Norvég fűtőpanel: a modern, energiatakarékos elektromos fűtés

2023.01.20 11:43
Norvég fűtőpanel: a modern, energiatakarékos elektromos fűtés

Az elektromos fűtés nemcsak a jövő, hanem a jelen technológiája is. A fűtőpanelek pedig a legkorszerűbb megoldások közé tartoznak. Napjainkban elsősorban a skandináv, azon belül is a norvég típusok bírnak vezető szereppel. Köszönhetően az egyszerű, mégis hatékony működésnek. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mi minden is jellemzi a norvég fűtőpanelt, illetve általánosságban miért éri meg elektromos fűtésre váltani.

Az elektromos fűtés előnyei

Az elektromos fűtőtestek precízen szabályozzák a hőt, ezzel biztosítva a magas komfortérzetet. Ezt pedig szinte „láthatatlanul", csendben teszik. A programozásnak köszönhetően lényegében akkor és úgy fűtünk, ahogyan csak szeretnénk. Nem kell beletörődni, hogy a fűtés mindig maximumon megy, még akkor is, amikor nem indokolt. Környezetbarát megoldás továbbá, hogy az elektromos fűtési rendszereknél a fűtőtesteket akár napelemmel is kombinálhatjuk. Az elektromos fűtés fajtái közé tartozik a

 • padlófűtés, a
 • fűtőpanel, az
 • infra fűtőtestek, vagy akár az 
 • elektromos radiátor- vagy konvektor.

Az elektromos fűtés egyik nagy előnye, hogy nem kell szétbontani miatta az egész háztartást. Manapság különösen előnyös, hogy új építésű ingatlanok esetén igen gazdaságos a működtetése, hiszen nem használ fel annyi energiát sem az új technológiáknak köszönhetően, amely már elvárás egy új ingatlan építése esetén. Így csökkenthető a rezsiköltség mértéke is. Másrészről kényelmes, intelligens vezérlésének köszönhetően távolról, és automatikus programozással is működik. Biztonságos, mert a gázrobbanás, vagy szén-monoxid-mérgezés veszélye sem áll fenn. Nagyvonalakban elmondható, hogy a jövő fenntartható fűtése minden szempontból elektromos.

Mi az a fűtőpanel?

Az elektromos fűtés egyik alapkategóriáját a falra szerelhető, különböző színekben, formákban elérhető fűtőtestek jelentik. A fűtőpanel

 • egyszerűen, könnyen telepíthető 
 • alternatíva.

Szinte már-már az elektromos fűtés szinonimájává vált. Hőáramlás útján melegíti fel az adott helyiséget. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fűtőtest alján beáramlik a hüvös levegő, amit a fűtőbetét melegít fel. A felmelegített levegő pedig a helyiségbe áramlik. Így olyan légáramlás jön létre, ami átmozgatja és felmelegíti az egész teret.

Nagy előnye továbbá a viszonylag

 • alacsony beruházási költség, 
 • és az, hogy egyáltalán nincs karbantartási költség.

A fűtőpanelek között napjainkban főként a skandináv, norvég modellek jelentik a legjobb megoldást (pl. Adax, Beha, Glamox). Ezek a típusú elektromos fűtőpanelek csendben, szinte hangtalanul működnek. A hatékony, intelligens és kifinomult vezérlési rendszer továbbá a gazdaságos üzemeltetést biztosítja. 

Elektromos fűtés

Tényleg jobb az elektromos fűtés, mint a hagyományos rendszerek?

“Nekem radiátorom, konvektorom van, és nincs vele semmi bajom” – érthető, ha valaki nem szeretné a komplett fűtési rendszerét lecserélni. Építkezés, felújítás előtt azonban kifejezetten érdemes átgondolni a lehetőségeket. Az elektromos fűtési rendszerek ugyanis korszerű, innovatív és modern alternatívát kínálnak, szemben a hagyományos típusokkal.

