Teraszfűtés az azonnali, ideális külső hőmérsékletért

2023.01.19 12:08
Teraszfűtés az azonnali, ideális külső hőmérsékletért

Zavarja, hogy nem tud kiülni az ismerőseivel az udvarra, ha kicsit szelesebb, hidegebb idő van? Nem jönnek a vendégek, vagy nincs elég kapacitás az étterem benti részén? Nem gond, napjainkban a teraszfűtés segítségével már kevésbé kell az időjáráshoz alkalmazkodni. Érdemes továbbá környezetbarát, gazdaságos megoldásokat választani. Ebben a bejegyzésben a teraszfűtéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve a kültéri hősugárzók működéséről számolunk be.

Mi az a teraszfűtés?

A teraszfűtés lényegében segít az adott épület belső hőmérsékletét, az ideális klímát biztosítani, például a hidegebb, zordabb időkben is. A régi, ún. gombateraszfűtéses megoldások helyett azonban manapság már jobbak a lehetőségeink, így elterjedtek az infrasugárzók is, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem gazdaságosak is. További jó hír, hogy napjaink elektromos, infra kültéri hősugárzói mellett a gázpalackokat sem kell már cserélgetni.

Az infrahősugárzó működése

Az egyik legnépszerűbb megoldás az infrahősugárzó, amely bekapcsolása után szinte azonnal biztosítja az ideális hőmérsékletet. Mégis hogyan? A titok a sugárzásos működésben rejlik. Az infrafűtés lényege, hogy nem a levegőt, hanem az adott tárgyat, testet fűti. Ezáltal nem jön létre az a fajta energiaátvitel sem, ami a klasszikus, konvekciós típusok esetén. Az infrasugárzók a rossz idő ellenére is hatékonyan fűtenek. További előnye, hogy nem kering a levegő, nincs szálló por, így negatív egészségügyi hatásai sem sorolhatók fel, legalábbis tévhit, hogy a hagyományos fűtőtesteknél rosszabbak lennének e szempontból. 

Kültéri hősugárzó, teraszfűtő

A kültéri hősugárzók, teraszfűtők használatával akár télen is nyitva maradhat az épület kinti része. Nem kell bezárni az éttermet, elküldeni a vendégeket, vagy a rokonságot sem a kis nappaliban fogadni. Az infrafűtésnek köszönhetően pedig szó szerint a bőrükön fogják érezni a hősugárzó hatását. Ami azt illeti, a teraszfűtők felhasználásukat illetően elég széleskörűek. A következő épületeknél, helyzetekben egyaránt alkalmazható:

  • Otthoni terasz
  • Vendéglátó egységek
  • Rendezvények
  • Színpadok
  • Sátrak
  • Raktárak
  • Ipari üzemek
  • Csarnokok
  • Templomok
  • Műemlékek

Teraszfűtő és teraszfűtő között is van különbség. Nem mindegy, hogy mi az elsődleges szempont. Egy ipari üzemnél, templomnál valószínűleg fontosabb az alacsony energiafogyasztás, míg a vendéglátó egységeknél a magas komfortérzet a meghatározó. A nagy terű épületek, csarnokok fűtésére pedig az infra sötétsugárzó típusok a leghatékonyabbak. 

Sötétsugárzók

A sötétsugárzók szinte tökéletesek teraszok fűtéséhez is. Kültéri használatra talán kevesebben használják, pedig érdemes lenne Akár még előnyös is lehet a sima infrapanelekkel szemben, hiszen olykor nagyobb területről képesek biztosítani a fűtést. Az infra-sötétsugárzók pedig jobb teljesítményre is képesek lehetnek. Megjelenését illetően is elegáns alternatíva. 

Tényleg az elektromos típusú a legjobb teraszfűtő?

Sokan talán még mindig vitatják az elektromos fűtés hatékonyságát. Egyesek jobban szeretik a klasszikus megoldásokat, mások pedig nem igazán tudják, mit várhatnak az infrapanelektől, sötétsugárzóktól, illetve egyéb megoldásoktól. Ennek oka legfeljebb az ismeretlentől való félelem. Na meg a tévhitek, a sok hamis információ, ami az elektromos fűtéssel kapcsolatban napvilágot lát az interneten.

A jövő fenntartható fűtése azonban elektromos. Nincs ez másképp a teraszfűtők esetén sem. Korszerűbbek, hatékonyabbak, de még gazdaságosabbak is. Nem beszélve arról, hogy esztétikai szempontból sem foglalnak annyi helyet, és könnyen felszerelhetők. A termosztáttal való szabályozás pedig kifejezetten átláthatóvá teszi az egész rendszer működését. Egyes típusok beépített túlmelegedés gátlóval, külön kiépített termosztáttal, és távirányítóval funkcionálnak. 

Teraszfűtés telepítése

Valószínűleg Önnek is az a célja, hogy megbízható, hosszú élettartamú teraszfűtésre tegyen szert, ami akár évtizedekig is zavartalanul működik. Az elektromos fűtési alternatívák pont ilyenek. A teraszfűtés telepítése pedig egyszerű. Az elektromos fűtőtestek közötti eligazodásban azonban érdemes szakértői segítséget kérni. A Dimat.hu csapata a tervezéstől kezdve a beépítésen, kivitelezésen át a hőszigetelésig elvégzi a munkát. Ráadásul minderre még garancia is jár. Amennyiben Ön, vagy csapata is alig várja, hogy a hideg téli időkben is nyitva tarthasson a terasz, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.