A padló hőszigetelése minden modern otthon kényelmének alapja

2021.09.15 14:55
A padló hőszigetelése minden modern otthon kényelmének alapja

A hőszigetelés egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami egy örömteli fejlemény. A hetvenes-nyolcvanas évek építési technológiája jellemzően nem koncentrált a szigetelés optimalizálására, más szempontok uralkodtak akkor még. Ugyanakkor időközben a technológia is fejlődött és az energetikához kapcsolatos hozzáállásunk is megváltozott.

Az egyik fontos változás, hogy a megújuló energia miatt egyre többféle módon tudunk elektromos áramhoz jutni, és ezzel párhuzamban, egyre több a probléma a fosszilis energiahordozók kitermelésével.

 

Ráadásul a következő évtizedekben félig vagy teljesen passzív házak építése egyre nagyobb teret nyer. Az ilyen épületeknek sokkal kisebb a fűtési-hűtési energiaigénye.De jelenleg még Magyarországon mind a lakásállomány, mind a középületek jó része korszerűtlen és fontos lenne megoldani a lehető legjobb utólagos hőszigetelését. Szerencsére egyre többféle módon lehet támogatásokhoz is jutni, ha felújítást szeretnénk.

Az elektromos áramról évtizedeken át úgy tartották, hogy fűtési célra nem hatékony. És ez igaz is volt, hiszen az elektromos fűtés akkor még leginkább a hősugárzók csöveinek ellenállásos izzítását jelentette, ami valóban ezrével falta a wattokat. Akkor még nem voltak széles körben használatos infra fűtőtestek és gazdaságos elektromos fűtőtestek, sem pedig fűtőfilm, fűtőszőnyeg, mely az elektromos padlófűtés egyik változatának alapterméke. 

Akármilyen fűtési megoldás elérhető a számunkra, az mindig kulcsfontosságú lesz, hogy minél kevesebb hőt veszítsünk - ezért a szigetelés mindig lényeges kérdés lesz.

Az viszont igaz, hogy akárcsak a fűtés esetében, a hőszigetelés is többféle mértékben jelenthet beavatkozást. Milyen munkálatokra lesz szükség? Annak milyen a költsége? Ezeket mérlegelni kell, és ezek mind olyan tényezők, amelyek miatt a korszerű megoldások egyre meggyőzőbbek tudnak lenni.

A padló hőszigetelése ugyanolyan fontos, mint a például a nyílászáróké, legalábbis a komfortérzetünket tekintve. Az ingatlant akár több fokkal is magasabbra kell fűteni, ahhoz, hogy odabent komfortosan érezzük magunkat, ha a padló érzete hűvös.

A padló hőszigetelésének többféle módja van, és nagyban összefügg azzal, hogy használunk -e valamilyen padlófűtést, illetve milyen technológiájút. Ebben a cikkben gyorsan áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Miért fontos a padló hőszigetelése?

Ahogy említettük a bevezetőben, akár több fokkal magasabb fűtési beállításra van szükség a  komfortérzet megteremtéséhez, ha a padlót nem szigeteljük megfelelően.

A hőmérséklet-különbség azért sem kívánatos, mert ha a padló a leghűvösebb felület, akkor ott fog a pára lecsapódni. Ez ugyanúgy penészképződéssel járhat, ami egészségügyi kockázatokkal járhat, nehéz tőle szabadulni. A nyirkosodás a padlón egyébként is negatív hatásokkal jár, még tovább rontja a komfortot és a nedvesedés az anyag állagát is veszélyezteti.

A padlő hőszigetelése mellett ezért különösen hasznos a korszerű padlófűtés. A padló felszínének temperálása fokozza a komfortérzetet, csökkenti az egyéb fűtési megoldások energiaigényét.

Az elektromos padlófűtés óriási előnye, hogy nem igényel bontást, és csak néhány milliméter vastag. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, ezért szinte lehetetlen, hogy karbantartási igénye legyen. E kedvező feltételek miatt jól kombinálható a megfelelő padlószigetelési megoldásokkal, ami csökkenti az energiaigényt a kellemes hőmérséklet optimális eloszlású fenntartása mellett. Akármilyen fűtési technológiával jól kombinálható. Akár cserépkályha, akár elektromos radiátorok vagy fűtőpanelek biztosítják a helyiségek hőfokát, egy megfelelő szigeteléssel kombinált elektromos padlófűtési rendszer kellemes és gazdaságos megoldást biztosít.

A padló hőszigetelés típusai

Az építőipar sokat fejlődött az utóbbi években, szigetelések terén is. A legjobb megoldás, mikor már az aljzatbeton tartalmazza a szükséges aljzat hőszigetelést, így esetleg nagyobb mozgástér lehet a fűtés teljesítményének megtervezésében is. 

Mi a padló szigetelésére korszerű, de könnyen elérhető megoldásokat javaslunk, mely két fő részből áll:

  • Laminált alatti padlófűtés esetén elengedhetetlen alá szigetelő réteg, mely a rétegrend alapját képezi
  • Ahol az aljzatbeton nem tartalmaz hőszigetelést, Dimat építőlemezekkel könnyen utólagosan tudjuk pótolni
  1. Secura Max Aquastop XPS szigetelés

Elektromos padlófűtési rendszer esetén, ahol laminált burkolat alá kerül beépítésre fűtőfólia vagy alumínium fűtőszőnyeg, remek választás ez a szigetelés. Három funkciót is ötvöz: vízzárást alulról, a laminált alá amúgy is szükséges xps alátét réteget, valamint hőtükrös réteggel ellátott, ami nagyban emeli a padlófűtés hatásfokát.

  1. Dimat Építőlemez (XPS)

Az igazán multifunkciós, számos helyzetben alkalmazható XPS nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb megoldás szigetelési rétegek lerakásakor. Nagy sűrűségű, extrudált polisztirén lemezek, változó vastagságban (6,10, 20, 30, 40 mm között). Remek hőszigetelési paraméterei mellett erős, tartós és könnyű anyag, vízlepergető felülettel. Mindkét oldala speciális műgyanta bázisú habarcsba ágyazott üvegszövettel van megerősítve. Kiváló azonnali megoldást jelent ott, ahol nem megoldott a padló hőszigetelése, ám a vásárló mégse akar lemondani a padlófűtés által nyújtott komfort érzetről. A szigetelő lemezek telepítése rendkívül egyszerű, változó kivitelű magasságainak köszönhetően könnyen betervezhetjük a magasságokat tekintve, mi az ami elférhet vastagság. 

Kérdésed van a legkorszerűbb fűtési és szigetelési megoldásokról?

A DIMAT szakértői szívesen állnak rendelkezésedre a számodra legmegfelelőbb szigetelési megoldás kiválasztásában. Hívj, vagy írj nekünk a fejlécben látható elérhetőségeinken!