Mikor jó választás az önszabályzó fűtőkábel?

2022.03.08 12:42
Mikor jó választás az önszabályzó fűtőkábel?

Az elektromos fűtés sokféle módon könnyítheti meg az életünket, kültéren és beltéren egyaránt. Kültéren részben az önszabályzó fűtőkábeleknek köszönhetően.

Mire használható a fűtőkábel?

Az elektromos fűtőkábel valójában egy gyűjtőfogalom. Rengeteg típusa van különböző fűtőszálakkal és külső borításokkal, annak függvényében hova akarjuk felhasználni, például  különböző burkolatok alatti padlófűtéseknél remekül használható. Emellett jól bevált megoldás az arra való típus kültéren is csőfűtés kiépítésekor, például kerti csapok és ereszek hatékony jégmentesítésére, mert csak akkor kapcsolnak be, amikor kell. Kocsibeállók és járdák hó- és jégmentesen tartását is meg lehet így oldani télvíz idején.

Az önszabályzó fűtőkábel működése

A Dimat önszabályzó fűtőkábeleinek előnye, hogy két vezeték fut bennük, amelyek között párhuzamos áramkörök alakulnak ki. Ezért az önszabályzó fűtőkábel telepítése nagyon egyszerűvé válik, mert bárhol el lehet vágni. 

Tetszés szerint lehet vezetni is: hosszában, a fűtendő vonalban, vagy spirál alakban csavartan is. A kábeleket ott, ahol szeretnénk hideg bekötő vezetékkel lehet csatlakoztatni egy erre alkalmas csatlakozó készlettel.

Fűtőkábel termosztáttal, vagy anélkül?

A készlettel csatlakoztatott fűtőkábelek önvezérlők, hozzájuk alapesetben nem kell külön termosztát. Az anyag ellenállása arányosan reagál a külső hőmérséklet ingadozására, így automatikusan annak megfelelően szabályozza a teljesítményét. Ez azért hasznos, mert egy cső vagy vezeték teljes hosszában ritkán azonosak a körülmények (fényben vagy árnyékban van, stb), de így az adott szakaszokon ennek megfelelően magasabb vagy alacsonyabb teljesítményt ad le a fűtőkábel. A kábelezés természetesen UV-stabil, nem kell attól tartani, hogy a nyári nap tönkretenné.

De ez a megoldás nem elég pontos, ha minimumokat és maximumokat akarunk meghatározni, ahol be vagy ki kell kapcsolnia a rendszernek. Ez esetben mindenképp kelleni fog egy kültéri termosztát is. 

A nedvesség (csapadék) érzékelése szintén egy külön feladat ott ahol nem elég, hogy külső hőmérséklet alapján történjen a szabályozás. Például ilyen az ereszcsatorna fűtése- amihez egy ilyen funkcióval felszerelt kültéri termosztát beszerzésére lesz szükség. Ha a csatornát szeretnénk fagymentesen tartani, akkor nem szükséges azt fűteni a kemény mínuszok idején sem, ha nincsen semmilyen csapadék, és belül porzik a szárazságtól. A vízvezeték szigetelése fagyás ellen még nem kielégítő megoldás, ezzel a technológiával viszont jól vizsgázik.

Kültéri termosztát nedvességérzékelővel

A fűtőkábel sokféle helyzetben megakadályozza a fagykárt, egy átlagos családi házas felhasználásnál szinte jelentéktelen rezsiköltség mellett, hiszen csak akkor és csak olyan mértékben üzemel, amikor és ahogyan szükséges.

A Dimat kínálatában többféle kapacitású kábel kapható, 10-30 watt teljesítménnyel méterenként vágva.

Válaszd ki a számodra optimális megoldást, és felejtsd el a fagykár miatti aggódást!

További információért keresd bizalommal a Dimat szakértőit! (+36 70 601 0209)