Termosztát kisokos: a megfelelő típus kiválasztásától az optimális használatig

2022.02.04 14:58
Termosztát kisokos: a megfelelő típus kiválasztásától az optimális használatig

Az egyes fűtési rendszerek kiválasztásakor rendszerint szóba kerülnek az anyagiak, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a hűvös és hideg évszakokat milyen mértékben tudjuk költséghatékonyan megúszni. Rezsi szempontból a klasszikusnak mondható konvekciós rendszerek pénctárcabarátabb lehetőségnek tűnnek az elektromos fűtéstípusokhoz képest, de valójában az összes esetet a termosztát típusa és használata fogja meghatározni.

Egy jó minőségű hőmérsékletszabályzó eszközzel ugyanis nemcsak az otthon melegét tudod optimálisra szabni, de ésszerű használatával akár képessé válhatsz a számlák összegének lefaragására is. 

A termosztát hatásmechanizmusa

A termosztát egy apró hőmérséklet-szabályozó készülék, aminek hatékonysága igencsak kifizetődő. Segítségével képessé válsz a fűtési rendszer optimális beállítására, ennek köszönhetően pedig otthonod melegének mértékét teljesen személyre szabhatod. Ez röviden annyit jelent, hogy a termosztát megvásárlásával és alkalmazásával tökéletesíteni és automatizálni tudod az általad kiválasztott fűtési hálózatot, teljesen mindegy, hogy a lakásod vagy házad egy klasszikus vagy egy modernebb, elektromos típusával van felszerelve. 

Működése és hatásmechanizmusa egyszerű elveket követ: úgy funkcionál a fűtőrendszer és közted, mint egy kommunikációs csatorna. Azok a hőmérséklet-beállítások ugyanis, amiket megadsz a termosztát részére, meghatározzák, hogy az általad kiválasztott fűtőtestek mikor kezdjenek neki a munkának, és ugyanilyen módon, mikor álljanak le. Szükség esetén fel– vagy lekapcsolja (a teljesség igénye nélkül) a padlófűtést, az infra fűtőtestet vagy épp a konvektort.

Röviden tehát minden attól függ, hogy milyen paramétereket programozol a termosztátba – ha számodra a 22 °C az ideális, akkor egyértelműen azt kell megadnod az otthonod melegének normájaként, mert így a készülékeid ahhoz fognak igazodni minden egyes helyiség esetén. A termosztát elhelyezése ezért is érdemel fontos és kiemelt figyelmet, hiszen az eszköz annak a szobának az előre meghatározott hőmérséklete szerint fogja az értékeket állítani máshol, amelyikbe beépítetted vagy letetted (falra szerelt vagy hordozható, vezeték nélküli, rádiófrekvenciás változatának függvényében).

Ergo, ha a termosztát beállításai a korábban említett 22 °C-ot követik, de az eszköz “szobájában” két fokkal hűvösebb van, a fűtés azonnal bekapcsol, és csak akkor áll le, hogyha ott is eléri a beprogramozott értéket. A felmelegedés gyorsaságát nehéz meghatározni, mert a fűtőtestek mérete, típusa, minősége is befolyásolja.

  • PRO TIPP: ha egy modern, okos, intelligens, digitális termosztát vásárlása mellett döntesz, akkor már internet-hozzáférés segítségével, kívülről is tudod állítgatni és irányítani az eszközt. 

Gyakori kérdések

1) Hogyan válasszak termosztátot?

A termosztát típusai között megkülönböztethetünk: 

  • kevésbé modern, de egészen korszerű verziókat is,
  • válogathatunk színes LCD kijelzős fajták között,
  • Távoli elérést biztosító wifis modelleket  is számításba vehetjük,

de ami valóban fontos és meghatározó lesz a mérlegelés alkalmával, az nem más, mint az eszköz vezérlő villamos feszültségének értéke. Most biztosan a következő kérdés merül fel benned: e szerint honnan tudom, hogy az általában legyártott 12 V, 24 V vagy 230 V típusa közül, melyikre lesz szükségem? A válasz egyszerű: nézd meg a fűtőrendszered leírását, mert ott pontosan meg van adva az az információ, hogy a termosztát betelepítése esetén melyiket kell kiválasztanod! 

