Mennyezeti infrapanel: a hatékony elektromos fűtési megoldás

2022.05.16 14:46
Mennyezeti infrapanel: a hatékony elektromos fűtési megoldás

A mennyezeti infrapanel igazi 21. századi fűtési megoldás. Egyszerűen és gyorsan telepíthető, hatékony rendszer. A mennyezetfűtés infrapanelekkel kombinálva pedig egy teljesen más hőérzetet biztosít a többi alternatívánál. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, miért is éri meg ezt a korszerű lehetőséget választani.

Az elektromos fűtés előnyei

A jövő fenntartható fűtése elektromos. Röviden így lehetne megfogalmazni, miért is érdemes ezt a megoldást választani, amikor fűtési rendszert tervezünk. Előnyei közé tartozik, hogy biztonságos, kényelmes, hatékony és gazdaságos. Miért? Gondoljunk csak bele: távolról vezérelhető, beállíthatjuk a szoba hőmérsékletét, az infrapanelek pedig extra élményt nyújtanak amellett, hogy hosszú távon megtérülő döntésnek bizonyulnak.

Infra- vagy elektromos fűtőpanel?

Gyakori kérdés, hogy infrafűtést vagy a hagyományos, elektromos fűtőpanelek jelentik-e a jobb megoldást. Az igazság az, hogy ez némiképp szubjektív. Hiszen egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Azért, hogy megértsük a fő különbségeket, érdemes megvizsgálni, hogyan is működnek ezek a fűtési rendszerek.

Elektromos fűtőpanelek

A fűtőpanel a hagyományos rendszerekhez hasonlítható. Így például elektromos radiátor is beszerelhető, ha valaki jobban szereti a klasszikus alternatívákat. Anyaga fémötvözet, a fűtőbetét kerámiaszemcsékkel borított, érintése kellemes. Árammal hevített, speciális fűtőbetét melegíti, amit a precíz elektromos vezérlés tökéletesít. A lamellák mögött légcsere történik, vagyis a szoba levegőjét fűtik. Összességében egy praktikus, elegáns fűtőtest.

Az infrapanel működése

Az infrapanelek infravörös sugarakat árasztanak, nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Nap sugárzását. A meleg magában a sugárban rejtőzik, és ez hevíti fel az adott tárgyat vagy embert. Ahogy elérik a szilárd testet, hevíteni kezdik. Ez tehát egy lényeges különbség: itt a hőérzet a testünkön keresztül jelenik meg, nem a levegőben történik a fűtés. Ez egy teljesen más érzést jelent, az infra sötétsugárzók bevetésével különböző nagyobb belmagasságú létesítmények esetén például csarnokok, üzemek, sportlétesítményeknél is szert tehetünk erre a hőérzetre. 

Az infrapanelek és az infra sötétsugárzók általában a mennyezetre vannak rögzítve, hiszen magasabb a felületi hőmérséklete jóval, mint egy elektromos radiátornak. A sötétsugárzó esetén védő magasságot is figyelembe kell venni a felhelyezés megtervezése előtt, hiszen a fűtőtest felülete akár 400 Celsius fokig is felmelegedhet.

 

A mennyezeti infrapanel előnyei

 

Az infrapaneleket általában falra vagy mennyezetre lehet rögzíteni. Nem mindegy, hogy főfűtésként vagy kiegészítő fűtésként tervezünk vele. Amennyiben a meglévő rendszert szeretnénk bővíteni gyerekszobába vagy fürdőszobába, egyszerűen beszerezhetünk egy-egy infrapanelt a falra is kép magasságban. A rögzítés akár házilag is megoldható, hiszen a fűtőtest úgy van kialakítva, hogy egyszerűen csavarok segítségével rögzíteni lehessen az oldalfalra.

Főfűtés esetén célszerű lehet inkább a mennyezet irányába orientálódni. Hiszen ez az elhelyezés biztosítja legjobban a hő egyenletes elosztását, valamint nem foglal helyet a falon. Ez esetben egy mennyezeti rögzítő konzol segítségével kényelmesen és biztonságosan tudjuk rögzíteni őket. A fűtési igényt az adott helyiség méretei is meghatározzák.

A mennyezeti infrapanel előnyei közé tartozik, hogy pontosan szabályozható, zajtalan és nincs szem előtt, nem zavarja az összképet. Nem veszi el a helyet más bútorok vagy tárgyak elől. A hő egyenletesen oszlik el, illetve penészedés ellen is hatékony lehet. 

Nem igaz továbbá, hogy ártalmasabb lenne az egészségre a hagyományos típusoknál és ha a mennyezet alkalmas az infrapanelek megtartására, a rögzítés miatt sem kell aggódni. A teljesítmények megtervezését, a rendelkezésre álló hálózati kapacitást esetlegesen bővítését, felszereléssel járó villanyszerelési és egyéb  munkálatokat minden esetben szakértői segítséggel szükséges felmérni.

Tehát mindenképpen ajánlott szakértői segítséget kérni a vásárlás és a telepítés előtt is és előre kalkulálni a várható költségekkel. Ha az infrapanelek megfelelő távolságra vannak egymástól, gazdaságosabb működésre tehetünk szert. A mennyezeti infrapanel hosszú távon szinte biztosan megtérül, ha otthonunkba több évtizedre tervezünk fűtési rendszert. Szintén jó döntés lehet az elektromos fűtés napelemmel való kombinálása.

Mennyezeti infrapanel telepítése

Az infrapanelek telepítése egyszerű és gyors folyamat például egy padlófűtési rendszer telepítéséhez képest. A megfelelő termék kiválasztásához célszerű szakértőhöz fordulni. A Dimat Fűtéstechnika Kft. a műszaki feltérképezéstől kezdve a beépítésig, kivitelezésig és hőszigetelésig nyújt megoldást. Kizárólag a legjobb piaci szereplők fűtésrendszereivel dolgozunk. Minden esetben az adott körülményekhez leginkább passzoló fűtési rendszert ajánljuk és telepítjük.

Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kalkuláljon egyedi árat!