Fő- vagy kiegészítő fűtés?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a fűtőpanel felhasználását tekintve mennyire sokrétű. A jó hír, hogy ezek a fűtőtestek akár fő fűtésként is teljesen megállják a helyüket, hiszen a skandináv országokban mai napig is töretlenül üzemelnek biztosítva a meleget. A norvég fűtőpanelek elsődlegesen teljesen önálló fűtésre lettek tervezve, azóta is ez az elsődleges felhasználási módjuk. Amennyiben pedig már van egy kiépített rendszer, kiegészítő fűtésként is alkalmazhatók egy-egy helyiségben. 

Kiegészítő fűtésként is számos előnnyel bír, például:

 • Ingatlan hozzáépítése, bővítése esetén- túl bonyolult lenne a meglévő rendszert átalakítani
 • Meglévő alulméretezett fűtési rendszer esetén- a fűtőpanelek gyorsan tudják biztosítani a hiányzó 1-2 fokot
 • Fa- és vegyes tüzelés esetén- ha nem rakja meg senki a kályhát a fűtőpanelek gyorsan orvosolják a kihűlt ház melegen tartását
 • Napelem többlettermelés esetén- szívesen fogyasztaná el inkább a többlet termelését és az átmeneti időszakokban a fűtőpanelek biztosítanák a meleget 

A fűtőpanelek méretezéséhez mindenképpen kérje szakemberek segítségét.  

Miért a norvég típusok a legjobbak?

A norvég fűtésnek történelme van. Az biztos, hogy a skandináv országoknak nagyobb szükségük volt egy hatékony fűtési rendszer kialakítására, mint például egy mediterrán térségnek. Így pedig minőségben, hitelességben is a többiek elé kerültek. Hiszen gondoljunk csak bele: ha az északi zord télben megállja a helyét egy fűtési rendszer, akkor miért ne választanánk azt?

A norvég modellek tehát nagy versenyelőnyre tettek szert a piacon. Idetartozik például az ADAX termékcsalád is. Igaz, egyes francia típusok (pl. Soprano) is odaértek mára a legjobbak közé.

Norvég fűtőpanel jellemzői

Norvég fűtőpanel jellemzői

A norvég mellé a fűtőpanel fogalma körülbelül úgy párosul, mint a némethez az autó, vagy a franciához a parfüm. Vagy épp a magyarokhoz a jó bor. Aki drasztikusan pozitív irányba szeretné megváltoztatni a fűtéshez való hozzáállását, érdemes a skandináv modellek közül válogatnia.

Mint azt már említettük, konvekciós fűtéssel működik, saját termosztáttal, fali konzollal rendelkezik. Amellett, hogy a villanyfűtés kategóriájában már-már meglepően gazdaságos, ízléses dizájn is jellemzi. Így a vendégek is jól fogják magukat érezni. Ám, ha csak kiegészítésként szeretnénk egy adott helyiségben használni és nem szeretnénk ez miatt a falat fúrni  tartó lábra is tehetjük, így könnyen tudjuk mozgatni is. A gyártó külön figyelmet fordít még arra is, hogy a tartólábak esztétikai megjelenése illeszkedjen a fűtőtestekhez, például sötét színű fűtőtestekhez kimondottan fekete tartó lábak állnak rendelkezésre. 

A norvég fűtőpanel további előnyei

Röviden összefoglalva, a norvég fűtőpanelek többségének előnyei a következők:

 • Csendes, szinte hangtalan működés
 • Egyszerű, gyors felszerelés
 • A konvenciós elven való működés kizárja a por keverését
 • Modern technika, pontos, beépített termosztáttal való vezérlés
 • X alakú, különleges ötvözetű fűtőbetét
 • Kiemelkedő hatékonyság, kevesebb energiafelhasználás
 • Gazdaságos üzemeltetés

Norvég fűtőpanel előnyei

Fűtőpanelek fajtái: infra fűtőpanel, infrapanel, hősugárzó?

