Az elektromos törölközőszárító működése

2022.02.18 13:19
Az elektromos törölközőszárító működése

Az elektromos törölközőszárítóval kapcsolatban talán a legfontosabb tudnivaló, hogy a fürdőszobák többségében teljesértékű fűtési megoldásként is megfelelő! Ehhez természetesen figyelembe kell venni itt is a fűtés tervezésekor használt szempontokat. Valójában tehát egy olyan elektromos radiátorról beszélünk, aminek olyan a kialakítása, hogy jól lehet rá törölközőket (vagy éppen szárítanivaló ruhaneműket) aggatni.

A Dimat kínálatában is fellelhető Thermor elektromos törölközőszárító működése azonban különbözik a többi elektromos fűtési megoldástól. 

Az elektromos törölközőszárítók típusai

Az elektromos törölközőszárító radiátor többféle módon is fűthet. 

Az elektromos fűtőtestek (fűtőpanelek) konvekciós alapon működnek, a felületük felhevül de közben a beépített csatornákon mozog a levegő, és ez a légcserélő hatás melegíti fel a szobákat. Ezen fűtőtestek több típusa is biztonságosan használható fürdőszobákban, hiszen a gyártó biztosítja a kellő IP védettséget hozzá. Azonban ezekre nem szabad aggatni semmi tárgyat, például beborítani törölközővel. 

Egyedülálló megoldásként születtek meg az elektromos törölközőszárító radiátorok, mely kialakításának köszönhetően alig foglal helyet, és roppant hatékonyan zajmentesen végzi a dolgát, legyen szó törölköző szárításról , vagy éppen fűtésről. 

A speciális, korszerű törölközőszárítók, mint amilyenek a Thermor Corsaire és Riva modelljei, speciális hőközlő folyadékkal vannak feltöltve, mely kiváló hőátadást biztosít. A fűtőfolyadék hőtágulása kicsi, és a fűtőtest is úgy van gyárilag kialakítva, hogy tágulási teret biztosítva egyenletes legyen a  folyadékáramlás túlnyomás nélkül.

A függőleges gyűjtőcső alján lévő folyadékot egy elektromos fűtőpatron hevíti fel, ez mozgásba hozza a folyadékot, ami bejárja az egész fűtőcső-szerkezetet mégpedig a melegebb folyadék elkezd a hidegebb folyadék felé áramolni. A fűtőtest ezért pillanatok alatt meleg lesz. A körkörös áramoltatás a radiátor belsejében teljesen hangtalanul megy végbe.  

Miért használnak a törölköző melegítő radiátorokban ilyen speciális folyadékot?

Az elektromos törölközőszárítók azért működnek egy kicsit máshogy, mert a fürdőszoba egy különleges környezet, ezért speciális követelményeknek kell megfelelnie az itt használt fűtőeszközöknek.

Egy tipikus fürdőszobát naponta csak néhány alkalommal, rövid ideig használnak, és ezen kívül napi 1-2 alkalommal relatíve hosszabb időre. 

A nap nagy részében érdemes egy visszafogottabb temperáló hőmérsékleten fűteni, de amikor használjuk a helyiséget, akkor jó ha gyorsan elérni a kellemes hőfokot.  Ez speciális fűtési igényeket jelent az otthon egyéb helyiségeihez képest, ezért más fajta teljesítmény meghatározást igényel. 

A fűtőfolyadékos technológia erre a kihívásra is tud válasz lenni, hiszen mindkét modell hőmérséklet szabályzóval felszerelt, ami egyben számos plusz kényelmi funkciót is biztosít, például két órás turbó üzemmódot a gyors felfűtéshez. Tehát gyorsan és hatékonyan melegít, akkor amikor kell.

A kellemesen melegre hevített törölköző különleges komfortélményt nyújt a fürdés után, a gyors szárítás pedig csökkenti a nyirkos-hűvös hatásokat, hamarabb felszárad a lecsapódott vízpára, jobb lesz a fürdőszobai csempe és bútorzat élettartama, szebb a felülete, és esélye sincs a penészképződésnek.

A speciális törölközőszárítók nem igazán tudnak elromlani és hosszú távon megbízható fűtési megoldást jelentenek. Ennek köszönhetően egy átlagos fürdőszobában más fűtési megoldásra nincs is szükség. Gazdaságos és könnyen üzemeltethető, egyrészt pontos és gyors, másrészt nincs korrózió, nem jellemző a karbantartási igények felmerülése.

Nem utolsó szempont, hogy a komfortélmény mellett egy szemet gyönyörködtető és egyben funkcionális megoldás a fürdőszobában egy ilyen szárító, teljesen más élmény, mint a kampókon vagy szárítókon lógó törölközők látványa.

Thermor Corsaire elektromos törölköző szárító radiátor

A fűtőpanellel hevített fűtőfolyadék egy sepciális gyorsfűtési megoldás, percek alatt gazdaságosan állítja be a kívánt hőmérsékletet.

A Thermor Corsaire típusú készülékekben van “boost” funkció, ami maximális kapacitásra állítja be a melegítést. Természetesen túlhevüléstől ezeknél az eszközöknél már nem kell tartani, nem lehet bennük kárt tenni csak azzal, hogy használjuk.

A modern kor követelményeinek megfelelően ezek is lehetnek “smart” eszközök lásd Riva modellek, kedvünk szerint programozhatjuk is őket, ha tudjuk, hogy egy átlagos napon mikor fogjuk használni a fürdőt.

A fürdőszoba fűtésére jelenleg nincsen ennél praktikusabb megoldás. Nézz körül az elektromos törölközőszárítók között, ha fürdőszobai fűtésmegoldást keresel! Kollégáink szívesen segítenek, garantáltan nem fogsz csalódni az élményben.