Szobahőmérséklet: hány fok az ideális a lakásban?

2023.01.20 11:21
Szobahőmérséklet: hány fok az ideális a lakásban?

Az ideális szobahőmérséklet nemcsak a mindennapi kényelem, hanem az egészség megőrzése szempontjából is fontos. A különböző helyiségekben, évszakokoktól és akár kortól függően érdemes törekedni rá, hogy az optimális szinten tartsuk a hőfokot. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, az adott helyzetben hogyan és milyen eszközökkel, módszerekkel érhető el a megfelelő szobahőmérséklet.

Hány fok az optimális szobahőmérséklet a lakásban?

Szobahőmérsékletről a zárt épületekben beszélünk, avagy beltéri helyiségekről, ahol az emberek hosszabb ideig tartózkodnak. Négy kategóriát is megkülönböztethetünk:

 • Szélsőségesen hideg (-6,4° - 1,4°)
 • Mérsékelt hideg (1,4 - 22,8°)
 • Mérsékelt meleg (22,8 - 29)
 • Szélsőségesen meleg (29-31,6°)

A kellemes szint általánosságban 18-22° körül alakul, de a tudomány általában a 20-25°-ot veszi alapul. Az igazság pedig valahol a kettő között van, egyes kutatások, és a tudomány jelen álláspontja szerint ugyanis körülbelül a

 • 22,8° (ideális szobahőmérséklet)

az az állapot, amely mellett a legkevesebb betegség alakul ki. Ez a mérsékelt- hideg és meleg kategória metszete.

Hálószobában, alváshoz alacsonyabb, míg például a fürdőszobában már a magasabb hőfokot érdemes megcélozni. Függ azonban még az egészségügyi állapottól, kortól, és nem utolsósorban az időjárástól. A hűvösebb alvási hőmérséklet ugyanis elsősorban az egészséges, felnőtt szervezet számára tanácsos. Nézzünk pár eshetőséget:

 • Egy gyerek, vagy legyengült immunredszerű egyénnek melegebbre lesz szüksége. Így körülbelül a 23° lesz számukra az ideális. Kisgyerekeknek pedig megint kicsit hűvösebb, alapvetően a 21° az optimális alváshoz.
 • A nappaliban 20-22°-on érdemes tartani a hőfokot.
 • Konyhában 20° körül alakul a megfelelő hőmérsékleti szint.
 • Fürdőszobában pedig 20-22° az optimális.

Ezek mellett természetesen fontos faktort jelentenek az egyéni szempontok is, de a tudomány elsősorban ezeket a szobahőmérsékleti szinteket tartja kiindulópontnak.

Optimális szobahőmérséklet

Az ideális szobahőmérséklet elérése, mérése

Ahhoz, hogy elérjük az optimális szobahőmérsékletet, több jól bevált megoldást is alkalmazhatunk. Az egyik legelső eszköz valószínűleg ami az eszünkbe jut a klíma, de praktikus kellék a szobahőmérséklet-mérő is. Ha pedig komplex rendszerben, innovatív módon gondolkodunk, egy okosotthonban még távolról is beállíthatjuk az ideális hőmérsékletet, vagy akár teljesen automatizálhatjuk is a rendszert. Annál jobb pedig aligha létezik, mintha maga a fűtés által biztosítjuk az ideális hőfokot.

Szobahőmérséklet-mérő

Lehetséges, hogy ugyanaz a szobahőmérséklet valakinek melegnek, másnak hidegnek tűnik. Ez egy lakásban még talán elhanyagolható problémának nevezhető, azonban egy üzemben, vagy raktárban már kevésbé. A különböző szobahőmérséklet-mérők, infra hőmérők, hőkamerák nagy pontossággal és megbízható módon közvetítik az adott hőfokot. Ami pedig az általános felhasználást illeti, ne feledjük, hogy az emberi szervezetre, és a termékekre egyaránt hatással lehet az optimálishoz képest túl magas, vagy túl alacsony érték, ezért otthonra is érdemes lehet beszerezni egy hasonló mérőeszközt.

Klíma elhelyezése a lakásban

A klíma az egyik leggyakoribb, és leghasznosabb megoldás az ideális hőfok biztosításához. Egyszerűen kezelhető, gyorsan beállítható az optimális szint. Érdemes a melegebb szobákba, az ablakok közelében elhelyezni, hogy megszüntessük a hőcsapdát, elkerülve a forróságot. Ha  tehetjük, igazítsuk a bútorok elrendezését a klímához, hogy hatékonyan működtethessük. A mennyezettől és a plafontól is legyen kellő távolságra, legalább 15 cm-re. Létezik azonban már a klímánál is egy fokkal hatékonyabb megoldás, ez pedig az elektromos fűtés.

Klíma elhelyezése a lakásban

Okos megoldások az ideális szobahőmérsékleti szinthez

Az elektromos fűtés telepítésével tehetünk egy lépést az okosotthon felé. Először is fussuk át, milyen előnyei adódnak:

 • Korszerű, modern és innovatív megoldások: a hagyományos típusokhoz képest jóval fejlettebbek, hatékonyabbak, távolról vezérelhetők, és automatizálhatók.
 • Biztonságosak: nem kell félni a gázrobbanástól, vagy a szén-monoxid-mérgezéstől.
 • Egyszerű telepítés: könnyen beépíthetők, költséghatékonyak, ráadásul az utólagos karbantartásra sem kell sok időt fordítani. Nem kell bekötni a gázt, nincsenek mozgó alkatrészek, felújításkor sem vesz igénybe nagy bontási munkálatokat.

A hőszabályozást tekintve az elektromos fűtőtestek precízen szabályozzák a hőt, ezzel biztosítva a lehető legmagasabb komfortérzetet. Mindezt szinte „láthatatlanul", csendben teszik. Az elektromos fűtőpanelek beépített termosztáttal rendelkeznek, így nem kell a termosztátok külön beszerzésével sem foglalkozni. Elektromos padlófűtés esetén a termosztátok széles skálája áll rendelkezésre, így könnyen tudunk az ingatlanunk belső enteriörének megfelelő készüléket választani.  

Az elektromos fűtés használatával tehát könnyen biztosítható az optimális szobahőmérsékleti szint. Akár távolról, utazás közben sem kell aggódni, hiszen konkrétan egy mozdulattal változtathatunk a hőfokon. Ha pedig feledősek vagyunk, állítsuk be előre, melyik időközökben, és milyen körülmények között mennyi legyen a szobahőmérséklet. Hazaérkezéskor pedig a lehető legideálisabb hőmérséklet fogad minket. 

Ideális szobahőmérséklet

Elektromos fűtés telepítése

Az elektromos fűtés kialakítása során lehetőség van teljesen új rendszer beépítésére, vagy meglévő technológia felokosítására. A műszaki háttérrel azonban nem biztos, hogy tisztában vagyunk. Nem baj, ezért vannak a szakemberek. A Dimat Fűtéstechnika Kft. az elektromos fűtésrendszerek szakértőjeként akár az első lépésnél, a tervezésben is tud segítséget nyújtani, majd végigkísér a teljes folyamaton keresztül. Kérjen árajánlatot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!