Emellett a döntés során még egy dolgot kell erősen észben tartanod: a fűtőkészülék használati útmutatójában mindig olvasd végig a villamos bekötési vázlatról szóló részt! Mivel a bekötés szerint a termosztát két–, de háromvezetékes is lehet, mindig amellett a bekötésű fajtája mellett kell döntened, amelyik tökéletesen azonos a fűtőtest bekötésének számával!

2) Hova helyezzem el a hőszabályzó eszközt?

Csak néhány alapszabályt – vagy inkább javaslatotcélszerű követned az eszköz helyének meghatározásához:

  • Kerüld a fűtőtestek vagy a nyílászárók közelébe való elhelyezést!
  • Vedd ki a lehetőségek közül a nagyon napos szobákat, mert a termosztát a napsugárzást is a fűtőrendszer hatékonyságának tulajdoníthatja! Így könnyen megeshet, hogy a fűtőtestek be sem kapcsolnak akkor, amikor szeretnéd!
  • Ügyelj rá, hogy a bútorok elhelyezése során ne kerüljön takarásba
  • Termosztát javasolt helye a padlósíktól 120-170 cm magasságban , kapcsoló magasságban szokták meghatározni, mely kényelmes kezelést tesz lehetővé

3) Hogyan használjam úgy a készüléket, hogy spórolni tudjak?

A termosztátok telepítésével tényleg lehetőséged van a spórolásra, de ahhoz pontosan tudnod kell, hogy milyen hibákat ne kövess el a készülék használatakor! Elsősorban ne fűtsd túl a lakásod/házad tereit! Igaz ugyan, hogy az ideális hőmérséklettel kapcsolatban úgy fogalmaztunk, hogy mindenki számára más és más lehet, de általánosságban a kényelmes hőfok soha nem haladja meg a 24°C-ot – e fölé fűteni pazarlás! 

Másodszor a legnagyobb téli hidegből belépve, felejtsd el a termosztát ki- és bekapcsolgatását, oda és vissza állítgatását azért, hogy gyorsabban varázsolj meleget, mert gyakorlatilag pont azt nem éred el vele, amit szeretnél! Az állandó újra felfűtés több energiafelhasználást eredményez, mint amikor a programozásnak köszönhetően visszakapcsol egy temperáló hőfokra. Ebből kiindulva főleg azzal tudod hatékonyan csökkenteni a rezsi költségeit fűtési szezonban, hogyha nem felejted el levenni a fűtést, mielőtt elmész otthonról, vagy éjszakára, hiszen eleve javasolt pár fokkal visszavenni a hőmérsékletet alvás idejére! Figyelem: nem a teljes kikapcsolásra gondolunk, mert az több kárt okoz, mint hasznot, kizárólag a hőmérséklet lejjebb állítását értjük ez alatt! Ha szinten tartod az otthon melegét, és kihasználatlanság miatt lejjebb veszed az értékét, egyértelműen alacsonyabb lesz az energiafogyasztás is.

PRO TIPP: ma már léteznek olyan intelligens termosztátok, amik képesek az ingatlan tulajdonosának távolról az ingatlan pozíciójától szabályozni a hőmérsékletet, ezzel még inkább optimalizálva az otthon melegét és növelve a felhasználói élményt.

Ha minőséget keresel, akkor nálunk jó helyen jársz!

Cikkünkből jól látható, hogy a termosztátok hiába kicsi eszközök, annál jelentőségteljesebbek. Ebből adódóan egyáltalán nem szabad félvállról venni a kiválasztásukat és minőségüket. Ha ez esetben is a legjobbra vágysz, nálunk mindenképp jó helyen jársz! Nézz szét bátran a ‘termosztátok’ kategóriafül alatt, és találd meg a számodra legkedvezőbb típust, a jelenleg elsajátított tudás értelmében!