– és zajmentes funkcionálás
  • alacsony üzemi hőmérséklet mellett is maximalizált meleg biztosítása
  • karbantartás szükségtelensége
  • térkihasználás és esztétikum (“láthatatlan”, nem foglal helyet)
  • Optimalizált energiafelhasználás
  • egyéb fűtési rendszerek hatékony kiegészítője

Ezért lehetséges az elektromos padlófűtés laminált padló alá való betelepítése

Az elektromos fűtőszőnyegeken belül megtalálunk kimondottan laminált parketta alá való típust, ami kielégíti a mai elvárásokat, hogy minél egyszerűbb és érintésvédelmileg biztonságosabb termék legyen Továbbá rendelkezésre állnak az elektromos fűtőfóliák, mellyel extra vékony padlószint emelkedéssel tudunk kialakítani elektromos padlófűtést. 

Az elektromos padlófűtési rendszert minden esetben típusazonos termosztáttal kell vezérelni attól függetlenül, hogy fűtőszőnyeget vagy fűtőfóliát választunk. Ez biztosítja, hogy védjük a rendszert a túlmelegedéstől, valamint beállíthatjuk a hőmérsékletet a kívánt szokásainkhoz, így csak élveznünk kell a folyamatos komfortot.Tény ugyan, hogy a hideg burkolat sokkal jobban megtartja a hőt, de ettől még egy laminált padló alá beépített fűtési rendszer egyaránt hatékony lehet. Arra kell csupán odafigyelni, hogy a melegpadló ne ragasztott technikával készüljön, és ne legyen jó hővezető! Vastagságát tekintve is létezik egy aranyszabály, 10-12 mm vastagság feletti verzió alá nem célszerű elektromos padlófűtést beépíteni, mert nem lesz képes kifejteni az optimális hatásfokát.

Termosztáttal való vezérlés

Az elektromos padlófűtések vezérlése termosztáttal működik. A hőmérséklet megfelelő beállításáért az eszköz padlóba telepített szenzora és a kézi vezérlés által beprogramozott teljesítmény felel. Laminált padló esetében érdemes egy 25-28°C-os hőmérséklet-tartományt meghatározni, de ha ilyen esetben főfűtésként alkalmazod, akkor ennek az értéknek a maximum határát plusz néhány fokkal át is lépheted! A legbiztosabb út viszont mindig az lesz, hogyha szakember véleményét kikéred a témában!

Széleskörű fűtőfilmkínálat a Dimatnál

Ahogyan azt már megtudhattad, a fűtőfilmek vagy más néven fűtőfóliák az elektromos padlófűtési rendszer alapját képezik. Kimondottan a padlófűtésre laminált padlóburkolat alá ajánljuk a használatukat, ehhez számos típusú modell áll rendelkezésre óriási választékban.Kíváncsi vagy, hogy milyen ajánlatunk van számodra? Kattints ide, és már mutatjuk is az összes szélességben és teljesítményben elérhető termékünket!