Rezsi: tippek és ötletek a fűtési költségek minimalizálásához

2023.01.23 12:27
Rezsi: tippek és ötletek a fűtési költségek minimalizálásához

A rezsiköltségek minimalizálása mindig is központi témának számított. Hiszen ki akar magas árakat befizetni, ha bizonyos praktikákkal alacsony szinten tartható a számlák végösszege. A 2022-es rezsiszabályok azonban már egyes háztartások konkrét megélhetését is veszélyeztethetik. A nadrágszíj meghúzása, és a spórolás mellett azonban az is jó taktika lehet, ha egyszerűen korszerű, modern eszközöket használunk. Ebben a bejegyzésben főként a fűtéssel kapcsolatos megoldásokat mutatjuk be, de kitérünk a szigetelés fontosságára is.

Új rezsiszabályok

Az új rezsiszabályozások értelmében csak az átlagfogyasztás mértékéig tartható fenn a rezsicsökkentés. Sokaknak ezért spórolni kell az energiával, vagy bekalkulálni az emelkedő költségeket. A legtöbb magyar háztartás azonban még mindig elavult, korszerűtlen körülmények között él. Ideértve a szigetelést, vagy éppen a régi, hagyományos fűtési rendszerek használatát egyaránt. Joggal merül fel a kérdés: mikor gondolkozzunk el a váltáson, ha nem most?

Hogyan védekezhetünk a magas rezsiköltségek ellen?

A 2022-ben életbe lévő szabályok óta az elektromos fűtési megoldások, a napelemek és egyéb 21. századi megoldások is egyre nagyobb érdeklődésnek örvendenek. Ez alapvetően jó hír, ugyanakkor a váltás nem tűnik mindig olyan egyszerűnek. Pedig annyira nem is bonyolult.

Nézzük mit tehetünk rövid-, illetve hosszú távon:

  • Rövid távú megoldások: amennyiben gyorsan szeretnénk eredményt produkálni –  már pedig miért ne szeretnénk –, akár már a mai naptól kezdve elkezdhetjük a munkát. Ez leginkább a takarékoskodást jelenti. Ne fűtsünk folyamatosan, tekerjük le a termosztátot pár fokkal, és inkább húzzunk pulóvert a hidegebb időszakokban is. Természetesen ez nem mindig túl kényelmes, de nem is eget rengető dolog.
  • Hosszú távú megoldások: évekkel előre is tervezhetünk. Egy korszerű központi fűtés beszerzése, vagy a ház / lakás felújítása mindenképpen jó ötlet. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy az elektromos fűtés telepítéséhez nem kell feltúrni mindent, hiszen egyszerűen, könnyen kiépíthető.

 

Egy új rendszer kiépítése tehát hosszú távú elköteleződéssel jár, viszont ezt követően már egy hatékonyabb, gazdaságos otthonra tehetünk szert.

Fűtés okosan: az alacsony rezsi titka

A családi házakban felhasznált energia körülbelül háromnegyed része fűtésre megy el Magyarországon. Ezen adatok tudatában bátran mondhatjuk, hogy annak mikéntje központi kérdés. Amikor fűtésről van szó, érdemes tisztában lenni vele, hogy akár 1-1 fok különbség is több százalékos költségváltozást jelent. Így inkább legyen kevesebb fok a lakásban, mert akár 20-25%-kal is csökkenthetjük a kiadásokat. Anélkül, hogy megfagynánk. 20-22 fok már elegendő lehet a téli időszakban is. Az elektromos fűtés azonban egyfajta jolly joker lehet, hiszen relatíve gyorsan válthatunk egy sokkal gazdaságosabb, hatékonyabb alternatívára.

