Miért a legjobb megoldás az XPS hőszigetelés?

2022.02.23 10:38
Miért a legjobb megoldás az XPS hőszigetelés?

A lábazati szigetelés királya az XPS, csakhogy ez az anyag nem véletlenül vált többcélú, sokféle felhasználási módú, általános szigetelési megoldássá is. A házak homlokzati szigetelésénél hagyományosan használatos EPS mellett ezt a rétegtípust szokás használni a lábazati falrésznél, ahol a nedvesség távoltartása különösen fontos.

Az XPS felhasználási köre azonban tovább szélesedett. Az XPS lap méretek gyakorlatilag tetszés szerint alakíthatók. Éppen ezért kiváló megoldás például a fürdőszoba beltéri szigetelésére, legyen szó a vizesblokkok burkolati elemei alatti rétegrendekről, vagy a padló megfelelő szigeteléséről.

Az XPS legfontosabb tulajdonságai

Az XPS rugalmas, sokoldalú szigetelőanyag, amely az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

- kiváló hőszigetelő képesség

- víztaszító képesség

- magas párataszító hatás

- nagy nyomószilárdság

- ennek megfelelően kiváló mérettartás

Az XPS anyaga

Az XPS elnevezés az “Extrudált Poli-Sztirén” szóösszetételből származik.

A polisztirol egy műanyag, a műgyanta egyik fajtája. Az EPS az “expandált”, az XPS az “extrudált” polisztirolt jelenti. Az extrudálás során az olvasztott alapanyagot öntőformákon átfolyatják, habosítják, és a hűtés során kitágul, ezért légzárványok keletkeznek benne.

A XPS zárt cellái a víztartásban előnyösek, mivel az EPS-ben kialakulhatnak összefüggő üregek, amiben a víz közlekedni tud. 

Az XPS jellemzően drágább mint az EPS, mert extrudált habosítással történik a gyártása, hasonlóan a kukoricapehelyhez. Évtizedek óta lábazati szigetelésként használatos víztaszító tulajdonsága miatt. 

Az XPS elsősorban azért jó lábazati szigetelés, mert az extrudáció miatt zártcellás szigetelés, amely taszítja a vizet, ellentétben az EPS-sel, ami nedvszívó. 

A Dimat kínálatában jelenleg megtalálható építőlemez lapok középső része XPS-ből készül, annyi különbséggel, hogy a két oldalán üvegszövet háló van felragasztva egy titkos speciális ragasztóanyaggal, ezáltal a termék olyan kemény lesz, mint egy betonlap, de olyan könnyű mint egy tollpárna. 

Élettartamát tekintve, mivel műanyagról beszélünk, az XPS vélhetően túléli az épületnek a tartószerkezetét is, amiben felhasználjuk. Semmiféle korrózió nem fenyegeti. Kiváló szerkezeti és hőtartó tulajdonságait az élővilágban is felismerik, kedvelik például a darazsak és egyes madárfajok a fészek építéséhez - de mivel jellemzően lezárt felületek mögé kerül, így nem férnek hozzá. Az XPS-re egyetlen természeti erő tud hatással lenni, a tartós UV-sugárzás: ennek hatására a felszíne besárgul és porlóssá válik, az EPS-nél ez az UV sugárzás még jobban jellemző. De mivel a szigetelőanyagot nem éri napfény, hiszen a burkolat alá kerül,  ezzel a hatással nem kell számolnunk.

Az XPS felhasználása

Az XPS már régóta jóval több, mint lábazati hőszigetelő. Tetőtérben vagy padlószigetelésre és jól használható.

 

Az alábbi videóban többféle felhasználási mód kerül bemutatásra. Az XPS tábla ebben az esetben egy optimálisan szigetelt, modern fürdőszoba kialakításában szerepel.:

 

https://www.youtube.com/watch?v=rHSgxF_n6qU

 

A Dimat kínálatában megtalálható XPS lapokat triplán rétegelve kínáljuk, ahol a kemény polisztirénhabot egy alkáli hálóra felvitt polimer habarcs védi kívülről, mindkét oldalról.

XPS lap méretek:

Az XPS építőlemezek 6 és 50 mm közötti vastagságban elérhetőek, 60 x 120-as méretben, ötösével kartonozva.

XPS szigetelés ár:

 

Dimat építőlemez vastagsága

XPS lap ár

négyzetméterár

6

3890 Ft

5187 Ft

10

4490 Ft

5987 Ft

20

4990 Ft

6653 Ft

30

5690 Ft

7587 Ft

40

5850 Ft

7800 Ft

50

6480 Ft

8640 Ft

 

A Secura Max Aquastop XPS szigetelés egy speciális, padlószigetelő  XPS lap, ami párazáró fóliával van borítva, az extra páramentességért. Növeli a helység akusztikai komfortját, csendesebbé teszi a padlót.

Az XPS tökéletes kiegészítése az elektromos padlófűtés rendszernek. 

Az elektromos padlófűtés népszerűsége egyre nő, mivel olcsó és gazdaságos megoldás, amivel jelentősen növelhetjük az ingatlan komfortosságát. A padlófűtés legnagyobb előnye az egyenletesség, vagyis az adott helyiségben az egész padlón keresztül adja át a meleget. 

Az elektromos padlófűtés tökéletes megoldás felújítás alatt álló helyiségekbe, és új építésű ingatlanok esetében is. Akár a régi fűtési rendszer teljes kiváltását tervezzük, vagy esetleg felújítást, akkor is érdemes az elektromos padlófűtésben gondolkodni. Az elektromos áram, mint erőforrás azért is egyre vonzóbb alternatíva, mert a napelemek népszerűsége miatt a háztartás akár teljes mértékben el tudja látni így a saját áramigényét.

Az elektromos padlófűtés mindössze néhány milliméter vastag, csupán egy vékonyka réteg a szigetelőlapokon.

A padlófűtés a bekapcsolást követően, szinte azonnal kellemes hőérzetet ad, elsőnek a lábunkat melegíti fel, így a hőérzetünk már alacsonyabb hőmérsékleten is komfortos. Ellentétben a radiátoros, vagy hősugárzós fűtésekkel szemben nem keringeti a port a helyiségben, nincs légmozgás vagy magas hőmérséklet, így bátran alkalmazható allergiával küszködők szobájában is.

Elektromos padlófűtés, az egyik legjobb alternatív fűtési megoldás. Egyre szélesebb körben használják családi házakban és lakásokban, akár mint másodlagos komfort fűtés, vagy akár mint elsődleges fűtési megoldás.

A burkolattípusok közül a leggyakrabban a csempe, kőpadló, terrakotta burkolatoknál használják a leginkább az elektromos padlófűtést. Az elektromos padlófűtés gyorsan és könnyen telepíthető, lakásfelújításoknál és építkezéseknél is tökéletes megoldás.

Az XPS padlófűtéshez is optimális választás. De legyünk kreatívak! Az XPS és a különböző elektromos fűtési megoldások együtt nagyon sokat tehetnek azért, hogy az ingatlanjaink fűtése egyszerre legyen kellemesebb és olcsóbb is. Mielőtt vásárolnál, oszd meg velünk az elképzeléseidet, tervezzük meg együtt a legjobb kialakítást, a lakás minden helyiségében!