Műhelyfűtés: ipari hősugárzók és elektromos megoldások

2023.01.20 11:06
Műhelyfűtés: ipari hősugárzók és elektromos megoldások

A nagy terű épületek, műhelyek, csarnokok fűtése olykor komoly kihívást jelentenek –  gondolhatnánk. A jó hír, hogy manapság ez az állítás már nem teljesen igaz. Több olyan innovatív, hatékony technológia létezik, amelyik jó alternatívát kínál a problémára. Ilyenek a sugárzó fűtések, az elektromos megoldások, vagy egyéb technikák. Ebben a bejegyzésben pedig bemutatjuk, hogyan oldható meg legjobban a műhelyfűtés kérdése.

Miért fontos a műhelyfűtés?

Ez a kérdés talán kissé triviális. Egy műhelyben, nagy térben azonban nem csak magunkra kell gondolni, és más módon kell elérni az ideális hőfokot, mint egy irodában. Egyes fűtési típusok akár több méter távolságban is képesek infravörös hullámokat kibocsátani, és ugyanolyan szinten tartani a hőmérsékletet a műhely egyik sarkától a másikig. Így pedig mindenki hidegben-melegben nyugodtan dolgozhat, anélkül, hogy azokra irigykednének, akik a fűtőtest közelében vannak. De lehetőség van külön zónákat is fűteni például munkaállomások, vagy ipari gépeket, amelyeknek fontos egy bizonyos hőmérsékleti értéken tartása. Egy minőségi, sugárzásos alapon működő infra csarnokfűtés hosszú távra, akár évtizedekre megoldhatja ezeket a problémáinkat. 

Infra- vagy konvekciós fűtés? Melyik fűtés a legjobb?

A konvekciós fűtés alatt az ún. hagyományos megoldásokat értjük, tehát a radiátorok, konvektorok világát kell elképzelni. A jó hír, hogy manapság mindezek már elektromos kivitelben is elérhetőek, amelyek nemcsak modernek, innovatívak, hanem hatékonyak is. 

Az infrafűtés a hősugárzás által magát a szilárd testet, és tárgyakat kezdi el felmelegíteni a levegő helyett. Ez a működési elv leginkább a Nap sugárzásához hasonlítható. Ez egy teljesen más élményt jelent, viszont azonnali hatást eredményez akár az egész térben. A sugárzási elven működő infra fűtőtestek magasabb hőérzetet biztosítanak, hamarabb érezteti meleg hatását. Ennek köszönhetően költséghatékony megoldást jelenthet például okos vezérléssel.

Műhelyfűtés: az elektromos fűtés előnyei

A jövő fenntartható fűtése elektromos. A technológiákat tekintve pedig bőven van miből válogatni. A padlófűtés napjaink egyik aduásza, de műhely- vagy csarnokfűtés esetén egy ipari hősugárzó, vagy könnyen felszerelhető norvég fűtőpanel jelenthet szinte tökéletes megoldást, ha gyorsan extra nagy beruházási költségek nélkül kell cselekednünk. Ráadásul további előnyökkel jár, hogy az elektromos fűtőtestek működése tiszta, nem jár zajjal, nem fúj, nem keringet semmit, és karbantartásmentesnek mondható, hiszen csak néha portalanítani kell a fűtőtestet. Az infra sugárzók mennyezeti-, fali felhelyezésének köszönhetően nem foglal helyet, helytakarékos megoldás.

Csarnokfűtés

Elektromos-, norvég fűtőpanelek

Amikor a férfiaknak azt mondják, minőségi, jó autók, sokaknak a német precizitás jut eszébe. A hölgyeknek pedig a franciák, ha a kiváló parfümökről van szó. Nagyjából ez a helyzet az elektromos fűtési technológiákat illetően a norvégokkal. Hatékony, innovatív, csendes, szinte hibátlan működés jellemzi ezeket a skandináv modelleket. 

A legjobb márkák közé tartozik az Adax, a Beha, a Glamox, vagy akár egy francia kakukktojás, a Soprano is. Az elektromos technológiák pedig fő- és kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmazhatók. Csarnokok, ipari létesítmények esetén kiváló szolgálatot tesznek szociális helyiségekben, mint öltöző, mosdók, konyha, de kiváló megoldás irodákban is.

Ipari fűtés esetén összességében oda kell figyelni a megfelelő méretezésre, és arra, hogy a választott fűtési típus az egész térben egyforma hatékonysággal biztosítsa az ideális hőfokot. Nem mindegy, hogy teljesen főfűtésre vagy egyes zónák megfűtésére kell méretezni. A legújabb sugárzásos rendszerek, illetve egyéb technológiák viszont kültéri, szabadtéri környezetben, illetve teraszfűtésként is megállják a helyüket.

Legjobb teraszfűtés

Műhelyfűtés telepítése

A Dimat.hu csapata a tervezéstől kezdve, a beépítésen át, lényegében a teljes kivitelezési folyamaton végigkíséri. Véleményünk szerint a nagy terű épületek, csarnokok fűtésére a sugárzó fűtések a leghatékonyabbak. Sötétsugárzóink a nap sugaraihoz hasonlóan folyamatosan melegérzetet biztosítanak az épületben, műhelyben tartózkodók számára. 

Amennyiben Önt is érdeklik a hatékony, kényelmes, gazdaságos és környezetbarát műhelyfűtési megoldások, vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel!