Elektromos központi fűtés napelemmel kombinálva

2022.05.20 12:52
Elektromos központi fűtés napelemmel kombinálva

Elektromos fűtés és napelem. Mi a közös bennük? Mindkettő a jövőt jelenti. A hagyományos fűtési alternatívák helyett pedig nemcsak kényelmi és hatékonysági szempontból, hanem gazdaságilag is jól járhatunk. Az elektromos fűtés napelemmel való kombinálása már most az egyik legjobb fűtési megoldás. A közeljövőben pedig mindez aligha fog megváltozni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, az elektromos fűtési alternatívákat, illetve a napelemes rendszereket. Arra is kitérünk, mindez hogyan valósítható meg gyorsan és költséghatékonyan a háztartásban.

Hagyományos fűtési megoldások

Napjainkban természetesen még mindig sokan fűtenek a hagyományos rendszerekkel. Legyen szó radiátorról, konvektorról vagy egyéb megoldásokról. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen bevált receptet jelentenek. A világ azonban változik, a technológia pedig fejlődik. Az elektromos fűtés így előbb-utóbb végleg leválthatja a régi rendszereket és egy korszerűbb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb alternatívát hozhatnak tető alá. Szó szerint.

 

Az elektromos fűtés előnyei és alternatívái

Több okot is tudunk, hogy miért érdemes az elektromos fűtési lehetőségek felé orientálódni. Egyszerűen jobb alternatívát jelentenek, szinte minden szempontból. Miért? A következők miatt biztosan:

  • Biztonság: a korszerű fűtési rendszerek használatával kevésbé vagy szinte egyáltalán nem kell tartani a szén-monoxid-mérgezéstől és hasonló veszélyektől. Ezek a rendszerek ugyanis jelzik a kockázatokat, illetve minimalizálják azokat. Akár távolról is értesülhetünk róla, ha történik valami a szobában, így gyorsan tudunk reagálni a váratlan helyzetre.
  • Kényelem: természetesen mindenkinek fontos szempont lehet, hogy kényelmesen irányítható és testreszabható legyen a szoba hőmérséklete. Az elektromos fűtéssel akár az ágyból vagy hazaérkezés előtt is beállíthatjuk az ideális hőfokot, továbbá automatizálásra is adódik lehetőség.
  • Hatékonyság: mit sem ér a többi szempont, ha nem hatékony a fűtési rendszer. Az elektromos fűtésnél azonban emiatt sem kell aggódni, sőt. A hagyományos fűtési megoldásokhoz hasonló alternatívák mellett akár az infrapanelekkel járó extra élményekre is szert tehetünk.
  • Gazdaságosság: az elektromos fűtés telepítése talán drága mulatságnak tűnhet, azonban ez sem teljesen igaz. A beszerelés mellett pedig hosszú távon érdemes gondolkodni: ha ezt választjuk, sokat spórolhatunk a rezsiköltségen is.
  • Környezettudatosság: a "zöld" gondolkodásnál kevés divatosabb dolog létezik manapság. Amennyiben az elektromos fűtést napelemmel kombináljuk, szinte tökéletes eredményt kapunk, a saját és a környezetünk szempontjából egyaránt.

Az elektromos fűtést tehát számos okból megéri telepíteni. A lehetőségek tárháza pedig szintén széles, így többféle felületfűtési és elektromos megoldás közül lehet választani. Ezek az alternatívák egytől egyik jó megoldást jelentenek, és mindenki megtalálhatja az adott épülethez legjobban passzoló rendszert. 

Elektromos radiátor- és konvektor

Aki jobban szereti a jól bevált fűtési módszereket, mint például a radiátort vagy a konvektort, annak is van pár jó hírünk. Az elektromos konvekciós fűtések ugyanis szinte teljesen mértékben lemásolják ezeket a formákat, csak újabbak, korszerűbbek és hatékonyabbak. Esztétikailag pedig még jobban is mutatnak a szobában.

