Mekkora radiátor kell? A fűtési teljesítmény megállapítása

2022.04.20 12:41
Mekkora radiátor kell? A fűtési teljesítmény megállapítása

Egy háztartás fűtését megtervezni nem egyszerű feladat. Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen alternatívát válasszunk vagy éppen mekkora radiátor kell az adott helyiségbe. Az sem mindegy, hova helyezzük el. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a radiátor beépítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetve beszámolunk az elektromos fűtési megoldásokkal járó előnyökről és fontos tudnivalókról.

A hőigény

Először is érdemes tisztázni, mit is értünk hőigény alatt. Ez a fogalom magába foglalja, hogy az adott házban vagy lakásban milyen és mekkora teljesítményű fűtésre van szükség. Ez természetesen többtényezős függvény, hiszen nem mindegy, hányan tartózkodunk életvitelszerűen a háztartásban és milyen szükségleteink vannak. Egyedül nyilván kisebbek az igények, családdal pedig több szobát kell melegen tartani a hideg időkben is.

Egy átlagos családi háznál a fűtési igény 40-70 watt/köbméter körül is alakulhat. A pontos mérték megállapítását mindig érdemes szakemberekre vagy gépészekre bízni, hiszen számos szempontot figyelembe kell venni a helyiségekkel kapcsolatban a teljesítmény tervezésekor. Az elektromos radiátorok esetében is fontos a gondos megtervezése a teljesítményeknek, azonban jó alternatívát jelenthet, mert egyszerűbb kivitelezéssel is jár.

A radiátor fekvése

A radiátor hatékony és gazdaságos hőtermelési rendszert biztosít, de fontos szempont az is, hogy hova tegyük. Akár kiegészítő készülekeket is fel lehet szerelni hozzá, amelyek tovább növelik a teljesítményt. Érdemes az ablak alá elhelyezni, ugyanis oda kevés eséllyel rakunk később is bútort, illetve szellőztetés szempontjából is előnyös, ha ahhoz közel helyezkedik el. A függönytől célszerű legalább 5 centiméteres távolságban lennie. A fűtőpanel teljesítményét elsősorban a szoba méretei határozzák meg. A fogyasztás mértéke függ a külső hőmérséklettől is, de maga a panel alapvetően naponta akár 5-10 órát is dolgozhat, így a fogyasztást illetően is a várható legmagasabb értékkel célszerű kalkulálni.  

Radiátor fekvése

Mekkora radiátor kell?

A radiátor méretét meghatározza továbbá, hány fokos lesz az átlagos fűtési igény, illetve milyen a szoba hőszigetelése. Ne felejtsük el a hőveszteséget sem, ami a használattal jár. Nem attól lesz hatékony a fűtési rendszer, hogy minél nagyobb radiátort szereltetünk be. Célszerű figyelembe venni az elektromos kapacitást, vagyis az amperszámot is. Általános szabványos méretről nem igazán lehet beszélni, méretük eltérően alakul és a különböző helyiségek adottságai is különböznek a többitől.

Elektromos radiátor, a jövő egyik fűtési megoldása

A fűtés igénnyel kalkulálni alapvetően komoly számításokkal jár, az elektromos konvekciós fűtéseknél azonban egyszerűbb a helyzet. Főként a jó minőségű, norvég és francia gyártók termékei jelentenek hatékony, gyorsan kivitelezhető alternatívát. Az elektromos radiátor tehát gyors és korszerű megoldást jelent azoknak, akik új fűtési rendszer bevezetését tervezik otthonukba. 

A fűtőpanel mellett infrapanelek beszerelésére is akad lehetőség az új alternatívák között. Az elektromos fűtés piacán pedig a skandináv típusok jelentik a jó minőségű, prémium kategóriát (pl. a norvég Adax, Beha vagy Glamox), de a franciák (pl. Soprano) is ott vannak a legjobbak között. 

A konvekciós elektromos fűtőtestek általános teljesítményigénye 30-35 watt/légköbméter körül alakul. A korszerű, könnyen kezelhető termosztát pedig biztosítja az ideális hőfok elérését. A teljesítmény számítását leginkább elektromos fűtéssel foglalkozó szakemberek segítségével lehet megállapítani, akik elvégzik a szükséges számításokat. 

Elektromos fűtés kalkulátor

Amennyiben elektromos radiátor vagy egyéb korszerű fűtési technológia telepítésén töri a fejét, szakembereink a tervezéstől kezdve, a beépítésen át a hőszigetelés biztosításáig állnak rendelkezésére. Így egészen biztosan az adott helyiséghez leginkább passzoló, korszerű fűtési megoldásra tehet szert. A Dimat.hu csapata pedig kizárólag a piac legjobb szereplőinek megoldásaival dolgozik, így a jó minőség garantált. A jövő fenntartható fűtése elektromos. Győződjön meg róla Ön is!

Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kalkuláljon egyedi árat!