Rezsicsökkentés

Elektromos fűtéssel a rezsi ellen

Mi is az elektromos fűtés? Hogyan működik? Valószínűleg mindenki hallott már róla, azonban sokan úgy voltak vele, hogy a fűtési rendszer leváltása nem pár perces munka, ezért inkább annyiban is maradt az egész. Az elektromos fűtőpanelek esetében azonban még ez sem feltétlenül igaz. Kiépítésük rendkívül gyors, akárcsak a skandináv bútorok összeszerelése. Intelligens vezérlésüknek köszönhetően pedig már-már meglepően gazdaságosnak számítanak a villanyfűtés kategóriájában. Gyorsan, pontosan megtervezhető fűtési rendszer, átlátható költségekkel.

Az elektromos fűtőpanel a legkorszerűbb fűtési megoldások egyike. Egyik nagy előnye az alacsony beruházási– és fenntartási költség. Egyik sem olyan magas, mint például gázfűtés esetén. Napjainkban főként a skandináv, norvég modellek jelentik a legjobb megoldást (pl. Adax, Beha, Glamox), de a franciák (pl. Soprano) is ott vannak az élmezőnyben.

Elektromos fűtés rezsi ellen

Számos további megoldás közül is választhatunk. Az egyik legnépszerűbb a padlófűtés, ami szintén kényelmes, komfortos megoldás, ráadásul szó szerint láthatatlanul, zavartalanul működik. Nagyobb cégek pedig akár komplett csarnokfűtést alakíthatnak ki.

Szigetelés és rezsi kapcsolata, temperálás

A fűtési költség nemcsak az adott rendszertől, hanem az épület hőtartó képességétől is függ. A szigetelés, a falazat vastagsága, és a nyílászárók típusa egyaránt meghatározó szempontként vannak jelen. Érdemes tehát ezekre a tényezőkre is hangsúlyt fektetni, aki pedig elavult otthonban él, tenni a változásért.

Manapság a legtöbb háztartás FF kategóriás, vagyis 200-250 kWh / m2 / éves fogyasztás a jellemző. Ahhoz, hogy a fogyasztás állandó jelleggel az átlagszint alatt legyen, egy BB szintű épületre lehet szükség. Ez 100 kWh / m2 / év fogyasztási értéket jelent.

A hőszigetelés nem olcsó, de a hangsúlyt ebben az esetben is a hosszú távú megtérülésre kell helyezni. A teljes folyamatot nem is feltétlen önerőből kell megoldani, hiszen felvehető banki hitel (igaz, ez napjainkban szintén rizikósnak tűnhet), vagy élhetünk az állami támogatások nyújtotta lehetőségekkel.

Ne feledkezzünk meg a temperálásról sem. Azzal, hogy nem fűtünk, még automatikusan nem biztos, hogy hogy kevesebb energiát használunk fel. Hiszen az sem megoldás, ha kihűl az otthon, mert a felfűtési időszakban így még több költséget halmozhatunk fel. Így az sem megoldás, ha az ingatlanunkban csak 1-2 helysiéget fűtünk, hanem minden helyiséget fűteni kell, vagy legalább temperáló 18-19 Celsius fokon tartani, hiszen a hideg falakkal körülvett szobákat nagyobb energiafelhasználással tudjuk csak kifűteni.

Alacsony rezsi

Elektromos fűtés telepítése

Ha valaki tehát rövid távon szeretne érdemben reagálni a 2022-ben kialakult helyzetre, a legjobb megoldás, ha kevesebbet fűt, megfelelően szigeteli a házát. Ezt követően érdemes elgondolkodni az elektromos fűtésre való átálláson. Mindenki hozzon megfontolt döntést mérlegelve a téli hónapok alatt keletkezett rezsi költségszámlákat, senkit nem bíztatunk elhamarkodott meggondolatlan vásárlásra.

Az elektromos fűtés telepítése során lehetőség van teljesen új rendszer beépítésére, vagy meglévő technológia felokosítására is. Az adott ház, vagy lakás műszaki hátterével azonban nem biztos, hogy egytől egyig tisztában vagyunk. Érdemes ezért külső segítséget kérni. Szakembereink akár már az első lépésnél, a tervezésben is részt vesznek.