Fontos leszögezni, hogy a fűtőpanel és az infrapanel nem egy és ugyanaz. A terméknek pedig semmi köze az elavult, fűtőszálas hősugárzókhoz. Ennek ellenére a hősugárzás elvén működő infrapanel a modern, innovatív elektromos fűtési rendszerek közé sorolható. Hősugárzással működnek, az elektromos energiát az infrasugárzás által alakítják át hőenergiává. Rövid felfűtési idő, programozható vezérlés, csendes és pormentes működés jellemzi ezeket a típusokat is. Wifis vezérléssel, sötétsugárzóval is kaphatóak.

A kiemelkedő norvég fűtőpanel megálmodója, az Adax

Az Adax a norvég fűtőpanelek közül is kiemelkedik. Több mint hetven éve, 1948-ban jelentek meg a piacon, azóta pedig a világ egyik legnagyobb fűtési rendszereket áruló cégévé váltak. Folyamatos újítások, szabadalmak fűződnek a nevükhöz. A kiemelkedő biztonság, a kifinomult vezérlési megoldások sokakat meggyőzött már. A norvég fűtőpanel titka, hogy a hagyományos fűtőszál helyett különleges, kerámia magas fűtőbetéttel szerelik fel. Ez egy igazán különleges felhasználói élményhez vezet. Az Adax fűtőpanelek esetén még azt is elmondhatjuk, hogy szépek a fűtőtestek, hiszen különböző színekben vagy akár üveg felülettel is elérhetőek. Ahol kimondottan számít az esztétika csak ez a márka jöhet szóba!

Beha, a letisztult, praktikus norvég fűtőpanel

Azt már mind tudjuk, hogy a norvég minőség milyen szintet képvisel. A Beha emellett igazán letisztult megoldásokra hajt, nem utolsósorban pedig igencsak praktikusak. Ami napjainkban is különösen fontos, hogy energiatakarékos modullal is rendelkeznek, hiszen a manuális szabályzó mellett lehetőség van programozni is a fűtőpanelt. Főleg ott tesz jó szolgálatot, akik egyszerűbb vezérlésű fűtőtestre vágynak, mert félnek a digitális vezérlő bonyolultságától, ám egy kis segítséggel ezt a modellt is könnyen be tudjuk programozni telefonunk segítségével, még csak wifi kapcsolat sem szükséges egyszerűen bluetooth segítségével össze tudunk kapcsolódni a készülékkel.

Glamox, ami még a legzordabb északi telet is túléli

A Glamox különlegessége az egyedi ívelt kialakítású forma, ami kiemelkedő energiahatékonysággal párosul, hiszen digitális vezérlővel rendelkezik, amely segítségével számos lehetőséget ki tudunk használni a minél optimalizáltabb működés érdekében. A visszafogott, mégis ízléses megjelenésű fűtőpanel pedig szinte bármilyen hidegben megállja a helyét. 2023-as évben a wifis távoli elérést biztosító vezérlés is elérhető lesz a Glamox fűtőpanelekhez, így akár a meglévő fűtőtesteket is könnyen okosítani tudjuk még nagyobb felhasználói élményt nyújtva. 

Elektromos fűtőpanelek

Norvég fűtőpanel telepítése

Webáruházunkban a hazai piacon jellemző átlagos árszínvonal figyelembevételével kialakított árak mellett lehet elektromos fűtőpanelt vásárolni. Minden termék esetén törekszünk rá, hogy jó ár-érték arányban, kedvező ajánlatot nyújtsunk nemcsak jelenlegi, hanem leendő vásárlóinknak is.

Annak ellenére, hogy a fűtőpanel felszerelése egyszerű, érdemes szakember véleményét is kikérni a témában. Hiszen minden épület egyedi körülményekkel bír. Az elektromos fűtés kialakítása során pedig lehetőség van teljesen új rendszer beépítésére, illetve éppen meglévő technológia felokosítására is. A Dimat Fűtéstechnika Kft. csapata készséggel segít az elektromos fűtőtestek közötti eligazodásban, és akár a telepítésben is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kalkuláljon egyedi árat!