Elektromos padlófűtés: a legfontosabb tények

2022.02.07 11:55
Elektromos padlófűtés: a legfontosabb tények

A padlófűtés különleges élményt visz a hétköznapokba

A meleg padló által okozott kényelemérzet nagyszerűségét senkinek nem kell elmagyarázni. Annak ellenére, igaz ez hogy viszonylag kevesen élvezhetik még ezt az élmény a mindennapokban. Ugyanis ha nem is tapasztaljuk meg, nagyon jól el tudjuk képzelni. De miért van ez?

Az emberek többségének a lába az a testrésze, amelyik a legérzékenyebb a hőmérsékletváltozásokra. A lábaink a testünk leghosszabb végtagjai, a lábfejünk pedig az a rész, amelyik a legmesszebb van a szívünktől, vagyis ez a keringési rendszerünk “legszéle”. 

A végtagjainkban nagy szerepe van a hajszálereknek, és ezeknek a hajszálereknek a kifejlettsége változó mértékű. Ezért van az, hogy egy “fázósabb” és egy jó keringésű ember sosem értheti meg a másikat: a hőmérő ugyanannyit mutat mindkettejüknek, de a hőérzet sokszor nagyban különbözik. 

Ahogy sokan “lábról” fáznak meg (illetve “felfáznak”), és ahogy különleges örömet tud okozni egy melegvizes lábfürdő, főleg az idősebb korosztálynak, úgy elmondható, hogy a komfortérzetünket alapvetően a lentről érkező hő határozza meg. Az otthonunkban töltött idő kisebb része telik különböző aktivitásokkal (főzés, rendrakás, takarítás), a nagyobb részét testi passzivitásban töltjük (pihenés, olvasás, szórakoztató elektronika, játék és beszélgetés). Mozgás közben teljesen más a hőérzetünk, mint ülve vagy fekve: ilyenkor a lelassultabb vérkeringés miatt nem jut annyi vér a hajszálerekbe, és fázni kezdenek a végtagok.

A padlófűtés extra komfortja szokatlan élményeket tesz lehetővé. Hó és fagy idején is járhatunk bent mezítláb. Nem kell a szobába benti papucs. Szabadon játszhatnak a gyerekek a padlón, nem kell óvni-védeni őket, ha “kilóg a derekuk”. Sőt, a padlón fekve a meleg kellemes bizsergését érezhetjük. A padlótól nem kell többé óvakodni, a “felfázás” réme ellen védekezni.

A padlófűtés ősrégi vágya az embereknek, már az ókori görög és római lakások melegvizes, illetve hőoszlopos elven működő központi fűtésrendszereinek csővezetékeit is bevezették a padló alá is.

Ókori padlófűtés

A láb felől érkező meleg tehát segíti a keringést és a jó közérzet fenntartását azok számára is, akik érzékenyebbek a hőmérséklet változásaira. Ezzel elősegíti a megfázásos betegségek megelőzését, az immunrendszer optimálisabb működését. A padlófűtés direkt hőhatással melegít, szemben a radiátorokkal, ahol a levegőt keringetni kell, ami növeli a belélegzett por mennyiségét. Az infra technológiájú fűtéseknek pedig további pozitív élettani hatásai is vannak, mivel belülről fűtenek, a meleg konkrétan a csontjainkból árad szét a testünkben, nem a levegő hőmérséklete hevít minket.

A padlófűtési rendszerek sugárzó hője közvetlenül hat a testre, anélkül, hogy először a helyiség levegőjét kellene felmelegíteni. 

Ez nem mellesleg azt jelenti, hogy a szoba levegőjének hőmérséklete lehet akár több fokkal hűvösebb a komfortosnál: a padlófűtés extra komfortja ezt ellensúlyozza, nem fázunk. Ez szintén kifejezetten egészséges, hiszen nem kell fullasztóra fűteni a szobákat, nem bágyadunk, kevesebb a kinti és benti hőmérséklet különbsége, de lentről “támaszkodhatunk” a melegre.

Az elektromos padlófűtési rendszer költsége jelentősen olcsóbb, mint egy radiátoros rendszeré, és a beszerelés után elvileg évtizedekig hozzá sem kell nyúlni. Nem bonyolult rendszerekről beszélünk, nincs is bennük mozgó alkatrész, nem áramlik se gáz se folyadék. 

További előny, hogy melegburkolat vagy akár szőnyeg alá is lehet megfelelő megoldást találni, tehát akár egy napot vesz csak igénybe az egész telepítés. Nem egy komplex felújítással, véséssel, bontással, festéssel és egyebekkel járó műveletről van szó. 

Az elektromos padlófűtés főbb típusai

Fűtőfilm

A fűtőfilm egy hajlékony, vékony (kb fél milliméteres) fóliarétegbe zárt elektromos fűtőszál, általában az alábbi réteges felépítéssel:

- zárófólia

- fűtőszál

- rézvezető

- ezüst vezető/ ezüst háló

- alapfólia.

Beszerelése könnyű és gyors. Minden esetben szilárd burkolat mögé kell felhelyezni (kizárólag laminált padló alá). Ennek oka, hogy a film először mindig ezt a réteget melegíti fel, ami később a hőt egyenletesen szétsugározza a szoba többi pontjába.

Fűtőkábel

A fűtőkábel az egyik legegyszerűbben telepíthető technológiájú elektromos fűtésrendszerek közé tartozik.  Vagy aljzatbetonba kerül beépítésre, vagy a betonfelület felső rétegébe kerül beágyazásra rögzítőszalagok segítségével. Az 5,5 milliméter átmérőjű es kábelt a gyárilag felszerelt hidegvezeték segítségével könnyen a termosztát kötődobozába, ezáltal a hálózatba csatlakoztathatjuk

Fűtőszőnyegek

A fűtőszőnyeg beépítésével minimális padlószint-emelkedéssel járó elektromos padlófűtési rendszert tudunk létrehozni az arra kifejlesztett kifejezetten hidegburkolatok, ragasztott burkolatok fűtésére. De vannak típusok, amik kimondottan melegburkolat - laminált parketta alá való termékek.

Telepítése rendkívül egyszerű. Mivel hidegvezetékkel készre szerelt termék, egyenesen hálózatra köthető. Rugalmasan fektethető, könnyedén megtervezhető, bármelyik szobában. Beszerelése bármikor megoldható.  

Elektromos fűtőszőnyeg

Az elektromos padlófűtés szobánként programozható, igény szerint programozható, emiatt nagyon gazdaságos megoldás tud lenni. Ha pedig valahol szükség van rá, akkor gyorsan, dinamikusan kifűti a teret bekapcsolás után. A termosztáthoz járó padlóérzékelő szonda biztosítja a rendszer biztonságát, és védi a burkolatokat a túlmelegedés okozta rossz hartásoktól is.

Az elektromos padlófűtés előnyei rendkívül meggyőzőek. Éljen a lehetőséggel és ismerje meg egy új életminőséget otthonodban! Kollégáink várják hívásod, és segítenek megtervezni a Számodra optimális fűtésrendszert.