Az elektromos falfűtés egy időtálló és korszerű lehetőség

2022.02.01 09:58
Az elektromos falfűtés egy időtálló és korszerű lehetőség

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret nyertek maguknak az elektromos fűtőpanelek, korántsem véletlenül. Hatékonyságuk, korszerűségük számos szempontból megmutatkozik, hiszen jól kombinálhatók egyéb készülékekkel, esztétikusak, zajmentesek, és nem utolsó sorban üzemeltetésük és karbantartásuk sem igényel különösebb erőfeszítést. 

Az elektromos falfűtés biztosítja a komfortos, meleg otthont. Előnyének számít időtállósága, praktikussága és az egyszerű telepítés. A cikkben részletesen is összefoglaltuk, hogy miért célszerű felszerelned vele az otthonod. 

A fűtéstípus kiválasztásáról röviden 

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a legtöbb ember akkor érkezik el életének egyik legmeghatározóbb mérföldkövéhez, amikor a saját otthonába beköltözik. De még mielőtt ez megtörténne, számos dolgot mérlegelni kell. Többek között a fűtési rendszert, hiszen akár meglévő vagy újonnan épített házról is van szó, fontos, hogy a választás az egyedi, családi igényeknek mindenképp megfeleljen.

Napjainkban már a klasszikus típusú készülékekkel és hálózatokkal szemben, egyre többen teszik le a voksukat az elektromos megoldások mellett. Ennek relevanciáját már a bevezetésben összefoglaltuk, de az előnyök mellett érdemes más szemmel is megvizsgálni, hogy mikor válnak jó döntéssé az árammal üzemeltetett fűtésrendszerek. Amikor elgondolkodsz a lehetőségeiden – a teljesség igénye nélkül –, a következő perspektívákból is közelítsd meg a helyzetet:

  1. Az otthonod rendelkezik/fog-e rendelkezni hőszigeteléssel?
  2. Egy egységes rendszerben gondolkodsz vagy szeretnéd, hogy bizonyos helyiségekben külön szabályozható legyen a hőmérséklet?
  3. Szeretnél-e olyan konstrukciót, aminek karbantartásával nem kell foglalkozni?
  4. Vágysz-e olyan megoldásokra, amik kombinálhatók más készülékekkel (pl. napelemrendszerrel)?
  5. Tudod-e, hogy mi a különbség a konvekciós rendszer általi meleg és a sugárzott hő között? Ha igen, melyik számodra a szimpatikusabb megoldás?
  6. Nagyságrendileg mekkora összeget tudsz rászánni havonta az otthonod melegére, különös tekintettel a fűtésszezonra?

A kérdések, és azok megválaszolása megmutatják a lehetséges irányokat, de szakember közreműködésével azonnal meg is határozható, hogy mi lesz számodra a legoptimálisabb döntés. 


Elektromos falfűtés? Ebben az esetben neked találták ki!

Az elektromos falfűtés meghatározása

A magas minőségű elektromos falfűtés egy olyan alternatíva, ami egyaránt használható épületek komplett fűtési rendszereként, de egy kiegészítő lehetőségként is. Különböző típusú falra helyezhető fűtő testekkel könnyen, és személyre szabottan meg tudjuk oldani otthonunk fűtési rendszerét.  


Az elektromos falfűtés előnyei

Az elektromos falfűtésnek számos előnyével számolni lehet. Annak köszönhetően, hogy a megfelelő teljesítményű fűtőtesteket helyezzük fel a legideálisabb helyre, a rendszer azonnal reagál, hogyha bekapcsolásra kerül, nem kell naphosszat várakozni, amíg a helyiségek felfűtésre kerülnek. A termosztátnak hála időzíteni is lehet. Ez azért fontos, mert ebben az esetben nem kell folyamatosan a fűtés beállításaival foglalkozni, a hőmérséklet beprogramozásával könnyebbé és komfortosabbá válnak a mindennapok.

Az elektromos falfűtésnek további pozitívumaként azt is ajánlott megemlíteni, hogy vannak kimondottan magas teljesítményű modellek, amik a mennyezetre is rögzíthetőek, figyelembe véve a helység speciális tulajdonságait, például nagy belmagasság. Ezáltal szuper kiegészítése – vagy éppen kiváltása – lehet egy fűtési rendszernek.

Abból kifolyólag, hogy hősugárzással működik, a konvekciós – azaz a radiátoros – megoldásokhoz képest egy sokkal komfortosabb érzetű alternatíva. Időközben ugyanis több kutatás eredménye alátámasztotta, hogy a sugárzó hő hatására az ember komfortérzete akkor is nagyobb, amikor körülbelül 2-4 °C-kal lejjebb van a hőmérséklet. Ugyanígy energiahatékonyság szempontjából is kedvező tulajdonságokkal bír. Hiszen amíg más rendszerek a levegőt, addig a hősugárzást biztosító elektromos falfűtés a szobában lévő embereket és tárgyakat melegíti, ami sokkal egyenletesebb hőeloszlást biztosít.

Ha még mindez nem volna elég, jó, ha tudod, hogy az elektromos falfűtés:

  • egy garancia az otthonod korszerűségére nézve, ugyanis kifejezetten hosszú élettartammal bír,
  • Helységenként, szobánként külön-külön programozható, ami elősegíti az energiatakarékosságot,
  • Feldobja a belső enteriőrt, 
  • Azonnal telepíthető


Mikor érdemes tehát ezt a fűtéstípust választani?

Röviden tehát, az elektromos falfűtés minden olyan esetben nagyszerű választás lesz, amikor gyorsan nagy bontási munkálatok nélkül szeretnénk egy életvitelünkhöz alakított praktikus fűtési megoldást választani. A vastag hajópadló, svéd padló, prémium minőségű vastag fa burkolattal rendelkező helyiségekben kimondottan előnyös döntés, mert prémium kinézetű modelleket is tudunk választani a prémium padlóborítás mellé, de valójában bármilyen szobában jó szolgálatot tesz.