Padlófűtés

A padlófűtés 2022-ben sem jelent szokatlan megoldást. Energiatakarékos, kényelmes és többfunkciós alternatíva. Hidegburkolat, járólap vagy a látszóbeton is alkalmazható hozzá. A fűtőszőnyeg vagy fűtőkábel pedig kiválthatja a hagyományos, vízcsöves padlófűtést. A sugárzásos fűtési rendszer pedig nem a levegőben melegít, hanem a szilárd felületeken keresztül. Tévhit, hogy a padlófűtés ártalmasabb lenne az egészségnek a szálló por miatt.

Mennyezetfűtés

A mennyezetfűtés szintén sugárzásos hőleadással dolgozik, akár a padlófűtéssel is kombinálható. Hosszú távon fenntartható, modern alternatívát jelent annak ellenére, hogy kissé extrém megoldásnak tűnik. Új építésű házaknál gondolkodhatunk benne első sorban, de érdemes szakemberrel egyeztetni a telepítés módjáról – ahogyan a többi típusnál is.

Hőszivattyú

A hőszivattyú használata az egyik legpraktikusabb megoldás, ami a hatékony fűtést is garantálja. A felhasznált hőmennyiséget a levegőből, a talajból veszi ki és az épületen belül adja át a hőcserélőnek. Melegvíz előállítására is ideális alternatíva. Megújuló energiatermelés, saját igényekre szabott működés és környezetbarát megoldás. 

A napelemes rendszer előnyei

A napelem a 21. század egyik koronázatlan királya, ami a környezettudatosságot illeti. Nem véletlenül kezdik el annyian alkalmazni is otthonukban. A napelemes rendszerek sok előnyt sorakoztatnak fel amellett is, hogy jót teszünk vele a környezetnek. Gondoljunk például csak arra, hogy korlátlan mennyiség áll a rendelkezésünkre, hiszen minden egyes nap, akár még rossz időben vagy télen is termelhetünk vele energiát. A telepítést követően pedig a szolgáltatónak sem kell fizetni a használatért.

Elektromos fűtés napelemmel kombinálva

Amennyiben kellően megismertük az elektromos fűtést és a napelemes rendszert, illetve megbizonyosodtunk róla, hogy hosszú távon jó döntést jelentenek, jöhet a kivitelezés. Az elektromos fűtés napelemmel való kombinálása még tovább javítja az egyébként is pozitív összképet. Amennyiben a kettőt együtt használjuk, akár évente 10%-os megtérülést is elérhetünk a működési költségeket illetően. A zöld energiahasználat is kipipálva, de csökkentjük a klímaköltséget is.

Elektromos fűtés napelemmel telepítve

A fűtési igény mértékét főként a ház hőveszteségének megállapításával lehet kinyerni. A napelemekről pedig pontos adatokat szerezhetünk, hogy mennyi áramot képes termelni egy év alatt. Amennyiben új házba tervezzük, az energetikai számítás megmutatja a várható felhasználás arányát. Meglévő házba, például felújítás esetén is megoldható az elektromos fűtés napelemmel való kombinálása, csak egy fokkal bonyolultabb a képlet. Függ attól is, milyen rendszerrel rendelkezünk és eddig hogyan oldottuk meg a ház fűtését.

A rendszer kiépítése nem olcsó mulatság, de a tervezéskor kiszámítható, mennyit lehet vele spórolni hosszú távon. Évente akár százezer forint feletti összeg is megtakarítható csak abból, hogy megúszunk bizonyos rezsiköltségeket. Az elektromos fűtés és a napelem telepítése során ezért elsősorban nem a telepítés árára, hanem annak megtérülésére érdemes gondolni.

A jövő fenntartható fűtése elektromos, a környezettudatosság pedig a napelemekben rejlik. Fontos azonban, hogy kizárólag a legjobb piaci szereplők termékeit szereltessük be és megbízható szakemberekkel dolgozzunk együtt. A Dimat.hu csapata a szavahihetőségben és a tettekben hisz, illetve minden esetben a legideálisabb fűtéstechnika kialakítását ajánlja ügyfeleinek. A fűtési megoldásokat pedig a legmagasabb színvonalú gyártók biztosítják a világ minden területéről, így a hosszú távú hatékonyság garantált. A tervezéstől kezdve a beépítésig, kivitelezésig és a hőszigetelés biztosításáig segítünk megtervezni és beszerelni a komplett fűtési rendszert.

Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kalkuláljon egyedi árat!